Na aukru serie M68.
https://aukro.cz/2000-kc-serie-m-2007-novinka-v-obehu-7080043715
Na skutečnost, že se některá z uvedených institucí (spíše asi ČNB) snaží vyčerpat celou abecedu - až na dvě výjimky - jsem poukazoval již dříve. Ale předpokládal jsem, že dojde k vynechání sériového písmene "O" z důvodu zaměnitelnosti s nulou, rovněž tak u písmene "Q". Tato dvě písmena (společně se sérií "I", která je zaměnitelná s jedničkou) se v jiných zemích rovněž ze stejného důvodu vynechávají (někde zde na fóru se tato problematika už probírala dříve). Série I byla vydána v plném nákladu doposud pouze u bankovek 1000 Kč, ve výrazně omezeném rozsahu pak u 500 Kč. U jiných nominálů byla vynechána, respektive využita pro zkušební tisky (vyobrazení z knihy Bajer, Klim, Kohout: Papírová platidla území Československa 1919-2021), a to včetně neplatné 50 Kč a "bájné" 2000 Kč.
Kromě nominálů 500 Kč vzor 2009 a 1000 Kč vzor 2008 jsou všechny série I ostatních nominálů vedeny jako nevydané ročníky (vzory 2006-2008), a tedy se ani nejedná o zákonná platidla.
O to více mne překvapuje vydání další z "domněle" vynechaných sérií, série "Q". Ze strany ČNB se tedy jedná o krok v rozporu s dosavadní myšlenkou vynechání písmen "I", "O" a "Q", a tím spíše, že mají pro 1000 Kč k dispozici ještě mnoho zcela nevyužitých a praktičtějších písmen (K, N, P, S, U, W, X, Y, případně Z), nemluvě o možnosti doplnění zbývajících vynechaných desek u sérií L, T a V.
Nyní už asi můžeme čekat úplně cokoliv - zcela náhodné pořadí vydaných písmenných sérií o zcela náhodných rozsazích (některá/é z I., II., III., IV. desky), nové rozložení na archu (dle 2000/G) a v případě vydání nových vzorů nominálů i změny po vzoru 5000/Z, U nebo časem i dvoupísmenné série (??) Uvidíme.
To pavel1045: Ještě poznámka na okraj, u zmíněné prvorepublikové 1000 Kč 1934 byly skutečně vydány všechny jednopísmenné série A-R - ovšem opět kromě I a Q. Série O navzdory uvedené probmelatice vydána byla.
Nezdá se mi ale, zda by takto mohla bankovka (po technické stránce) vyjít už z výroby. Pokud vím, tak při výrobě bankovek se netiskne celá bankovka najednou - v několika postupných tiskových operacích se vytiskne podklad, následně hlubotisk a závěrem až série a sériové číslo, následně se bankovky rozřezají z archů a "paklují".
Z tohoto důvodu mi přijde zvláštní, že na nedotištěné oblasti chybí více tiskových operací zároveň - a ještě ke všemu nechybí úplně (spíš jsou jakési "hodně vybledlé"). Nepřipadá mi reálné, aby ta chybějící část tisku chyběla takto úplně. Spíš bych čekal, že bude chybět podtisk, případně hlubotisk, ale série a sériové číslo bude vytištěno normálně... To by byl chybotisk.
Tady mi to připadá séíš jako celkově (záměrně) vybělené.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.