Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#151 - 5. 5. 2014, 10:35

Jo, ja myslim, ze je to urcite padelek. Zajimave je, ze kdyz jsem ji poprve videl, tak se mi zdala zvlastni (par Flacill uz jsem mel v ruce). Ale taky jsem si rikal, ze mam malo zkusenosti a v tomto dam na velkeho prodejce (mimojine nebyla uplne levna, takze dost lidi pravosti taky verilo).
Takze pro priste - radsi verit vice svym instinktum🙂

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#152 - 6. 5. 2014, 21:39

Obcas i razidla pro padelky se trochu meni, pridavaji se nebo lehce se predelavji nektere detaily, prave z duvodu znesnadneni odhaleni.
Kazdopadne tohle neni prace zadneho amatera..

Romolo

Uživatel

Zaregistrován
17. 2. 2014

#153 - 7. 5. 2014, 09:00

Takový padělatel je ve skutečnosti nedostižný umělec,když uměl vytvořit stejnou minci a navíc starou patinu,že to málokdo pozná.Jak je možné,že o něm nikdo nic neví,nebo ví a dělá,že neví...?

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#154 - 7. 5. 2014, 11:09

Kdysi davno padelali mince i velci umelci. Jenze dneska se rytec az tak za velkeho umelce nepovazuje. Bohuzel. Nekde jsem slysel, ze prace rytce na minci je v radech max desitek tisic Kc (realne 20-40 tisic) a to i u tech nejlepsich. Tak asi se to vyplati.

Mimochodem tahle mince je ze serie nekolika minci stejneho autora a ty jsou celkem slusne. Dole na tehle strance jsou linky. Hlavne jsem mel hruzu z toho Magnencia, uz jsem se lekl, ze je to ten muj. Nastesti neni🙂 http://www.forumancientcoins.com/fakes/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=19

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#155 - 16. 5. 2014, 20:44

Rad bych navazal na diskusi ohledne prodeje moderniho falsa denaru Caracally. Puvodni prispevek je tady:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/prodej-minci-_post_-320995#post320995

Protoze forvmancientcoins databaze uz pry neni pristupna bez prihlaseni (BTW dost stupidni rozhodnuti, byt padelatelem, tak jim poslu nadseny dekovny dopis 🙄 ), dovoluji si v zajmu poznani pravdy a sireni znalosti o padelcich zkopnout fotku a popis sem:

"
Caracalla, Denarius, RIC 280c
Obv:- ANTONINVS PIVS AVG GERM, laureate head right
Rev:- P M TR P XVIIII COS IIII P P, Serapis standing left, modius on head, raising right hand & holding scepter.
RIC 280c, RSC 348.

Dangerous cast fake.

Sold on his website March 2007 by batibaleno.

Submitted by Maridvnvm
romankeith [Mar 29, 2007 at 05:56 PM]
batibaleno has changed his name to lancoins
"
I kdyz je napsano, ze jde o nebezpecny padelek a mince vznikla pomoci nekterych pokrocilych metod liti, presto je kazdemu zkusenejsimu sberateli jasne, ze tu neco smrdi.
U prodavane mince je to pak paradoxne mozna tezsi poznat (ano, cim horsi stav, tim snadnejsi zamena s pravou minci je), ale presto mne na prvni pohled zazvonil v hlave alarm "pozor, lite falsum". Kdyz byl nazor 4 lidi zpochybnovan, tak jsem se podival, jestli nenajdu podobny lity padelek a bylo to jasne...

Ale jeste bych rad odpovedel na dotazy:

"Podla čoho všetci usudzujete, že tá minca je falošná?"

1. pocit (jiste, to je jen pocit, ale dulezity a v 95% pripadu nezklame)
  2. mince obsahuje znaky liteho padelku - podivne rozpita tlusta pismena, portret nevypada jako obycejny ohlazeny portret ad.
  3. na minci nejsou videt znaky dobove razby, samozrejme, je mozne namitnout ze v tomto stavu nebudou, ale okrajove casti jsou jeste pomerne zachovale, takze neco malo by snad byt videt mohlo
  4. mince ma stejne detaily vcetne nekterych netypickych jako prokazatelny moderni padelek vyse zmineny

"Liate mince majú niečo ako vzduchové bublinky, malé hrbolky na minci, na tejto nič také nevidím."
Ano, ale

1. bublinky i hrbolky lze eliminovat na naproste minimum pouzitim pokrocilych metod liti. Slysel jsem o pripadech, kdy spickovi odbornici poznali lite padelky nejvyssi kvality az kdyz je meli v ruce.
  2. Neni zadny problem mechanickym obouchanim a ohlazenim (o chemii radsi ani nemluve) zmenit vzhled mince tak, ze zadne bublinky ani hrbolky take nebudou.. v tomto pripade to vypada ze na minci byla jeste pridana a pozdeji z ni sunadana umela patina.

