Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

simsa

Uživatel

Zaregistrován
21. 6. 2008

#71 - 18. 3. 2014, 21:28

Jasně.Domluvíme se…

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#72 - 18. 3. 2014, 21:36

OK, zítra pošlu mail.

iger

Uživatel

Zaregistrován
21. 5. 2011

#73 - 23. 4. 2014, 14:45

Zdravím,i když tato mince nesouvisí moc s PG tak ji než půjde do světa sem vystavím.
Jde o dobové falzum pruského groše Albrechta Hohenzzolerna. Opisy na minci jsou dost přeházené(hlavně se vyskytují obrácené písmena).Letopočet nejde moc rozeznat,ale zdá se mě,že končí dvěma gotickýma 4.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#74 - 23. 4. 2014, 15:04

pekne, i kdyz naprosto bezne, mam jich hned nekolik. jsou k tomu nejake "okolnosti"?

iger

Uživatel

Zaregistrován
21. 5. 2011

#75 - 24. 4. 2014, 06:52
pekne, i kdyz naprosto bezne, mam jich hned nekolik. jsou k tomu nejake "okolnosti"?

Když jich máš hned několik tak se také pochlub.😉
Já sem se s tímto falzem setkal podruhé v životě a to už sem těch falz měl v ruce pěknou řádku.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#76 - 24. 4. 2014, 08:09

pokladam-li dalsi otazku, je slusnosti alespon odpovedet na predchozi.

mam jich nekolik, tyto mi poskytl k prozkoumani kolega, dalsich nekolik mam pujcenych ke studiu a jedno ci dve (uz ani nevim) mam ve sbirce, nebudu to ted ani hledat, protoze nemam cas a navic se nebudu chlubit cizimi vecmi. casem o tom minim dat neco dohromady, ale priorita je nizka, protoze to prece jen neni problematika tykajici se primo ceskeho ci uherskeho falesneho mincovani, ktere mne zajima asi nejvic.

Obrázky:

iger

Uživatel

Zaregistrován
21. 5. 2011

#77 - 24. 4. 2014, 20:19
pokladam-li dalsi otazku, je slusnosti alespon odpovedet na predchozi. mam jich nekolik, tyto mi poskytl k prozkoumani kolega, dalsich nekolik mam pujcenych ke studiu a jedno ci dve (uz ani nevim) mam ve sbirce, nebudu to ted ani hledat, protoze nemam cas a navic se nebudu chlubit cizimi vecmi. casem o tom minim dat neco dohromady, ale priorita je nizka, protoze to prece jen neni problematika tykajici se primo ceskeho ci uherskeho falesneho mincovani, ktere mne zajima asi nejvic. Obrázky: ...

Zdravím,pokud se tě dotklo,že sem neodpověděl na tvou otázku tak se Ti omlouvám.Nebudu takové věci řešit na veřejném webu.
Další věc je to,že když píšeš o problematice týkající se českého nebo uherského mincovnictví tak by sis měl uvědomit,že tyto mince byly na území české koruny úplně běžně v oběhu(tak jako polské poltoráky,dudky nebo salzburské feniky).Tyto mince mohl klidně někdo padělat u nás v Čechách,na Moravě ve Slezsku,Uhrách nebo třeba ve švýcarském kantonu Zug).To samé platí i o dobových falzech moravských a uherských mincí.Ty mohl klidně někdo vyrábět i ve Štýrsku.Navíc vím na 100%,že 95% dobových falz drobných českých a moravských nebo rakouských nominálů z období vlády Jiříka z Poděbrad dělali ve velkém Bratříci v Horních Uhrách na kdejakém kopci nebo hradě.Po nich následovali na začátku 16.století uherští opovědníci.Hlavně Podmanínští.😉

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#78 - 24. 4. 2014, 22:22

ale no tak dotklo je silne slovo, to urcite ne. jen sem se neudrzel a malicko si rypnul, spis tak bych to rekl. nicmene mail zde na mne je, resp. mi jde poslat soukroma zprava a pak bych jiste takto nezareagoval.

k dalsimu. ano, co se tyce obehu nejruznejsich minci, vcetne falz, byla smenitelnost drive jiste lepsi. nemam pocit, ze bych si to, co pises neuvedomoval. nicmene to nic nemeni na situaci, ze pokud mam v ruce falzum grose nebo napr. cerneho penizu, je pro mne proste zajimavejsi se venovat ceskym a moravskym razbam, resp. jejich napodobeninam a falzum. az budu mit zpracovane to, co mne zajima vic a nebude do ceho pichnout, vrhnu se i na veci s nizsi prioritou. to neznamena, ze je povazuji za menecenne a podradne, ale pro mne jsou proste zajimave mene a obecne to tak plati i pro sberatele zde v CR - kolik lidi sbira nase razby a kolik tyto? a falz? jeste mene. ono falza jsou sice levna, ale dost casto jsou "nestabilni", droli se, opadavaji, nebyvaji moc pekna, jsou hure citelna. obecne je na nich spis zajimave jak byla vyrobena. s tim, ze to je obvykle prodavano s ohledem na puvod pokoutne, tak ta nejcennejsi informace o puvodu a lokaci falzatorske dilny je stejne ztracena. to je velka skoda.

co mi zustava jsou tedy analyzy. material zvoleny k pokoveni, material strizku, zpusob pokoveni (zda zarove ci amalgamacne). vic se toho vetsinou pak uz zjistit neda.

ceska falza se delala i u nas, viz napr. kauza ve smolne knize pardubicke. nicmene ano, v uhrach to bylo silene. ale u nas se zase "vyrabela" nekvalitni polska mince a hned se do polska i exportovala. procenta si nedovolim odhadovat, protoze z toho co jsem mel moznost zaregistrovat mohu rict jen to, ze se pohled na falzatorskou cinnost musi v budoucnu dost zmenit.

pokud mas ovsem takovy prehled, jaky zde naznacujes a jsi schopen a ochoten k temto razbam neco sepsat, spojme sily, zaridim analyzy a muzeme to publikovat v horizontu nekolika mesicu. neni problem. me se ale kvuli tomu pruske mincovnictvi studovat nechce - nemam na to bohuzel cas.

alarich

Uživatel

Zaregistrován
15. 4. 2010

#79 - 25. 8. 2014, 08:25

zdravím, dávám sem na ukázku Grešlu Karla VI. 1719. Grešle je ražená z čisté mědi na které nejsou ani náznaky postříbření. toto období mě sice moc nezajímá ale, ještě sem neviděl tak dokonalé dobové falzum.
pochybuji že by ve vládní mincovně razili mince tak špatného zrna.
mince vypadá ve skutečnosti daleko lépe než na fotce.

Obrázky:

Romolo

Uživatel

Zaregistrován
17. 2. 2014

#80 - 25. 8. 2014, 11:34

Zajímavý zážitek je přijít na dnes pusté místo,kde se povalují stovky takovýchto měďáčků a jejich polotovarů...Ale nesbírám je,tak tam většina zůstala pro historiky.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.