Dobry den,
Chtel bych se zeptat, zda by nekdo prosim nevedel nejake historicke informace ci zajimavosti o techto kuponech ci poukazkach na zelezo plus jakou by mohly mit hodnotu?
Nedavno jsem je ziskal za vyhodnou cenu, ale realne maji urcite vyssi, vzhledem k tomu, ze jednotlive kusy se prodavaji priblizne kolem 200 Kc.
Na cele archy jsem prozatim jinde nenarazil.
Dekuji predem za pripadne imformace.

hodnota poptávky, to se nedá říct jaká by byla u archu.. já po tom moc nepasu, ale ze starých kompletních sbírek se ke mě dostaly třeba archy kolku do průkazu řidiče psa z Anglie, sem tam jsem viděl nabídku jedné znamky, ale kdo by kupoval arch.
takže oproti filatelii, kde arch má.svuj význam pro pozice znamek vad.. tak u nefilatelistickych cenin to dle mého je jen množství, možná prodejnych věci....
z reichu to mám zatím v mismasi více albumu počínaje starými soukromými známkami měst, na to je i katalog Michel a z říše tam.taky.neco mam, ale nestudoval jsem.
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.
Tak i u tohoto lze studovat DV a další. na druhou stranu, k čemu to, že?
Ovšem zajímavé je už jen to, že to má ty přetisky a není to stejné na celém archu, což teda u jednotlivých kousků není jak poznat.
A nikdy jsem nic takového neviděl, neznám. K čemu to vlastně sloužilo?
No co ja vim, tak to byly nejake pridelove kupony ci poukazky na odber zeleza.
Nektere byly zjevne ciste bez pretisku, nektere pretistene i vickrat.
Me napadlo, jestli to nebyly nejake listky treba pro prodejny zeleza nebo ve stavebnictvi..? Podobny princip jako potravinove listky. V te valecne dobe se ale zelezo asi moc dobre neshanelo..
Byly to přídělové lístky pro odběr železa, tzv. Bezugsmarken für Eisen. Na eBay se nabízejí za přemrštěné ceny, snad kvůli svastice. Celé bloky (5x5) se někdy nabízejí i s uvedením, že jde o reprodukce. Přetisk byl asi pro další poválečné využití (zakrytí svastiky, využití v Československu). Je zajímavé, že v roce 2013 podle diskuse na
https://philaforum.com/forum/thread/27526-eisen-marke/
byly tyto "známky" málo známé a teď se jich nabízí hodně. Kdo by tvořil okruh jejich sběratelů se lze dohadovat.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.