"Akurát tie písmená a portrét na averze sú viac ošúchané, čo môže v niekom vzbudzovať dojem, že minca je falzum. Asi to bude zlými fotkami."
Je mi lito, ale sebespatnejsi fotka nezpusobi ten zazrak, ze je mincovni obraz shodny s prokazatelnym padelkem. Je mozne namitnout, ze predloha pro ten padelek byla ze stejnych razidel jako tato mince, ale to uz mi prijde hodne pritazene za vlasy. Nehlede na to ze i tvar mince je stejny!

"Okrem toho som ju vydražil u Lanza, ten snáď fejky nepredáva ..."
Kdybych dostal tisicovku pokazde, kdyz poukazu na padelek prodejce ktery by padelky prece nikdy neprodaval, tak jsem milionar... je sice pravda, ze Lanz casto prodava spis diskutabilni mince nez vylozene padelky, ale je otazka, jestli u konvolutove mince za 10 EUR tohle nekdo zkouma (zvlast pokud se prodala vazne v konvolutu, kde to nezkouma uz opravdu nikdo).

Jeste jeden maly postreh... samozrejme, vsichni jsme tu jen lide a vsichni se muzeme mylit. Pokud je to tenhle pripad, i kdyz si nedokazu predstavit, jak by k tomu mohlo dojit, jsem pripraveny omluvit se a poslat ze sve sbirky Caracallu v lepsim stavu jako odskodneni. Ale - v momente, kdyz mi sberatel rekne, ze mince kterou prodavam, je padelek nebo s vysokou pravdepodobnosti padelek (natoz ctyri!😲 ), tak to prodavat nebudu, protoze jinak riskuju svou povest jako prodejce i jako sberatel. Kdyz jsem prodaval dukat Josefa II pravdepodobne prosly zarem, o kterem mi rekli lide, ze je padelek, okamzite jsem ho stahl z prodeje, i kdyz analyzy pozdeji dokazaly, ze se vsichni mylili. Takze to je mala rada na zaver.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Misak33

Moderátor

Zaregistrován
23. 12. 2009

#156 - 16. 5. 2014, 21:27

Tenzor - pekne napsane. Podle me jasne falsum.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován
30. 9. 2010

#157 - 16. 5. 2014, 21:35

necitim sa kompetentny aby som sa vyjadroval k pravosti rimskych denarov,
ale pri porovnavani tychto dvoch kuskov je to uplne jasne.
totozne detaily, mini-defekty na tych samych miestach, a aj celkovy tvar mince.
ide o dva odliatky z tej istej formy.

predavana minca mi tiez udrela do oci, ale nechcel som sa k tomu vyjadrovat, kedze slo len o taky vnutorny, ale jasny, pocit ktory by som nevedel nicim podlozit.
takze dik tenzorovi za tu fotku evidovaneho falza, ja by som to nevedel dohladat.

chapem prvotne rozhorcenie majitela predavanej mince, ale to sa proste stava.
odhalenie falzifikatu by malo kazdeho zberatela posunut dopredu, aj ked chapem ze to cloveka zneisti, zamrzi, a na chvilku si kladies otazku ci to ma vobec zmysel.

v obehu je proste astronomicke mnozstvo falz,
je to fakt pred ktorym netreba zatvarat oci. na nejake iluzie neni priestor.
je to dzungla.

este technicka poznamka - ak je to od lanza, myslim ze nebude mat problem vratit peniaze.
tipujem ze je to z ebay, a tam to asi nedava osobne, zrejme ma na to ludi, a ti sa tiez mozu pomylit.

jacisin76@yahoo.com

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#158 - 16. 5. 2014, 21:40

premyslel jsem co k tomu napsat, protoze to sleduji, a asi bych napsal totez co tocomabyt.

Aliquis

Uživatel

Zaregistrován
21. 2. 2012

#159 - 16. 5. 2014, 22:40

To s Lanzom je podla mňa rozprávka. Ja som u Lanza takúto mincu ešte nevidel.

Meander

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2011

#160 - 16. 5. 2014, 23:44

Ta minca je falzum. Ale preco by ju nemohol kupit u Lanza? Pod Lanzovym kontom predava viacero dalsich ludi a o kompetentnosti a/alebo ferovosti niektorych z nich silno pochybujem. Ak aj nepredavaju vyslovene falza, tak casto ponukaju neskutocne doryvane, hladene alebo repatinovane mince. Napokon, aj tomu najlepsiemu obchodnikovy niekedy nejake falzum preklzne pomedzi prsty. Otazka je, ako sa postavi k vrateniu takej mince.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.