Moderátoři: dejvy, smith, ikanek, regula_jan

Takže tady to je. Nevím jestli to tak má být nebo ne, ale lep mají jen trojúhelníky. Ale proč to nechal tisknout? Pro radost, na památku, pro reklamu, na kšeft? Zajímavé je že ta modročervená má hodnotu a ty ostatní ne. A trojůhelníky jsou rakouský (žlutooranžový) a uherský (zelený).
Mimochodem, výpravu znám. Dokonce je o ní článek v čítance pro (teď přesně nevím) třetí až pátý postupný ročník škol obecných z roku, myslím, 1908, a tam je psáno že jejich soudruh (jméno si nevzpomenu ale byl snad ze Zábřehu, určitě lze dohledat) tam nalezl svůj hrob. Zkrátka je tam použito slovo soudruh, když ještě nebylo zneuctěné bolševikem.😎
Obrázky:

to Pavel III.: až budu mít trochu času, jména Čechů dohledám a dám je sem (o výpravě mám někde nějaké materiály a vím, že tam jsou i jména). Priedl to vydával jako svůj projev národní hrdosti (a rakouské úřady to oceňovaly). Na rozdíl od jiných známek to neudělal asi s jiným úmyslem. Prosím tě Pavle, můžeš mi poslat na e-mail cenu za kterou jsi to opatřil, vím že to nechceš prodávat a tak se neboj, že tě budu otravovat. Jde mi o to, že kdybych to sháněl, abych věděl za kolik.

Cenu? To už nevím, vždyť to máme asi přes 10 let! Ale kdybych někde náhodou narazil na nějakou poznámku na vystřižku a vzpomněl bych si ...🙂 Ale nějak extrémně drahý to nebylo, řekl bych tak přiměřeně na naše možnosti (dnes bych to nedal).
Až si vzpomenu a bude chvíla, mám naskenovat ten článek z čítanky? Jsou tam i jiné články v dnešních (natož těch našich) čítankách se nevyskytující. Například o princi Evženu Savojském a tak. Zkrátka úplně jiný svět.😉

Tak je toho celá čítanka pro větší děti školou povinné. Přece nebudu skenovat celou knihu!!😉
My jsme měli spíš takové vlastenecko-obrozenecké články a jak bídně žil lid pod feudálním jhem a kapitalistickou zvůlí + nějaký ten Meresjev, dělníci a pionýři k tomu. Pravda, Pavlík Morozov, soudruh Stalin a další, to už se za nás až tak už zase nenosilo. Co tam majó děcka dneska, to nevím a raději snad ani vědět nechcu.😃

Nevadí, neskenuj.
Taky jsem to zažil. Vše bylo rudé a jinou barvu to neznalo. Moje dcera chodí na gympl, a když vidím její učebnici dějepisu (náš vzor Ivan Magor Jirous), střílel bych. Vše nějak zmodralo. Jako by neexistoval zdravý rozum a nemohlo by to být vykládáno normálně. Od extrému k extrému. Jak řekl kdysi Cicero: "historie je děvka prodejná" 😞

Dnes se objevila tato informace:
-Na Severním pólu zahajuje práci ruská výprava Barneo-2014. Na jedné z plovoucích ker se má brzy objevit vzletová a přistávací dráha, montované obytné budovy a rovněž celá vědecká základna.
V průběhu měsíce budou vědci a další odborníci z nejrůznějších odvětví zkoumat floru a faunu regionu, změny klimatu, ekologickou situaci a hodně dalšího. Iniciátorem a organizátorem podobných komplexních výzkumů je Ruská geografická společnost.
Předpokládám, že Rusové k této akci vydají příležitostnou známku. Pokud se tak stane, pokusím se ji zde ukázat.🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.