Moderátoři: numismat, smith

hozik

Uživatel

Zaregistrován:
11. 5. 2013

Vytvořeno:
11. 5. 2013, 14:06

Toto fórum sleduji už delší dobu, teprve dnes jsem se rozhodl sem napsat. Situace na numismatickém trhu není pro začínající sběratele moc dobrá. Staří sběratelé mají zkoupené ty nejlepší kousky, internetové aukce jsou plné lidí, kteří asi neví, co s penězi. Proto jsou pro běžného člověka prakticky nesbíratelné věci, které jsou právě v kurzu. Chtěl bych se začít věnovat sbírání mincí. Rád bych sbíral pro radost, mince s historií a zároveň se nechci účastnit šílenství na Aukru, E-Bay, sálových aukcí a podobných - stylu kdo dá víc. Zároveň bych chtěl, aby se moje sbírka tvořila určitý logický celek, ne abych nakonec měl jen směs nahodile koupených mincí. Proto by mě zajímalo jestli a co se dá v dnešní době sbírat levně.

jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

Vytvořeno:
11. 5. 2013, 14:11

Přiměřeně "levně" se dá sbírat snad každé období. Vždycky to je o štěstí a kontaktech. Vyber si, co Tě baví a začni sbírat😃

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
11. 5. 2013, 14:18

hozik - relativně levně se daj kupovat třeba menší nominály Ferdinanda II., třeba tří krejcary v pěknejch stavech 150-300 Kč...

Suvorov

Uživatel

Zaregistrován:
18. 2. 2011

Vytvořeno:
11. 5. 2013, 14:24

Záleží, co si představujete pod pojmem "levně"? Mnohokrát se to již zde v různých vláknech probíralo - člověk si musí stanovit, co přesně chce sbírat, jestli na to má prostředky a zda je to vůbec možné (tzn. jak jsou dané mince dostupné). Například, co jsou pro vás již mince s historií? Jak musí být staré? Jak moc vám záleží na zachovalosti jednotlivých kusů? Budete hledat nejlepší kousky s tím, že spoustu mincí v horších stavech odvrhnete, nebo chcete skutečně sbírat jen pro radost a na stavu vám až tolik nesejde? Taky si musíte vybrat takovou oblast a dobu, aby vůbec šlo ten zmiňovaný logický celek vytvořit. Pro vytvoření smysluplné sbírky je taky třeba množství znalostí a zkušeností. Abych odpověděl na základní dotaz, numizmatiku nelze dělat levně. Je to vášeň, která, v závislosti na vašich požadavcích, znalostech, finančních možnostech a taky štěstí stojí spoustu peněz, mnohdy i víc, než jste ze začátku ochotný obětovat, a taky dost času, čekání a mnohokrát i nervů, než si některé své vyhlédnuté milášky zařadíte do sbírky 😁 Samozřejmě můžete sbírat například platné oběhovky, to se levně dělat dá, ale historickou hodnotu mají mizivou a radost z nich asi mít nebudete.

Carpe diem, sed memento mori!

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
11. 5. 2013, 14:35

Sbírej něco co nikdo nesbírá nebo co sbírá jen málo lidí. Vyčíhej si v aukcích o co je nejmenší rvačka. Jen tak namátkou:
Mince Rumunska
Početní peníze
Mincovní závaží
Korunovační žetony
Různé historické a příležitostní medailičky
Účelové známky
Jeden můj známý sbírá mince ze kterých někdo něco vyrobil. Nejenom přívěšky a náušnice ale i kávové lžičky z mincí, krabičky, hodinky a různé jiné předměty.
Je to zajímavá sbírka a levná, většinu exemplářů mu někdo daroval.😋 😉

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
11. 5. 2013, 14:37

Četl jsem "Korunovační klenoty" ... ty taky nikdo nesbírá!😋

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
11. 5. 2013, 14:39

hozik napsal/a:

Staří sběratelé mají zkoupené ty nejlepší kousky...

Staří sběratelé natáhnou bačkory a jejich mince jsou zpět na trhu, to je věčný koloběh.
😃 😉

jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

Vytvořeno:
11. 5. 2013, 14:41

Docela levné jsou drobné zahraniční mince. Například za oba tyto 10 centy Průlivových osad jsem platil stovku 😋

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Suvorov

Uživatel

Zaregistrován:
18. 2. 2011

Vytvořeno:
11. 5. 2013, 14:46

to byl dobrý nákup 🙂

Carpe diem, sed memento mori!

jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

Vytvořeno:
11. 5. 2013, 14:48

to byl dobrý nákup 🙂

Taky si myslím. Na drobných sálovkách o takové mince není obvykle zájem a pokud si na ně nikdo nepošle limit, dají se koupit za volačku🙂 Mně se mince kolonií a dominií velmi líbí, ale sbírám je skutečně jen okrajově a jen v případě, že jsou za pár kaček🙂

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.