Bankovka 5000 Kč série 01U již na Aukru:
https://aukro.cz/5000-kc-nova-serie-01u-2023-unc-7066553222
Když teda existuje 01U, tak by mohla i 01Z? Pamatuji si, že se to tady o pár stránek řešilo, když vylezla série Z (hlavně série 99Z). U série Z jsem zatím viděl nejnižší sérii 77Z.
Pouze z existence série 01U ještě nemůžeme přímo vyvozovat existenci série 01Z, neboť vydání těchto dvou desek spolu vzájemně nemusí souviset (a dle mého názoru ani nesouvisí). U stovek byla kupříkladu vydána série Y01 (a zbytek I. desky), ale z toho přece nemůžeme vyvozovat existenci série N01 (a zbytku I. desky).
Druhá věc je prokázaná existence 5000 Kč/01Z jakožto bankovního vzoru (Klim) s perforací, nebo přetiskem SPECIMEN (už si přesně nevbavuji). To ale opět neznamená, že by se musela série 01Z objevit v oběhu (resp. že je pro něj určená). To stejné platí pro ilustrační obrázek na stránkách ČNB.
Jinak bych se pozastavil nad vysokým číslem u té 5000/01U. Je možné, že si ČNB nechává najednou tisknout tolik do zásoby, když se toho ani z předchozích dvou sérií (C II. - možná nedotištěno do vysokých čísel + Z) do oběhu zatím dalo tak málo?
ano, tak vysoke kontrolni cislo by ukazovalo na nejakych 80 miliard natistenych v petitisicovkach serie U "do zasoby", coz je fakt dost.
Samozrejme za predpokladu, ze se zacina cislovat od 000001, coz si nejsem jisty, ze musi platit - nezacnou treba od 600001 a skonci 699999? A zbytek se treba dotiskne v budoucnu nebo taky nikdy?
Díval jsem se ještě jednou na ten článek ohledně pamětních 5000, ale nikde jsem tam nenašel zmínku o plánovaném nákladu.
Třeba jich nebude celých 200000 kusů. Dle mého názoru by se to ani nerozebralo. A když už, trvalo by to docela dlouho - holt ne-sběratelé si pětitisícovku schovávat nebudou a já bych si taky vzal asi jen jednu...
Jednoduše by s tím výdejem měli starosti déle než jak tomu bylo u 100/M a 1000/M, R.
Pokud máte někdo potvrzených těch 200000 kusů, dejte vědět.
Naklad 200 000 ks uvadi CNB zde:
https://www.cnb.cz/cs/bankovky-a-mince/numizmatika/plan-emise-minci-a-bankovek-v-letech-2026-2030/
numismat@seznam.cz
No ono je to celé podle nového emisního plánu v oněch místech nazývaných sprostým slovem.
Ty náklady u stříbrných mincí padesát tisíc kusů ..... u pětistovek třicet ..... to se opravdu nevyplatí jako sběratelský materiál s nějakým pozdějším zhodnocením dávat dohromady.
Jo jasně ..... vím že tyhle mince někteří z vás považují za bižuterii ale jsou i tací co je sbírají a ať je to jak je tak chci mít ve sbírce něco co přeci jen je jaksi vzácnější než to co může mít každý.
Dle mého se z nového emisního plánu dá sběratelsky uvažovat pouze o zlatých mincí ...... hlavně BK kterých bude míň a navíc to je v nejhorším stále v ceně zlata které dál půjde nahoru a bude postupně vykrývat marži a pak jsou pro mně zajímavé ty dvě 10000 stříbrné ražby.
Tak jenom takový můj názor.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.