koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#1 - 17. 6. 2024, 18:54

Dobrý den,
existuje v nějakém katalogu zmínka o hodnotách známek s okraji /deskové značky, čísla../ . Tady je datum, číslo desky, označení papíru plus barevné čáry, předpokládám na kontrolu stavu barev. Ale v této oblasti jsem více než laik.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

dr_colombo

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2013

#2 - 17. 7. 2024, 08:31

Tak to jsme na tom hodně podobně, já v tom taky plavu, sbírám značky TUS o kterých se dá dočíst ve specializovaném katalogu a pak data tisku a o těch bohužel jsem nikde nic nenašel, ani mi nikdo nic neporadil...

koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#3 - 17. 7. 2024, 16:27

Je to škoda,
spíše dedukuji, že to může souviset s vývojem způsobů tisku. protektorát je ještě luxusně zpracován, v Pofisu pro čssr je pár zmínek uvodních let ale pak šmitec,.
Přitom sice se říká, že hodnotu známek určuje kupec, ale ona to prostě až tak pravda není. Ten význam katalogů je nepopiratelný. U našich západních sousedů se právě díky kvalitnímu zpracování v Michelu začíná zvedat zájem o luky, soutisky, desková čísla a podobně.
škoda že ČSSR je v utlumu, jsou to krásné známky.

stefanos532

Uživatel

Zaregistrován
11. 10. 2015

#4 - 17. 7. 2024, 17:54

Ve zpravodaji Společnosti sběratelů československých známek je otištěna výzva pro sběratele data tisku pro vytvoření počítačové databáze.
https://knihovna.filaso.cz/Zpravodaj_051_1992.pdf

caffe2

Uživatel

Zaregistrován
30. 5. 2024

#5 - 18. 7. 2024, 11:41

Pokud vím, tak tyto data tisku či kontrolní soutisky barev na okrajích 100 ks archů známek z 50-80 let tehdejší filatelisté nikdy nesbírali (možná až na pár tvrdě specializovaných sběratelů). Tyto značky šly zcela mimo zájem většiny sběratelů, a proto nebyly a nejsou v žádných katalozích uváděny. V té době si naprostá většina filatelistů od novinkové služby CSF objednávala povětšinou nové vydané známky jen po 1 ks od každé nově vydané známky, ti movitější sbírali max. 4 bloky. Opravdu si nedovedu představit, jak by si tehdejší důchodce-filatelista, který často pobíral důchod třeba jen 300 Kčs, mohl dovolit sbírat 4 bloky či deseti bloky např 5kcs známek jen proto, že je na okrajích archu uvedeno datum tisku. To už mohl rovnou sbírat celé 100 kusové archy.. PS: za Protektorátu byla zcela odlišná situace, v té době neměli protektorátní peníze téměř žádnou hodnotu a nic se za ně nedalo koupit. V te době byly veškere potraviny jako mouka, maso, cukr, tabák či oblečení a látky jen na lístky/příděl.
,

koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#6 - 18. 7. 2024, 14:50

děkuji za dobrý popis situace.
on je fakt, že pro generální sbírku v klasických predtistenych albech se okrajove kusy nehodí, esteticky to narušuje celek.
ja sam sise tyto nahodile frknute kusy, někdy i otočené vzhůru nohama,, i když to má spise význam pro označení znamky s nalepkou, vyřazují a nahrazuji je běžnou znamkou,
spise preferují samostatný tisk specielně vytvořených listů, kde si mohu graficky predtisknout přesně to co chci.

ještě jednou děkuji za odpovědi,
vzhledem k tomu, že mám za sebou Brd i DDR, mi to u naší vlasti prisla škoda.

a je pravda, že třeba u DDR má vyšší katalog celá sekvence udaju, tedy mnohdy na více znamkach

dr_colombo

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2013

#7 - 19. 7. 2024, 15:58

Určitě o těch datech tisku, číslech archů a barevných značkách něco existuje, jen najít někoho kdo by s tím poradil. Psal jsem panu Hauptmanovi, přislíbil mi pomoc, ale už se pak neozval, takže určitě nějaké informace existují, jenom se k nim dostat.

koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#8 - 19. 7. 2024, 18:18

děkuji Colombo,
po pravde nevím, zdali to mne bude po nějakém case tato věc aktuální.
vystačíme si se tridenim, pátráním po dv, druzích
papíru
ale hlavně je to to mne radost se orientovat ve znamkach, aktuálně kdy jsem se narodil.
série kosmonautů, zvířat, měst,...
řada známek skvostných.

stefanos532

Uživatel

Zaregistrován
11. 10. 2015

#9 - 19. 7. 2024, 18:27

pro dr. colombo
zkuste se obrátit přímo na autora výzvy Ing. M. Gerece, třeba pomůže nebo aspoň poradí.
https://www.slovenskafilatelia.sk/wp-content/uploads/Adresar-komisie-znalcov2016.pdf

dr_colombo

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2013

#10 - 22. 7. 2024, 10:00
pro dr. colombo zkuste se obrátit přímo na autora výzvy Ing. M. Gerece, třeba pomůže nebo aspoň poradí. https://www.slovenskafilatelia.sk/wp-content/uploads/Adresar-komisie-znalcov2016.pdf

Zkusil jsem mu napsat. Dík.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.