Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
29. 11. 2010, 09:41

Jo, tak ta orlice je fakt bomba. No, už máš řadu zájemců, hurá s ním na Aukro, to bude bitka😁 😁 😁
Ne, jen legrace. Je fakt luxusní. Gratulace a hlasitá závist 😁

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
30. 11. 2010, 20:54

tyhle dva kousky jsem pořídil nedávno - asi jste je také viděli
oba byli určeny parvus Jan Lucemburský

já je však určil (a proto kupoval) jako parvi Karla IV. (Sm.1, Cast. 21)
souhlasíte s mým určením ?

to pavelgregor - na tvůj parvus JL jsem koukal, ale pro přesnější určení myslím nemá dost patrných detailů

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

Vytvořeno:
30. 11. 2010, 21:44

Ze to je Karel IV. o tom neni podle opisu pochyb. Urcil bych je Hana I.a/1 (viz "Halere Rotlevovy a Kaplirovy"). Dle Castelina typ 21. ale pouze podle popisu, perovky tam neodpovidaji.

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
3. 12. 2010, 20:26

Prosím, půjde tento kruhový penízek určit? (myslím teď podle navržené Hánovy chronologie- tabulky) Je to typ tři? Škoda, že v tabulce nejsou pérovky, z těch malinkých fotek se mi toho nedaří moc poznat. Měsíčky 4+4+4, foceo mikroskopem.
[

](http://img.janforman.com/Image41bk79.jpg)

Profilový obrázek
pavelgregor

Moderátor

Zaregistrován:
23. 6. 2007

Vytvořeno:
3. 12. 2010, 21:18

Přesně tak. Zařadil bych ho podle Jirky taky do III./1

I když tuhle skupinku mám rozdělenou podle tvaru ocasu ještě na dvě pidipodkupinky. Vskytuje se jako dlouhý úzký ocas ( ten Tvůj ) a široký a krátký ( tak jak ji má Jirka ve své typologii ).
Ale to už jsou drobnosti. Škoda těch fotek v typologii. Bohužel se podle nich moc určovat nedá ( pokud se ale člověk drží jeho popisu, dají se snadno určit ) , ale pořád lepší než pérovky. Ty bejvaj strašně nepřesný.

Ale myslím si, že Jirkovým úmyslem bylo spíš upozornit na určitej nesoulad v rozdělení penízků, než zavést podrobnou typologii. Bohužel v současnosti je to asi nejrozumnější rozdělení penízků se lvem.😕 Třeba časem vyjde něco přesnějšího ( ta ignorantská práce v NL je k ničemu ).

Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

Vytvořeno:
3. 12. 2010, 21:23

Zajimave je ze typ III. by jiz mel byt razen na kruhovem strizku vysekavanym prubojnikem ale zde je jeste rucne vystrihovany.

Profilový obrázek
pavelgregor

Moderátor

Zaregistrován:
23. 6. 2007

Vytvořeno:
3. 12. 2010, 21:52

Kučera: Přesně tak. O používání průbojníku mně poslední dobou příliš penízků nepřesvědčuje. A nebo je stávající chronologie poněkud zavádějící.

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
3. 12. 2010, 22:05

Děkuji. Ještě sem dám jednu orlici, spíše jako zajímavost- orlice je ražena na obou stranách střížku...

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
3. 12. 2010, 22:15

Není to samozřejmě nic neobvyklého, jen mi to přišlo zajímavé...
[

](http://img.janforman.com/Image48ko07.jpg) [

](http://img.janforman.com/Image49wilf.jpg)

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
3. 12. 2010, 22:24

Přesně tak. Zařadil bych ho podle Jirky taky do III./1 I když tuhle skupinku mám rozdělenou podle tvaru ocasu ještě na dvě pidipodkupinky. Vskytuje se jako dlouhý úzký ocas ( ten Tvůj ) a široký a krátký ( tak jak ji má Jirka ve své typologii ). Ale to už jsou drobnosti. Škoda těch fotek v typologii. Bohužel se podle nich moc určovat nedá ( pokud se ale člověk drží jeho popisu, dají se snadno určit ) , ale pořád lepší než pérovky. Ty bejvaj strašně nepřesný. ...

.. mám tu typologii, dokonce přímo od autora, ale popis mincí k ní bohužel ne. Mám jen tu tabulku 😞 Takže jsem z určování kruhových penízků docela nešťastná. Co se týká pérovek, osobně je mám radší. Vlastně jsem se podle nich i naučila určovat PG Václava. Je pravda, že kdyby byly k dispozici pro zhotovení foto super zachovalé exempláře, bylo by to také o něčem jiném. Snad se do budoucna dočkáme 😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.