Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith
No; díky za potvrzení zkušenými co jsem si myslel.
Čím více se zahloubávám do filatelie, tím více jsem tak trochu rozčarován množstvím falz, uměle vytvořených unikátů, nadšením nad každou mikro-tečkou, nebo pravděpodobně předem dohodnutých chyb v tisku-ovšem následně rozprodaných určitými osobami za těžký peníz. V dnešní době i před sto lety. "Čistá" známka, často mnohonásobně hodnotnější na trhu, je vlastně sběratelský nesmysl. Obrázek bez nádechu historie.
To jen na okraj - pocit od velmi mírně začínajícího filatelisty.
=smith]
To čo uvádzaš je niečo iné, ako som spomenul ja.
Tebou uvedené zakazuje použiť známky doplatné, letecké a novinové vo funkcii výplatných.
A tvoje sú výplatné vo funkcii výplatných. A delenie výplatných na nižšie nominále ( napr. 10 hal : 2 = dva kusy 5 hal) bolo už počas RU zakázané zákonom.
[/quote ]
Ano, jsem si vědom nedorozumění. O zákazu prodeje známek v roce 1918 jsem se nedočetl. Pouze: Výplatní provizoria vyplácená v hotovosti
Při nedostatku známek vhodných nominálů byly zásilky nejčastěji vypláceny zčásti nebo úplně v hotovosti (tak to požadoval při nedostatku známek i zvláštní výnos ministerstva pošt). Tato skutečnost byla potvrzována ručními vpisky (Franco, Fco, zaplaceno, apod.) nebo se používala různá razítka (mnohdy i velmi stará), opět nejčastěji s texty Franco či Franko, resp. Hotově zaplaceno, Franko/hotově apod. Hotovostní platby s sebou ale nesly více administrativy se zaúčtováním a evidencí hotových příjmů či výdajů,což bylo časově náročné. Není proto divu, že poštovní úředníci se mnohdy snažili práci si zjednodušit, což vedlo přímo ke vzniku řady zajímavých známkových provizorií.
Mne sa páči táto celistvosť z príspevku #199 a ďalej (tá z príspevku #211 tiež "ujde") 😉
OskarOto napsal/a:
... O zákazu prodeje známek v roce 1918 jsem se nedočetl...
Kde som prosím ťa takéto písal?
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
doddie napsal/a:
Tak tá celistvosť je skutočne unikát !!! Veď aj cena bola primeraná
výnimočnosti.
Najkrajším na tej celistvosti je fakt, že tu je filatelistický zámer absolútne vylúčený.
Noo fotka z aukce.
Tento dopis se bude dražit v jedné rakouské aukci za vyvolávací cenu s poplatky kolem 1 400 000 🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.