Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

LukeH2O

Uživatel

Zaregistrován:
30. 5. 2009

Vytvořeno:
19. 4. 2011, 19:57

Pavel: No přiznávám, že tady u tohoto penízku jsem hodně dlouho spekulovat. Takže budeš mít nejspíše pravdu. Mě tam nejvíce právě mátla ta hlava a část před rozdvojením ocasu

Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz

Profilový obrázek
pavelgregor

Moderátor

Zaregistrován:
23. 6. 2007

Vytvořeno:
19. 4. 2011, 20:13

Jestli myslíš to prohnutí, tak to je součástí kolku pro vyražení ocasu. Záleží pouze, jak ho rytec napojil na vodorovnou část ocasu. Někdy vytváří i domnělý měsíček. Asi nejlíp to je vidět tady, kde je vidět špatné napojení.

Ocas pokračuje vlevo nahoru, zatímco vodorovná část ocasu ho protíná a pokračuje za ním. Dalším způsobem který se vyskytuje je ocas bez spodního obloučku, a ten se pak nahrazoval měsíčkem. No, a když se rytec netrefil, tak pak je ocas ve vzduchu a měsíček je podním.

No nic. Jdu spláchnout ukrutááánskou žízeň. Doufám, že dnes bude plzeňka obzvláště vypečená.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

LukeH2O

Uživatel

Zaregistrován:
30. 5. 2009

Vytvořeno:
19. 4. 2011, 20:18

Pavel: Děkuji. Značím si VI./2😉

Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz

Profilový obrázek
pavelgregor

Moderátor

Zaregistrován:
23. 6. 2007

Vytvořeno:
22. 4. 2011, 17:21

Povzbuzen Oliho experimentem, tak jsem zkusil taky pár pokusů.
Výsledek je na obrázku.

Když to vezmu odspoda, tak první dvě zleva dopadly olověné čtverce po řtyrrázu. Čtyřráz jsem prováděl rovnoběžně s jednotlivými stranami čtverce. Oli (bych tipnul) použil druhý způsob, kdy položil kladivo nakoso. Tím mu tam tůstaly ty špičky. Je to tak?

Třetí zleva je čtyřráz v cínu z kruhového tvaru. Cín jsem zvolil proto, že jsem si chtěl vyzkoušet rozklepávání a taky se snadno taví ( mohl jsem tedy po každém pokusu znova roztavit a pokračovat ). Samozřejmě je podstatně tvrdší, než olovo, takže se víc blíží chování stříbra. Ten čtvrtý je to samé, ale po vyražení čtyrrázu jsem na celý střížek ještě několikrát bouchnul kladivem, abych viděl, jak se to projeví. Projevilo se to miskovým prohnutím ( vpodstatě velice podobným, jako je vidět na přemyslových víd.fenicích ).

Peníz se lvem ( a nyní již čtyřrázem 😁 ) jsem zmršil jeden z horších penízků, abych si ověřil vliv čtyrrázu na kruhové minci ze stříbra a jestli dojde k rozmazání obrysů vlivem čtyřrázu. Jak je vidět, tak nedošlo ( mince byla opravdu mizerně zachovalá).

No, a ty fotky nahoře ukazují, jak jsem postupoval u cínových mincí. Základem byla cínová kulička. Tu bylo třeba rozklepat na přibližný kruh, a teprve následně provést čtyřráz.

Co bylo zajímavé, že k roztepání kuličky ( tedy spíš půlkuličky o výšce 3,5mm a průměru 6mm ) až k provedení čtyřrázu bylo zapotřebí necelých 30 úderů kladivem, což po pár potrénováních mi zabralo přibližně 20s. A to jsem bouchal opatrně, abych docílil alespoň nějakého rozumného tvaru. Čili časová náročnost není tak velká. Dokážu si představit, že člověk, který se tím živí pouze párkrát přesně bouchne a má hotovo.

Dále tvar, kterým se překrývají jednotlivé části čtyrrázu se mi nepodařilo docílit, aniž bych minci neotočil. Uspokojivých výsledků jsem docílil až tehdy, když jsem minci po každém úderu otočil o 90°. Takže mi připadá, že k výrobě bylo potřeba dvou lidí, kdy pomocník minci pootočil ( a nebo by musela být otočná kovadlinka ). Protože přesného čtyřrázu se pouze za pomocí kladiva nedá docílit. Musel jsem použít dvou kladiv, z nichž jedno jsem umístil na minci, a druhým jsem třísknul.

Další podrobnosti po konzultaci s Olim upřesním později.

Obrázky:

Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

Vytvořeno:
22. 4. 2011, 17:48

Tak uz jen zbyva odzkouset zda i P.Vorel mel pravdu s teorii o zhotoveni strizku pro grose Vaclava II. - viz zde: https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/vyrobni-postupy-pri-vyrobe-pg-8707 a bude vse jasne 😉

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
23. 4. 2011, 21:19

No, myslím, že by bylo logické, že se střížky penízků se čtyřrázem vyráběly z nastříhaných čtverečků. Nebyl by téměř žádný odpad a bouchnutí kladivem do stran dostaly požadovaný tvar. (alespoň tomu svědčil můj pokus) Ostatní technologické strategie mi připadají na zpracování vemi pracné. Jak dělal pokusy Oliver, kde se snažil napodobit ty husitské mincičky- je vidět, že do toho každý bušil jinak, aneb každý, kdo mince vyráběl na to nejspíš měl svůj styl. Byl by to možná důkaz, že tyhle penízky - ty kruhové s růžky, razil někdo, kdo před tím tyto mince nikdy nerazil, neměl s tím zkušenost, a proto přišel s vlastní technologií??? Jen myšlenka. Nejspíš na to mohli být dva, jak psal Pavel, jeden mohl podávat rozpálené střížky a asistovat druhému u ražby. Nebo se vyklepávaly za studena???
Tak, a už jsem tu navrhla další myšlenku a jsem zvědavá, kdo ji opět bude zkoušet. Já už ne, mně ta štěnice z minula stačila a když vidím, jak jste se toho nápadu ujali, ráda vám to přenechám 😁 😁 😁

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
23. 4. 2011, 22:40

greggy, korunko - navrhuji jednu vec. presunme vyzkum bokem "od zvedavcu" a neco malo o tom sepisme. co vy na to? ja to mam kazdopadne vyhledove v planu (proto jsem nektere informace do sveta nepustil), takze otazka spis zni, zda mate zajem se pridat.

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
24. 4. 2011, 12:15

Klidně, možná bychom mohli raději smazat i naše příspěvky zde.

maci

Uživatel

Zaregistrován:
31. 7. 2008

Vytvořeno:
7. 5. 2011, 12:44

Zdravím.
Len pre zaujímavosť pridávam foto dobového falzifikátu viedenského fenigu vyrobeného rovnakou technikou.

Obrázky:

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
9. 5. 2011, 12:12

Zajímavé..😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.