Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
neměj strach, také jsem ho sledoval...😁 😈
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zdravím pánové !
Existují varianty tohoto moravského penízku co dnes prošel AUKREM ? Pokud se přesně neshoduje tvar korunky a tečka pod ní je menší než na fotce jde o padělek a nebo o jiné razidlo? Pokud by byl někde odkaz na literaturu nebo na nějakou foto-databázi budu vděčný zkušenějším numismatikům za odkaz.
Obrázky:
ano existuje spousta variant tohoto penízku. Nejčastější Jošt je se šachovanou orlicí. Ale zřídka se vyskytují i s tímto rovnoramenným křížem a W v jednotlivých polích. pro zajímavost existují i další písmena M,Y a různé varianty s křížky vedle koruny a bez křížků. A nejspíš i spousta variant samotné koruny. Typ uvedený na fotce s gotickým W je zmíněn poprvé v: Nález v Kyjově r. 1942, NČ 1950, tab. II/19
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
audyjosef: TO tam určitě není, písmena jsou IO, ale kvůli tomu, jak je mince nedoražena se může jevit jako TO.
Přikládám obrázek z aukce ČNS Praha, je to nejčastější typ se šachovanou orlicí, citace SNS1.tab.XIX/345. Takže tam to bude podrobně popsáno. To, že IO je Jošt snad nikdo v poslední době nerozporoval. Navíc nálezy ztrátových mincí jasně hovoří pro jižní Moravu (dle mých informací).
Obrázky:
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.