Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
a jeste tu mam neskromne jeden dotaz, resp. prosbu o pomoc s urcenim... mam tu parvus, ktery jsem poridil pred vic jak rokem (viz zde). dneska jsem ho trosku docistil (hlavne zbavil narostle rzi) a lehce napatinoval... ted se zkousim poprat s urcenim:
kolem lva vidim IOhE... takze je jasny ze je to Jan Lucembursky. U sv. Vaclava vidim stit... takze to je bud III/1 nebo III/2... a protoze se mi zda, ze kolem lva je na konci opisu ...EM (z BOEM), tak se priklanim k dvojce, takze III/2 (Tab. I 7)?
Obrázky:
no snad to pomohlo, dik. na ten tvuj sem zvedavej, co bude...
Bohuzel na parvy JL literatura moc neni. Smolik nebere v uvahu rozdily v mincovnim obraze a Castelin ma v Drobne minci nepresnosti kdy napr.perovka neodpovida popisu. Sam jsem sem drive daval jeden kousek s prosbou na urceni a podobny jsem nalezl jen v Chaurove sbirce
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/drobne-peniaze-grosoveho-obdobia-1438x65
Zdravím a prosím o konzultaci. Dnes mi přišel můj první drobák Ludvíka, o kterém jsem si myslel, že jde o jednostranný bílý peníz. Na rubu byl popsán fixou, tak jsem to očistil líhem a přitom se objevil obraz, kde je patrné korunované L, ale jakoby rozklepané do plochy. Vysvětluji si to tak, že jde o přeražbu z haléře na peníz - tedy dobové falzum.
Mám pravdu ?
Průměr 14 mm, hmotnost 0,3 g.
Obrázky:
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
asi ano, také to vidím na přeražbu a vzhledem k provedené přední strany bych také sázel asi na dobový padělek... moc pěkné🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.