Nejsem si jist, jestli prave toto budu chtit. Myslim, ze velke fronty tentokrat nebudou - i kvuli vysokemu nominalu. Mozna si pro jednu zajdu, abych se podival - a pak ji pustim do obehu...
numismat@seznam.cz
Upřímně jsem z podoby přítisku zklamán. Představoval jsem si něco na způsob dosavadních přítisků na českých bankovkách, konkrétně ten na pamětních 1000korunách se mi celkem líbí - není přespříliš výrazný a vcelku jasně z něj lze odečíst, jaké výročí připomíná. Také věrná napodobenina dobového tištěného kolku dává smysl a je vkusná.
Tento holografický přítisk u 5000koruny je na můj vkus příliš výrazný a na bankovku (obecně) mi esteticky nesedí. Výročí vzniku NBČS zároveň nijak nezpodobňuje (jako to dělal třeba tištěný kolek u 1000koruny). A skutečnost, že na přítisku bude vedle podobizny T. G. Masaryka i Michl, mi připadá trochu neuctivá. To už tam spíš mohli vyobrazit Rašína - ten byl při vzniku NBČS sice více než 3 roky po smrti, ale na české měně a finančnictví u nás má větší (nejen historický) podíl než Michl, který vyobrazen vedle Masaryka vypadá spíše komicky.
Toť můj osobní názor, který nemá nic společného s měnovou politikou současného guvernéra ČNB. Jen souhlasím s názorem autora článku na Seznam zprávách, že tam místo Michla měla být nějaká povolanější, historická osobnost - a ne jen aktuální zástupce vedení státní banky.
Tak Michl se stahuje z bankovky, prý ji nebude hyzdit: „Nechci, aby má hlava hyzdila bankovky,“ rozhodl guvernér Michl - Echo24.cz
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Posílám pro pobavení - aneb "Když necháte AI, aby vám vytvořila popis nabídky na Aukru, ale sami si to potom ani nepřečtete..."
https://aukro.cz/100-korun-ceskych-2018-y01-2018-vzacna-prvni-serie-nove-emise-7103896650
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.