Profilový obrázek
Boletus Satanas

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2026

#1 3. 2. 2026 11:59:27

Dobry den,

Chtel bych se zeptat, zda by nekdo prosim nevedel nejake historicke informace ci zajimavosti o techto kuponech ci poukazkach na zelezo plus jakou by mohly mit hodnotu?

Nedavno jsem je ziskal za vyhodnou cenu, ale realne maji urcite vyssi, vzhledem k tomu, ze jednotlive kusy se prodavaji priblizne kolem 200 Kc.

Na cele archy jsem prozatim jinde nenarazil.

Dekuji predem za pripadne imformace.

Poslední úpravu provedl(a) Boletus Satanas v 3. 2. 2026 12:00:55
Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#2 3. 2. 2026 13:18:42

hodnota poptávky, to se nedá říct jaká by byla u archu.. já po tom moc nepasu, ale ze starých kompletních sbírek se ke mě dostaly třeba archy kolku do průkazu řidiče psa z Anglie, sem tam jsem viděl nabídku jedné znamky, ale kdo by kupoval arch.

takže oproti filatelii, kde arch má.svuj význam pro pozice znamek vad.. tak u nefilatelistickych cenin to dle mého je jen množství, možná prodejnych věci....

z reichu to mám zatím v mismasi více albumu počínaje starými soukromými známkami měst, na to je i katalog Michel a z říše tam.taky.neco mam, ale nestudoval jsem.

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Poslední úpravu provedl(a) koolabs v 3. 2. 2026 17:26:10
Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#3 3. 2. 2026 21:46:07

Tak i u tohoto lze studovat DV a další. na druhou stranu, k čemu to, že?

Ovšem zajímavé je už jen to, že to má ty přetisky a není to stejné na celém archu, což teda u jednotlivých kousků není jak poznat.

A nikdy jsem nic takového neviděl, neznám. K čemu to vlastně sloužilo?

Profilový obrázek
Boletus Satanas

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2026

#4 3. 2. 2026 23:54:41

No co ja vim, tak to byly nejake pridelove kupony ci poukazky na odber zeleza.

Nektere byly zjevne ciste bez pretisku, nektere pretistene i vickrat.

Me napadlo, jestli to nebyly nejake listky treba pro prodejny zeleza nebo ve stavebnictvi..? Podobny princip jako potravinove listky. V te valecne dobe se ale zelezo asi moc dobre neshanelo..

Profilový obrázek
stefanos532

Uživatel

Zaregistrován:
11. 10. 2015

#5 4. 2. 2026 10:34:26

Pokud si dobře pamatuji, mělo to nějakou spojitost s Ostlandem (okupovaná území Sovětského svazu během 2. světové války), ale na zdroj informací si nevzpomenu, ale určitě se to dá dohledat na internetu.

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#6 4. 2. 2026 10:56:06

Byly to přídělové lístky pro odběr železa, tzv. Bezugsmarken für Eisen. Na eBay se nabízejí za přemrštěné ceny, snad kvůli svastice. Celé bloky (5x5) se někdy nabízejí i s uvedením, že jde o reprodukce. Přetisk byl asi pro další poválečné využití (zakrytí svastiky, využití v Československu). Je zajímavé, že v roce 2013 podle diskuse na

https://philaforum.com/forum/thread/27526-eisen-marke/

byly tyto "známky" málo známé a teď se jich nabízí hodně. Kdo by tvořil okruh jejich sběratelů se lze dohadovat.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.