Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Mně se to také nezdálo. Celé slezské středověké mincovnictví je dost komplikované. Třeba na břežských haléřích jde písmena L-D-B interpretovat zcela jasně (Ludovicus Dux Bregensis). U té Nisy je to zkrátka problém. Tento haléř byl ražený ve 30. nebo 40. letech 15. století za biskupa Konráda Olešnického (1417 - 1447) a pořád se vedou spory, jestli jde nebo nejde o městskou ražbu. Ještě by byla možná interpretace jako Moneta Civitas Episcopi, ale o tom dost pochybuju.
Každopádně díky za pomoc🙂
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
vracim se k nasledujicimu svemu prispevku, abych jej vicemene dementoval a nektere z vas oblazil experimentalni archeologii, da-li se v tomto pripade vubec o necem takovem mluvit
takze vzal jsem oloveny, zhruba ctvercovy, plisek (rozmer cca 1x1 cm)
roztepal jsem jej kladivkem na pozadovany tvar. myslim, ze nejsem uplne nesikovny, ale sami posudte, zda by se tomu dalo rici ctyrraz - i kdyz je olovo mekke, ctyrmi udery kladiva pozadovany tvar ziskat jen tak nelze
vzal jsem jiny kousek (podobny) a kyzeneho tvaru se mi skutecne podarilo docilit ctyrmi udery !!! technologii prozrazovat nebudu, jeste chci koumat v tomto smeru - vysledek je, uznejte, obstojny, vcetne tech "ruzku"
pak jsem zkusil vyrobit utvar, ktery jsem zamyslel ja jako vychozi (viz citovany prispevek vyse)
a zpracovanim ziskal tvar, ktery sice neni spatny, ale alespon mne nepresvedcil o tom, ze by mnou navrhovany zpusob byl spravny, tudiz jej timto dementuji - tim spise, ze predchozi pripad ze ctvercoveho strizku vysel velmi presvedcive
no a aby toho experimentovani nebylo malo, udelal jsem si i primitivni raznici a vyrazil z vyrobenych strizku par minci. jsou to cenne a raritni exemplare, asi je hodim na aukro😉
Wow..pekne🙂. Za kolik je budes strilet?🙂
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Vsadím botky, že když tam dáš nadpis "Neznámé mince, dědictví po dědečkovi, který je vykopal na zahadě", tak se budeš dvit, kolik lidí na to přihodí.
Je to ale pěkný pokus. Je vidět, že se po večerech nudíš. Nebo jsi to dělal v práci? Jako padělatel jsi se osvědčil.
oliver- no vídíš, a doufám, že se pak podělíš o provizy 😁
Škoda, že nejsou ze stříbra, vypadá to hodně dobře. Jinými slovy, použít správný kov, správnou podobu razidla, pak u běžnějších mincí, kde se padělek nepředpokládá, by na to nejspíš skočil každý. Přiznám se, že z tohoto důvodu nějak nedůvěřuji fenikům přemysla Otakara a jiných podobných minciček. Přijde mi příliš divné, že se jich zachovalo tak obrovské množství v tak úžasných zachovalostech... ne-li ražebním lesku... Touhle paranoiou už trpím asi rok 😁 😁 😁
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.