Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

Profilový obrázek
Casadamoeda

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2025

#11 24. 9. 2025, 20:02

Děkuji za odkaz.

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#12 25. 9. 2025, 14:47

není zač,

ti Němci jsou zajímaví, nekde nemusíte koukat ani na přední ani na zadní stranu znamky.

stačí fouknout a známky se podle vodoznaku srovnají ..............

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#13 5. 10. 2025, 05:24
Dobrý den, Ve sbírání známek jsem úplný začátečník, který se v problematice teprve velmi pomalu začíná orientovat. Přestože jsem na tomto fóru našel řadu užitečných informací, měl bych dva dotazy, na které jsem zde ani v jiných zdrojích nenalezl odpověď. Jakou roli má při sbírání celistvostí samotné psaní/dopis? Pochopil jsem, že celá obálka s razítkem a známkou má pro filatelistu větší hodnotu než jen výstřižek, ale zajímá mě, jestli je nedílnou součástí celistvostí i dopis v takové obálce. Jinými slovy, je obvyklé sbírat obálky se známkou a razítkem vč. dopisu uvnitř obálky, nebo je jakékoliv sdělení uvnitř obálky pro filatelisty v podstatě nepodstatné (nemyslím tím dopisy nějaké významné osobnosti, mám na mysli běžnou korespondenci mezi panem X a panem Y). Na jednu stranu by název "celistvost" pochopitelně naznačoval, že má být zásilka kompletní, na druhou stranu jsem na filatelistických e-shopech nenarazil na žádnou zmínku o tom, jaký dopis nabízené celistvosti obsahují. ...

Malou ukázku pěkného obsahu obálky. Líbí se mi malé obálky a čím menší, tím hezčí. A v této obálce předznámkové ery Československa, tedy ery rakouských známek s českými razítky, je opravdu krásný list s tlačeným ornamentem. A to psaní už je vůbec luxus. Adresováno spanilomyslné slečně Miluši:

"Miluško moje priedobra !

Měl bych se na Tebe moc a moc hněvati, protože jsi vlastně "moc a moc" dareba.

No není to rozkošné?

Jen lituji, že si též nemůžu přečíst odpověd Milušky dareby...

Profilový obrázek
Casadamoeda

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2025

#14 10. 10. 2025, 10:56
Malou ukázku pěkného obsahu obálky. Líbí se mi malé obálky a čím menší, tím hezčí. A v této obálce předznámkové ery Československa, tedy ery rakouských známek s českými razítky, je opravdu krásný list s tlačeným ornamentem. A to psaní už je vůbec luxus. Adresováno spanilomyslné slečně Miluši: "Miluško moje priedobra ! Měl bych se na Tebe moc a moc hněvati, protože jsi vlastně "moc a moc" dareba. ...

Ano, souhlasím, že mít u podobného dopisu jen obálku se známkou a razítkem by byla škoda a jako celek působí psaní opravdu pěkně. Blahopřeji k takovému úlovku. 👍

Pokud mohu mít ještě jeden dotaz, chtěl bych se zeptat, jak je vhodné ukládat výstřižky se známkami (jedná se o vždy o malé výstřižky s 1-3 známkami vodorovně vedle sebe). Uvažuji o známkovém albu Leuchtturm s pevnými černými listy (model Comfort), jen nevím, jestli jsou černé listy vhodné. Byla zde debata na téma, že listy v této barvě nejsou ideální na čisté známky, jen nevím, zda k výstřižkům přistupovat jako k čistým nebo jako k raženým známkám (jestli brát ohled na možné poškození nebo zašpinění papíru na rubu). Také by mě zajímalo, jestli se průhledné pásky v takovém albu nemohou po jejich uložení "vytahat," výstřižky přece jen bývají tlustší než ražená známka.

Děkuji za odpověď

Poslední úpravu provedl(a) Casadamoeda v 10. 10. 2025, 10:57
Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#15 11. 10. 2025, 05:34

Já sám mám výstřižky jen ojediněle, třeba u sbírky generální až specielní Rakouska mám jako doplnující sadu více zásobníků s ilustrací k razítkům r nalepkam pošt řazenou od A-Z dle post, bez hawidek.

Zásobníky na známky jsou především na známky a zejména uložením mnoha kusů třeba i sta na řádek dojde k vytahání, stejně tak vkládání dopisů, většinou se vytáhnou na straně.

Debata ohledně černé či bílé hawidky jsem zmínil v souvislosti se zasklíváním do předtištěných alb, zde se mi jako estetičtější jevilo nedávat do černého předtištěného rámečku černou hawidku, ale pruhlednou.

Co se týče barvy listů alb, myslím, že je to jedno.

Mám třeba sbírku Afrických zemí do roku 1950, toto mám vše v černém a známky s hawidkami jsou jen u vyšších hodnot: ukázka celku a první strana třeba ethiopie

Tuto sbírkovou kolekci nebudu již měnit.

Pak ale mám třeba anglické kolonie a zde pomalu chystám rekonstrukci k zasklení jednotlivých zemí, zde jsem používal jak alba s černými, tak bílými listy. Dnes se mi to ale jako celek nelíbí:

ukázka černé listy a bílé listy

Poslední úpravu provedl(a) koolabs v 11. 10. 2025, 07:56
Profilový obrázek
dan_v

Uživatel

Zaregistrován:
30. 11. 2020

#16 23. 10. 2025, 01:13
Ano, souhlasím, že mít u podobného dopisu jen obálku se známkou a razítkem by byla škoda a jako celek působí psaní opravdu pěkně. Blahopřeji k takovému úlovku. 👍 Pokud mohu mít ještě jeden dotaz, chtěl bych se zeptat, jak je vhodné ukládat výstřižky se známkami (jedná se o vždy o malé výstřižky s 1-3 známkami vodorovně vedle sebe). Uvažuji o známkovém albu Leuchtturm s pevnými černými listy (model Comfort), jen nevím, jestli jsou černé listy vhodné. Byla zde debata na téma, že listy v této barvě nejsou ideální na čisté známky, jen nevím, zda k výstřižkům přistupovat jako k čistým nebo jako k raženým známkám (jestli brát ohled na možné poškození nebo zašpinění papíru na rubu). Také by mě zajímalo, jestli se průhledné pásky v takovém albu nemohou po jejich uložení "vytahat," výstřižky přece jen bývají tlustší než ražená známka. Děkuji za odpověď

poškození bych se zásadně nebál (výstřižek se nepřilepí - nemá lep), může se obtisknout páska - tlakem, stačí ale, aby zásobníky neležely, nýbrž stály, a máte na pár let vystaráno... beztak to budete x-krát přeskládávat, mluvím ze zkušenosti🙂 ... (osobně pevným zásobníkům moc nefandím a používám je jen na "zbytky", které beztak brzy rozprodám... lepší jsou volné listy, ušetříte čas "přesouvání"...) ... barva listů hraje jen roli u dražších známek s lepem, ty je nutné dávat do hawidek (ideálně na výstavní listy do kvalitních pošetek!)... já osobně mám radši i estetické zpracování uskladněných známek, jako inspiraci přihodím odkaz z exponetu, na listech jsou použity kvalitní plastové pošetky, listy jsou v dalším kvalitním plastovém obalu... superdrahé známky (řekněme od 100tis/ks se dávají do spec.hawidky navíc - viz např. 12 černé číslo...: www.exponet.info/exhibit.php?exhibit_ID=989&lng=CZ

Poslední úpravu provedl(a) dan_v v 23. 10. 2025, 01:14

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.