Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith
OskarOto napsal/a:
Tak, mám zatím první otázku k dopisu. Dopis je uměle vytvořená rarita tak že osoba znalá filatelistického prostředí, nalepila známky na obálku a donesla dopis na obě pošty známky orazit. Za jakou nejvyšší cenu mohla dopis prodat.
Mohlo sa jednať o nejakého kamaráta čo mu to na pošte orazil, ale dosť možné že ten čo to vyrobil tak razítka vlastnil. Nie je to až taký problém zohnať pravé vyradené razítka z pošty a nebol ani v minulosti.
Za akú cenu sa mohla predať pred storočím je v súčasnosti úplne nepodstatné, ale dajme tomu ak, moderným slovom dotyčný spravil vo filatelistickej verejnosti podobným výmyslom dobré PR, mohol to byť slušný biznis, lebo v tej dobe bolo zberateľov oveľa viac. V podstate tento zámer je cítiť aj z celého článku, ba dá sa povedať, že v celej sérii článkov pána Šulu je tento zámer citeľný. Podľa mojej mienky pred storočím takáto "rarita" určite urobila mnohokrát viac než by urobila dnes. Pravdou je aj to, že aj v súčasnosti stačí správne nabaláchať neskúsených senzáciechtivých a dôverčivých zberateľov a jeden by sa nestačil čudovať za čo všetko sú ochotní zaplatiť závratné sumy.
Uvediem len krátky príklad zo súčasnosti. Smith vie o čom píšem. V jednej nemenovanej aukcii sa objavila preukázateľne dodatočne vyrobená celistvosť, ktorá by v prípade pravosti bola veľmi vzácnou, ak nie jedinečnou kombináciou súbežných známok. Usporiadateľa aukcie som upozornil, že sa jedná o falzum. On to do popisu aj uviedol no položka sa v aukcii dražila. Z vyvolávačky 800.- CZK skončilo toto falzum na 6500.- CZK + provízia. Toto vidiac, človek už skutočne musí kapitulovať...
PS: Odnes si svoju celistvosť overiť ku znalcovi a uvidíš, čo ti na ňu povie a ako ju posúdi.
Je pravda, že dnes falza jak ke škodě pošty a ke škodě sběratelů správně označené se prodávají za hodně peněz.
OskarOto napsal/a:
Ještě drobet odbočím, Proč tuhle celistvost ověřil Hirš.
Obrázky:
Osobne k tej značke dávam tri otázniky, či je pravá. Treba sa pozrieť na phstamps.com ako má vypadať Hiršova značka.
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Protože jsi přiložil i druhou stranu dopisnice, doplňuji i já svou odpověď. Adresátem je obchodník z Rakovníka, člen Klubu českých filatelistů od roku 1914. Nevím, jaké vyznával filatelistické zásady a co sbíral. Podle textu se scházeli, třeba v neděli měnili rarity. Pokud někdo přijde snadno k penězům, většinou v tom pokračuje a vytvoří více rarit. Ale jsou to jen moje dohady, ničím nepodložené. Ke značce Hirš, nejlepší odpověď dostaneš přímo u zdroje.
Pro OskarOto
Zajímavé ukázky najdeš na http://www.japhila.cz/2007/Exponet_forum015.htm Ze srandy jsem si zkontroloval špatně vyplacený dopis učiteli do Bohumilic. Samozřejmě se jedná o člena Klubu českých filatelistů od roku 1919. Prostě kolem filatelistů se šíří záhadná nemoc, kdy lidé nedokáží správně vyfrankovat ani obyčejný dopis. Chudáci příbuzní a známí, co pracují na poštách, ti musí blbnout nakvadrát.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.