Zaregistrován
21. 11. 2011
Ha, diky. Mam vsechny a zrovna tuhle bych netypoval. Asi uz starnu, ze zapominam i na tyhle veci (nektere jsem cetl i nekolikrat)
sorry za off topic. Sice nevim, zda Pratchett ma v knizkach neco o antickych mincich, ale narazek na Rim (alespon system vyvrazdovani arcikancleru navzajem se mi zda ryze rimsky) , na archeologii taky a tak mozna i na antiku🙂
Zaregistrován
21. 2. 2012
No o antike u Prachetta neviem, ale zbieranie špendlíkov mal v Zaslanej pošte spracovné dobre. 🙂 Ale to už sme uplne mimo misu.
Ešte by som sa vrátil k Evropovi a jeho postupom. Tými sa riadi asi každý zberateľ. ALe tu to práve nefunguje.
Trinásty zmysel práve u týchto mincí "nezapol" a potvrdili to aj skúsenejší antikári tu z fóra. Nie sú to ani najzaujímavejšie micne, preto by falzum málokto čakal a patina... Ak by neboli po kope a predával by ich jednotlivo, možno by tá patina nič nenapovedala. Možno len to, že je dorábaná. Ale to sa robí aj u originálov, ktoré niekto zničí čistením.
Zaregistrován
12. 1. 2010
No v Rime to rozhodne nebylo tak jednoduche, ze ten, kdo nekoho zavrazdil nebo nechal zavrazdit, by se dostal na jeho misto.. ve vetsine pripadu si spis ukratil vlastni zivot🙂
Ale zpet k tematu.. jak uz bylo receno, rady od Evropy jsou hezke, ale zkuseni sberatele se jim uz davno ridi. Je samozrejme otazka, jak ty mince vypadaji v ruce, ale pokud jsou kvalitni fotky, tak prvni dojem bude velice podobny. A jsou to vetsinou bezne levne mince (ktere se na aukcich prodavaji spis v konvolutech, na ktere mimochodem vetsinou nebyva zaruka pravosti), takze je nejak dukladne vetsina sberatelu ani obchodniku zkoumat nebude.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Jinak s tou patinou, je pravda ze se ocividne umele patine uz vyhybam kde muzu uz jen z toho duvodu ze takove mince pro mne maji daleko nizsi hodnotu, i kdyz jsou prave.. bylo by dobre kdyby sberatele takove mince bojokotovali a donutili tak prekupniky mince nenicit, ale to je sci-fi. Kazdopadne clovek ktery dokaze vyrobit takhle verohodne padelky, po par pokusech bez problemu zvladne i lepsi a hure rozpoznatelnou patinu.
Zaregistrován
21. 11. 2011
Nevite o nejakem clanku o umelych patinach? Ja mam v nich porad mezery.Co treba Carus nize? Patina je moc hezka, neni do oci bijici neprirozenosti, ale vidim tam pod ni naznaky zbytku oxidaci, tak ze by mince byla hlazena a napatinovana? Mozna jsem jen moc neduverivy🙂
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
ja bych se predevsim vzdal predstavy, ze se to da vzdy poznat. a je pak otazka, zda je kvalitne provedena (a tudiz vlastne i vysoce odborne provedena) patina vubec ke skode.
u mince vyse bych tomu napr. neveril, ale mince je krasna a nemel bych s ni problem. prijde mi osetrena voskem ci olejem.
nediskutuji nad tim, ze originalni patina je proste nejlepsi alternativa. bez diskuse ano. a bez diskuse, pokud neni uvedeno, ze je umela, tak je to samozrejme klamani. ale do jake miry ma smysl to resit tam, kde to poznat neni, to nevim (osobne bych to neresil).
Zaregistrován
21. 11. 2011
Vicemene souhlasim, u me sice patina je dulezita, ale pokud je mince krasna, pak pro me neni az takovy problem, kdyz patina je umela nebo mam podezdreni, ze je umela, jako treba v tomto pripade. Jen bych chtel mit vetsi znalosti - ja nikdy medene mince nepatinoval a vubec neznam postupy, takze ani vysledky (az na nejake patiny, co bijou do oci).
Zaregistrován
30. 9. 2010
povodna patina u medenych a bronzovych minci, obzvlast takto starych,
ma vzdycky svoju hrubku, je to proste urcita masa hmoty.
viz rozne nalezovky.
patina u mince o 2 prispevky vyssie nemoze byt v ziadnom pripade povodna.
v podstate ide o holy kov, umelo chemicky dopatinovany (pripadne po niekolkych mesiacoch sa to takto spravi aj samo, potvrdene z vlastnej skusenosti).
prikladam na ilustraciu vzhlad povodnej patiny u namatkovo vybranej mince, ktora je po vyse 1800 rokoch na vzduchu.
(dobove falzum Trajanovho denaru)
Obrázky:
jacisin76@yahoo.com
Zaregistrován
12. 1. 2010
tocomabyt: ne vzdy, ale je to rozhodne typictejsi nez tenka patina, pod kterou prosvita holy kov. U toho Cara pujde o umelou patinu plus to jeste nekdo osetril a trochu vylestil. Osobne bych se o takovou minci nezajimal a hledal radsi nejakou se zbytky puvodniho postribreni (to se verohodne napodobuje dost spatne), cena nebude o moc vyssi.
Zaregistrován
21. 11. 2011
Ja mam z toho obdobi mince rad, takze tohohle Cara jsem vzal kvuli reversu a ze to byla po dlouhe dobe hezka Carova mince, na kterou jsem narazil.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.