Tak jsem něco vyfotila, ale nevím, no. Spíše by bylo dobré někde sehnat surovinu a něco bych vybrousila přímo na přání, ale teď žádnou nemám. Nemáte náhodou někdo k prodeji surovinu, nepopraskanou? Klidně i z Dubníka (z Dubníka bych klidně koupila i nějaké vzorky do sbírky) Kdyby jste někdo něco měl na prodej, dejte mi vědět (mail mám když kliknete na přezdívku)
K těm opálům- fotky mám stažené na notebooku, vložím je, až dceři skončí výuka :-))
Zatím něco k etiopským opálům:
Kámen nesmí mít praskliny, protože pokud je má, časem se rozláme na malé části. Bohužel nevýhoda opálů je, že nesnesou vysoké teploty, nebo prudké změny teplot. Mohou popraskat. (to by se ale nemělo při běžném nošení stát). Etiopské opály při namočení zesklovatí a při vysychání zase zmléční, ale opalizují pořád. Někdo říká, že nejhezčí opalizace je, když jsou v mléčném stavu, ale mně připadají krásné pořád.
Opály vysoké kvality mají barvoměnu i za šera!
Takže jsem fotila opály za šera a je krásně vidět jejich opalizace. Samozřejmě se hodnotí i plocha, na které barvoměna je. Na čím větší ploše je, tím větší hodnota. Na focených opálech je barvoměna min. na 90% plochy, takže jsou to opály vysoké kvality, bez prasklin. Bohužel to fotka moc nezachytí.
Pokud je barvoměna viditelná za šera, pak na světle krásně září. To se bohužel fotí strašně blbě. Sice jsem se také pokusila to vyfotit, ale bohužel tomu opálu to ubírá- ve skutečnosti jsou hezčí. Při jakémkoliv natočení září barvami. Na fotce je opál jen z jednoho úhlu, takže to tak nevypadá.
Jenže... je tam jenže...
Opály, které jsem tu ve své sbírce hledala, jsou kameny, které jsem brousila jednotlivě, tedy ne jako pár! A tak jsem se snažila najít stejné.
To nebylo lehké. (nechcete raději kámen do přívěsku? 😆 Jednotlivých bych tu měla dost 😆 )
Ty kulaté jsou stejně velké průměrem (cca 5mm), což je super. Mají krásné ohně a do peciček by se krásně hodily. Jenže tím, že nebyly broušeny do páru, je tu jedna vada- jeden je podstatně nižší. A to je blbý. Musela bych ten vyšší ubrousit a do toho se mi vůbec nechce. Jednak může prasknout, jednak je tak maličký, že se sotva udrží v ruce a tak se hodně blbě brousí a leští. (já je brousím v ruce) Takže do toho bych nešla.
No a pak jsem tu našla dva oválky (cca 8x5mm), které mají shodný tvar. Ani nevím, jak se mi to povedlo, když jsem je brousila jednotlivě a o shodu mi nešlo. Je ale pravda, že se vždy při broušení snažím zachovat co největší část kamene a tady to tak prostě vyšlo. Oba mají dost podobnou barvoměnu, převažuje zelená s červenou a méně modré. Nevýhoda je, že jeden je bílý a druhý lehce krémový. Těžko říct, zda by si toho někdo na každém uchu všiml, rozdíl není tak výrazný, ale když jsou u sebe, je to vidět....
Asi by bylo lepší, kdybych sehnala surovinu a zkusila prostě vybrousit pár... jen netuším, kde teď surovinu za přijatelnou cenu koupit :-( Kdysi jsem kupovala od jednoho prodejce z Anglie 😞
Tady se dá pár opálů sehnat:
https://www.opalauctions.com/auctions/opal-doublet/opal-doublet-pairs/
I nějaká surovina na broušení by se našla.
lub121@seznam.cz
jj, tady mají špičkové kameny... kolikrát se člověku tají dech.
Jen by mne zajímalo, jak to fotí, že ty kameny vyniknou.... takhle to nafotit neumím :-(( Ale oni to nějak osvítí a fotí... to se mám co učit 😃
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.