Moderátoři: smith, jv64

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#11 12. 3. 2014, 07:36
Zájem o denáry ve zlomkovém stavu je opravdu zcela věc osobního zájmu. Sledoval jsem aukro taky a překvapilo mě, že se o velkou část zlomků ucházel i sběratel, který si jinak potrpí (a může si dovolit) jen ty nejlepší stavy. Zlomky s polských nálezů jsou dobovou záležitostí, je to svým způsobem doklad peněžního oběhu, takže je to přece jen jiný případ, než když se jedná o zlomky jako důsledek rozbití pluhem někde na poli. Cugrunt: na minci je pěkně vidět část jména Jaromír, takže po této stránce máš aspoň jsitotu, že máš ve sbírce Jaromíra. Že je to možná dosud unikát je bonus navíc, ale po pravdě to jeho sběratelskou hodnotu až tak nezvyšuje, většina Jaromírů je hodně vzácných a jestli jsou známy dva či pět kusů už takovou roli nehraje, vzácnost by byla vyšší spíš u typů s nějakou méně běžnou ikonografií. Po této stránce je tedy "tržní" cena přesně ta, za kterou jsi denár koupil na aukru, protože ty aukce určitě sledovali všichni relevantní zájemci. Cenná by byla ke zlomku jistě byla nějaká bližší informace o nálezu, nevím, jestli ji někdo má. Mincmistra z opisu vyčíst nepůjde, asi ani rozluštit to, co je na rubu. Vypadá to na zkomoleninu, možná také jména Jaromír.

Ano, to je sice pravda, ale depot, ze kterého mince pocházejí, nelze na základě těch pár kousků, co prodejce prohnal aukrem, nějak vyhodnotit. Jednak ten samý prodejce nyní prodává i mnohem mladší mince, takže těžko říci, kolik nálezů to vlastně je, jaká byla jejich skladba, složka dalších cizích a domácích (polských) mincí etc. ... Zachovalé celé mince mohl prodat někde jinde, pokud jsem si všiml, prodával hlavně zlomky a pak různě zprohýbané kusy, které mohly být hůře prodejné, a proto to asi hodil na aukro k nám ... Zkrátka je tam mnoho otazníků, které vědeckou hodnotu těch mincí sráží rovněž na minimum.

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#12 12. 3. 2014, 07:38

JV64: jestli si dobře pamatuji, Tys také jeden střípek (půlku) Jaromírova denáru koupil, že?

Profilový obrázek
jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

#13 12. 3. 2014, 07:54

Koupil, chtěl jsem mít z toho nálezu aspoň jeden kousek, až se k tomu dostanu, hodím sem foto s komentářem. Ještě mě lehce vrtá hlavou to s tím dobovým dělením, zatím nikdo neoponuje, ale sám si nejsem jistý, jestli část těch fragmentů nemají přece jen na svědomí polní práce. U mého (i dalších co šly na aukru) je to jasné, ten byl dělen sekáním nebo stříháním.

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#14 12. 3. 2014, 08:21

To nemohu posoudit, mě to z těch fotek od prodejce přijde zrovna olámané, jak kdyby se jednalo o depot rozvláčený po poli. I ten Tvůj kousek je takový okousaný, ten první zde diskutovaný ještě více ...

Profilový obrázek
jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

#15 12. 3. 2014, 23:06

Tak sem dávám svůj šrotový úlovek, původně se sympatickým střapatým klučinou, no, zbyla ho polovina. Nebo, abych nebyl tak přísný, možná 3/5 (0,635g). Vlastně si už ani nejsem tak jistý, jak došlo k rozdělení. Původně jsem myslel, že byl od jednoho kraje nastřižený a pak ukroucený, což se v náznaku jeví z profilu. Ale přísahat bych na to nemohl.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#16 12. 3. 2014, 23:09

Jo ten "střapatý klučina" mi připomíná Bolka nebo Lolka z toho polského animovaného seriálu. Kdoví, jestli si ilustrátoři nevzali inspiraci z Jaromírových denárů😃

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#17 12. 3. 2014, 23:10

Honzo čekal jsem, že dnes víc zabojuješ o toho Bruna ...

Profilový obrázek
jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

#18 12. 3. 2014, 23:14

Mám Ti říct, jak to bylo ? Tak jo, přišla návštěva a vzpomněl jsem si půl hodiny po aukci. Ale budiž výherci přáno. Přece jen tam byla na rubu prasklina a podle fotky těžko hádat jak silná. Asi bych moc výš nebojoval ....

Profilový obrázek
Cugrunt

Uživatel

Zaregistrován:
22. 3. 2013

#19 13. 3. 2014, 08:12

Pánové , já jsem ten co počal toto vlákno a byl bych rád , aby jste vedli diskuzi k danému tématu . Zatím jsem se dozvěděl jen to , že mám bezcenný střep pro který by jste se ani neohli , kdyby jste o něj někde na poli zakopli. Což respektuji , i když leckterý archeolog má z tohoto "názoru "hadr na čele ...Prosím , pokud máte co sdělit k dané minci , tak aby jste se vrátili k mým otázkám , kde jsem se skutečně neptal jestli tu minci chcete,či nikoli , ale kde mi šlo o odbornější stanoviska . Otázku ceny této mince přitom můžete vynechat . Každému je jasné , že cena je určená místem jejího vystavení - jiná byla na Aukru, jiná by byla v Auree a jiná by byla i na tomto fóru. Zatím se to Vaše "bádání" , rovná tlachání na volné téma jako někde v hospodě . Cugrunt.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#20 13. 3. 2014, 08:24

aaa, pan ma 7 prispevku a je tu jako doma. ale dobre vam to natrel 😁 😁 😁

mate koukam noveho moderatora, ten to tu postavi do late!

jinak to s tema navstevama a telefonatama apod. znam taky😞

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.