Moderátoři: smith, jv64

Profilový obrázek
Cugrunt

Uživatel

Zaregistrován:
22. 3. 2013

#1 11. 3. 2014, 21:49

Od polského prodávajícího jsem koupil denár Jaromír -Cach 243 , či spíše jeho torzo (viz foto - denár je ale bezpečně určitelný) . Že jde o vzácnou minci jsem pochopitelně věděl, ale že jde jen o druhou takovou , která je vůbec známa , tak to jsem opravdu netušil . Ta první byla součástí chrášťánského nálezu v roce 1897 a F.Cach ji označil jako unikát - netuším ve které sbírce se tato nachází dnes . Myslím , že pravost mého denáru se rovná jistotě . S denáry Jaromíra se ve své době běžně v Polsku obchodovalo (J.Hásková o tom vydala studii) Budu vděčný za každou informaci ,týkající se nápisů a symbolů na minci a samozřejmě i její ceny .

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
kauto_star

Uživatel

Zaregistrován:
16. 11. 2012

#2 11. 3. 2014, 22:27

Moc hezke, gratuluju k vyhre. Co se tyce motivu na minci, budou blizke denarum Boleslava, Bavorsko – svabsky typ, kaplice/kriz. Opis Jaromir na aversu, na reversu to bude na lusteni🙂 Co se tyce ceny u takovehlo torza je to otazka toho kolik dychtivych kupujicich se sejde, obecne jen zlomek kompletni mince, myslim ze jsi dal tak akorat. Jinak ja jsem jen studujici amater se zalibou v denarech, vice poradi napr. JV64🙂

Profilový obrázek
Cugrunt

Uživatel

Zaregistrován:
22. 3. 2013

#3 11. 3. 2014, 22:47

Dík za reakci na můj dotaz . Právě ten nápis na reversu je mi záhadou . Jméno mincmistra to asi nebude , protože jeho značka (jakési CNC) je pod lomenicí a jde o pražského Nacuba ... K ceně asi tolik , že je mi jasné to , že cenu vždy určí počet a solventnost kupujících . Otázka měla znít asi takto: dražil se vůbec denár Jaromíra v kategorii unikát a pokud ano , tak v jaké cca relaci ??? Jinak se domnívám , že u takto vzácné mince lze její "nekompletnost" prominout . Dík za další názory.

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#4 12. 3. 2014, 06:40

To je otázka diskuze, zda kupovat takovéto zlomky. Také jsem ty aukce sledoval a nakonec se jich neúčastnil, protože ač se jedná o vzácnost, je to stejně "jen" šrot, který by mi ve sbírce nedělal žádnou radost, ačkoliv vím, že na Jaromírův denár nikdy mít nebudu. Numismatika je pro mě jednak radostí duševní a jednak radostí badatelskou. V tomto případě však mince nemá ani badatelskou hodnotu, jedině že by prodejce sdělil její původ (místo a okolnosti nálezu etc.). V současné době se podle mě hodí leda tak k zevrubným materiálovým zkouškám, které by měly alespoň nějakou vypovídací hodnotu ...

Ale to je jen můj názor, který nikomu nevnucuji, pokud ti udělal radost, tak je to v pohodě. Kdysi jsem si také koupil okrájený denár a žádnou radost mi nedělá, ačkoliv je jinak velmi krásně vyražený. Jednou ho patně využiji právě na materiálové zkoušky ... Abych to shrnul, i když je to snad unikát (neověřoval jsem si to v literatuře), tak pro mě je v tomto stavu zcela bezcenný 😆 😆

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#5 12. 3. 2014, 07:01

kacuro napsal/a:

... ač se jedná o vzácnost, je to stejně "jen" šrot, který by mi ve sbírce nedělal žádnou radost...

Kocoure, jak Tě mám rád, tak bych Ti dal pohlavek. Jak můžeš takovou hloupost vypustit do éteru?
Podle toho by archeologové měli všechny nekompletní čí poškozené nálezy hodit do popelnice?
Pro Tebe milionáře jasně cenu nemá ale já skromný sběratel bych oblízl všech 20 prstů. 😉

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#6 12. 3. 2014, 07:09

Pokud by ta mince měla nějaký nálezový kontext a tím pádem jakous takous vypovídací historickou hodnotu, tak by měla nějaký vědecký význam. Jinak je to pro mě jen šrot😉

Pokud takový zlomek najdou někde archeologové, tak ji jistě najdou právě v nějakém "kontextu", takže do kontajneru ji není třeba vyhazovat😉

A kdyby Tě to Želvoune zajímalo, prý už tu budeme mít letos 25 let svobodu projevu, takže si mohu do éteru vypouštět cokoliv, to bys měl Ty, který před nesvobodou utekl k protinožcům, jistě chápat😉

Profilový obrázek
jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

#7 12. 3. 2014, 07:21

Zájem o denáry ve zlomkovém stavu je opravdu zcela věc osobního zájmu. Sledoval jsem aukro taky a překvapilo mě, že se o velkou část zlomků ucházel i sběratel, který si jinak potrpí (a může si dovolit) jen ty nejlepší stavy.
Zlomky s polských nálezů jsou dobovou záležitostí, je to svým způsobem doklad peněžního oběhu, takže je to přece jen jiný případ, než když se jedná o zlomky jako důsledek rozbití pluhem někde na poli.
Cugrunt: na minci je pěkně vidět část jména Jaromír, takže po této stránce máš aspoň jsitotu, že máš ve sbírce Jaromíra. Že je to možná dosud unikát je bonus navíc, ale po pravdě to jeho sběratelskou hodnotu až tak nezvyšuje, většina Jaromírů je hodně vzácných a jestli jsou známy dva či pět kusů už takovou roli nehraje, vzácnost by byla vyšší spíš u typů s nějakou méně běžnou ikonografií.
Po této stránce je tedy "tržní" cena přesně ta, za kterou jsi denár koupil na aukru, protože ty aukce určitě sledovali všichni relevantní zájemci. Cenná by byla ke zlomku jistě byla nějaká bližší informace o nálezu, nevím, jestli ji někdo má.
Mincmistra z opisu vyčíst nepůjde, asi ani rozluštit to, co je na rubu. Vypadá to na zkomoleninu, možná také jména Jaromír.

Profilový obrázek
jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

#8 12. 3. 2014, 07:25

Prosba na moderátory : můžete diskuzi přemístit do denárové sekce, když je tam jinak tak mrtvo ? Díky

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#9 12. 3. 2014, 07:28

Já koukám na Aukro jen občas a v důsledku toho nemám tušení za kolik se prodal,
můžete mi to někdo, prosím pěkně, napsat diskrétně na mail v profilu?🙄

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#10 12. 3. 2014, 07:32

kacuro napsal/a:

... prý už tu budeme mít letos 25 let svobodu projevu, takže si mohu do éteru vypouštět cokoliv...

Ale jo, piš si co chceš ale ten pohlavek u mně máš
pokud ovšem nejsi silnější než já🙄 😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.