Moderátoři: smith
Zaregistrován
21. 11. 2011
Jo, ja mam pocit, ze popisovali provizi, ktera se vyplaci nad vydrazenou cenu. To je 10-20%, nekdy dan a pod., realne vetsinou 15-35% spolu s postovnym, pojistenim a pod.
Ja nikdy v zahranici neprodaval, ale co jsem slysel, tak si aukcni domy berou dalsi procenta z vydrazene ceny a to 10-30 procent, ale nekdy i vice (coz se mi zda silene).
Zaregistrován
12. 1. 2010
Ale přirážka pro kupujícího (v zahraničí na sálových aukcích většinou 20-25%) se přece nemění, je fixní pro všechny položky (resp. pro všechny položky stejného typu). Procenta můžou klesat v závislosti na ceně dražené mince právě u provize od prodávajícího.
Ano, když si firma stanoví přirážku 20-25% a k tomu "jen" 15% z vyvolávací ceny, tak shrábne klidně třetinu z konečné ceny prodané mince.. to je cena za renomé aukčního domu.
Zaregistrován
17. 3. 2012
a kde berou 20-25+15% to jsem ještě asi nezažil...
Zaregistrován
21. 11. 2011
No to ja nevim, ja tlumocim jen, co jsem slysel ci cetl. Zajimalo by me, kolik si berou z finalni ceny prodejci jako Gorny a i treba ti hogo-foto, kde mince, kterou ja na jedne aukci koupim za 50e, tak u nich je vyvolavacka 200e. Vi to nekdo? Ja se koukal kdysi na jejich weby (uz si nejsem jisty kde vsude) a vetsinou tam o tom neni nikde nic napsano. Ale to snad nema ani Aurea.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Pokud si dobře pamatuju, u Raucha je to (k 20% přirážce kupujícího) 17% pro prodejce u "levnějších" mincí, Künker má přirážku pro kupujícího 23% (dříve myslím 15% + 7% VAT) a pochybuji, že pro prodejce bude lepší než u Raucha, u snobštějších aukcí jsem slyšel zvěsti o 25+20% a věřím, že to může být i více.
U nás je v tomto ohledu situace lepší, provize od prodávajícího 5-10% a může být i 0.
Zaregistrován
19. 4. 2014
Reči typu jedna pani povedala sem vobec nepatria,lebo to čo tu uvadzate su nezmysli.Myslim že je lepšie uviest fakty.Plati to čo som uviedol v predošlom prispevku.Nebudem tu rozeberat dan u každeho štatu osobitne .Ale ak už chcete uplne presne informacie tak sa ich dočitate u každeho akcionara v katalogu.
mamabc1234@gmail.com
Zaregistrován
12. 1. 2010
Co konkrétně jsou nesmysly?
VAT v Německu je 7%, ale copak se může z jedné mince platit dvakrát?
Jinak provizi od prodávajícího spousta aukčních firem nezveřejňuje.
Zaregistrován
27. 1. 2015
Nezveřejňuje nejspíše kvůli daňovým přiznáním. :-D jinak provize 35-40 % se mi zdá jako nesmysl..ale nevím no.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Tak ty procenta se nedají sčítat, ale když budu počítat celkovou provizi z celkové ceny mince, tak za sebe můžu uvést dva reálné příklady na jedné aukci tady a jedné v zahraničí:
23%
31%
Tedy v druhém případě, kde nešlo o nějaký vyjímečný aukční dům, skoro třetina ceny, nemám důvod si myslet, že opravdu renomované společnosti nebudou chtít víc.
Samozřejmě věřím tomu, že pokud někdo prodává mince s vysokou hodnotou anebo pravidelně a domluví si s aukční firmou nižší procenta, tak to bude míň.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Zahraniční aukce:
Poplatky pro kupujícího:
Například Rauch 20 %, Künker, Dorotheum atd. 15+7 %, což je ve své podstatě kolem 23 %. Existují ale i aukce s poplatkem pod 20 %.
Samozřejmě i zde rozhoduje obrat. Pak se mohou poplatky snižovat i na 10 %.
Poplatky pro prodejce:
Zde se bude jednat o poplatky, jejichž výše se bude pohybovat především podle kvality a vzácnosti konkrétního materiálu. Samozřejmě tuctové zboží v průměrných stavech bude zatíženo vyššími poplatky, naopak vzácný materiál ve sběratelských stavech bude předmětem individuální dohody ve prospěch spokojenosti prodejce. Samozřejmě výhodou pro prodejce je i vyšší množství. Podle mého názoru poplatky z kvalitní zbírky lze dohodnout kolem 5 % (samozřejmě se musí jednat o větší počet kvalitních a vzácnějších mincí, které jsou berné v kterékoli mezinárodní aukci).
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.