Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith
Zaregistrován
22. 11. 2019
Dobrý den
dovolím se zeptat, už máme skoro 30 letou historii České republiky, mám sice několik katalogů ČR, Michel, nějaké naše,, ale nikde jsem nenalezl určení hodnoty celivstvostí.
Neexistuje v nějakém katalogu tato kategorie?
Pokud zvážím, že hodnota celivstvostí je poplatná počtu odeslaných dopisů, pak současná doba by měla posílat hodnoty poštou prošlých obálek do výšin, neb jen málokdo lepí známky.
Přitom hodnoty známek ČR jsou poměrně slušné a pokud vezmu i rozsah ruzných specialit, DV a podobně, pak by bylo zajímavé dopředu kalkulovat s pěknou sbírkou celivstvostí ČR.
Dá zde někdo k tématu řeč?
Děkuji
Zaregistrován
26. 2. 2020
Tak to je velice zajímavé téma, na dlouhou diskusi, přemýšlím teď "jak to uchopit", abych neplácal blbosti a všeobecné fráze...😉
Moji "sbírku" tvoří historie brněnské hlavní pošty (Brno 1) a brněnského nádražního poštovního úřadu (Brno 2). Historie poštovního provozu těchto úřadů od jejich počátků, až do dnešní doby. Samozřejmě v takto utvářené kolekci to nejdůležitější místo nezastávají známky, jako u "normálních" filatelistů, ale právě především celistvosti podané do poštovního přepravy na těchto poštách...
Když pominu ty úplně nejstarší, které se těžko shání i na aukcích a burzách (a většinou stojí dnes šílené ceny) ucelenou kolekci samozřejmě utvářejí i celistvosti z poslední doby, nazvěme to obdobím České republiky od roku 1993...
Jestli dovolíte... pár mých postřehů k tomuto období a celistvostí z této doby :
- nevím o žádném katalogu, který se zabývá nějak komplexně touto dobou-celistvosti, razítka, rekomandové nálepky, APOST... (ale mohu se mýlit, třeba mě někdo opraví a doplní...)
- máte pravdu, dnes už málokdo lepí na dopis známky
- pokud ano je jsou to vánoční, velikonoční pohledy, popř. jednoznámková frankatura běžných "Áček"
- najít tedy běžnou obyčejnou celistvost, vylepenou známkami- to je fakt kumšt
- nenachází se běžně ani na burzách, ani v krabicích tzv. "hrabošek - kus za 10,-Kč
- pokud narazíte na celistvost z období ČR od 1993, jde v naprosté většině buď o R s Apostem nebo R-nálepkou s čárovým kódem, o OLZ s otisky výplatních strojů apod.
- také je k dosažení spousta uměle filatelisticky motivovaných celistvostí se spoustou nalepených známek a příležitostných R nálepek a příležitostným razítkem, polepené všude tak, že nebylo skoro kam napsat adresu a vlastně to ani nevypadá už jako dopis...
- když mrknete na Aukro, je tam dnes cca 600 ks položek z tohoto období...ale nic extra... většinou filatelisticky motivované (já občas najdu něco na aukčních stránkách "Auktiva.cz")
Osobně bych třeba moc rád zkouknul exponát z období 1993 -? zaměřený na jednu poštu, na jeden typ zásilek apod...
Já třeba dlouho hledám rekomandovou zásilku z pošty Brno 2 z konce roku 1994, kdy byl v listopadu tohoto roku na této poště nainstalován APOST. Nejstarší zásilku s Apostem mám z dubna 1995...😞 - mám ale z těchto pošt třeba zásilky podané v první den platnosti známek A (Fifinka), rekomando s R nálepkou s čárovým kódem, první den platnosti známek B (kolo), vlastní známky... různé druhy APOSTů apod... to jsou druhy dopisů, které se dnes asi těžko seženou... je to novodobé, nikdo (nebo skoro nikdo) to nesbírá...
A jak se snažím hledat já?
- kontaktoval jsme kolegy z našeho KF- skoro každý měl doma "krabici" obálek z posledních 20 let, že to sice vlastně nesbírá, ale schovával to, co mu došlo, že to někdy roztřídí...😃
- obešel jsme si různé instituce (Magistrát města, knihovnu, muzeum, pár úřadů městských částí) CK a navázal kontakt se "sekretariátů" a podatelen, aby mi schovávali obálky od běžné došlé pošty, které nebudou archivovat do spisů... pár zajímavých kousků poslaných z Brna 1 a Brno 2 (tedy dopisy "tzv. v místě" jsem tak už objevil. Rozčilují mě že firmy (ještě dost jich lepí známky, bohužel ty úplně obyčejné) si posílají často dopisy v podlouhlé obálce...
(rozčilují mě prodejci na Aukru, kteří mi posílají vydražené věci v obálce bez známek s Apostovou nálepkou (placeno v hotovosti)) - všichni mí známí (asi mě proklínají)už dávno ví, že cokoliv mi mají poslat, musí poslat jen z pošty Brno 2 nebo Brno 1, atd...
No, nikdo nejsme úplně normální, že?😉
Tož asi tak...
Zaregistrován
22. 11. 2019
velmi hezký článek.
kdyby takových článků bylo více, v každé zemi, zase by se filatelie oslepila ode dna.
ono asi apriori je největší tragédie, že vás dnes vyjde levněji balík do zasilkovna o váze 5000gramu, než doporučený dopis těžší nez 50 gramů.
ono na jednu stranu budou celistvosti čím dál vzácnější, na druhou stranu o ně možná za pár let nebude už vůbec žádný zájem.
já posílám zásadně se známkami, nejlépe z sešitku,
dokonce uvažuji, že si pro sebe udělám ČR dopisy sám si sobě pošlu,
než se zavede euro a zbytek známek bude bezcenný.
ve vašem případě je to ale hodně vybočení, specializovat se na jednu poštu, ,prostě to je už hodně individuální koníček
a pro vás asi úvahy jak a co má hodnotu nesouvisejí s finanční hodnotou, ale zajímavosti.
Zaregistrován
22. 11. 2019
Po troše uvah jsem se rozhodl zakomponovat obálky do generální sbírky čr . Alespon jednu dvě obálky ke známce. Složka sice naroste, ale jde to.
Hlavním duvodem je, že na celivstvostech nacházím poměrně obstojně DV.
Hodnotu si pak odvozuji od hodnot příslušných známek , nebo dv v čistém stavu. Takto mi to stačí.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.