Ahojte,
dneska jsem měl možnost prohlédnout jeden milion Kč v pětistovkách (2000 ks) , tak jsem hned udělal pro zajímavost podrobnější studii. Tu je...
Baleno v Č.S. a.s. mezi 6.-13.4.2021, a to v Olomouci.
kusů :
série B - 0x
série C - 0x
série D - 0x
série E - 217x
série F - 264x
série G - 1514x
série I - 2x
série R - 3x
= v procentech:
E - 10,85%
F - 13,20%
G - 75,70%
I - 0,1%
R - 0,15%
série :
E 01-84
F 01-28 (nejvyšší číslo 751264)
G 01-84
I 18,20
R 30,35,49
Pěkně jsem si zarochnil... 😁
Ahoj Mojmíre, díky za podrobnou studii. Vypovídá to o tom, že s. I a R byly vytištěny pouze v omezeném nákladu.
U s. I jsem zatím zjistil nejvyšší kontrolní číslo 002386. Vzhledem k tomu , že první I bylo nalezeno skoro před rokem, tak to vypadá, že jich asi víc nebude. Je zajímavé, že 500 I - 1.deska, 500 R - 2.deska, 200 P - 3. deska
200 X - 4 .deska. Doufám, že se někdy dozvíme, proč tomu tak je.
no, zatim to vypada, ze serie R a I jsou dostupne mene, v jakem nakladu byly opravdu vytisteny, to se teprve uvidi, zalezi na tom, kolik toho lezi v neuvolnenych zasobach v trezorech. A taky zalezi, jak se zmenil klic k distribuci penez z CNB do bank, protoze ho nezname a tim je i naprosto nejasne, kolik "Icek" jeste treba ceka na obeh ..
Ahojky Mojmíre. Pěkná prácička, to by mě taky bavilo ! Jak píše Jirka, výskyt s. I a R se může ještě změnit. I když čas letí a nové série anebo rozsahy čísel se nemění. Osobně jsem zvědav, jak to dopadne. A ještě jsou ty Ička převážně v oběhových stavech, u Erek je to trochu lepší. Zajímavé !
Zdravím Mojmíre, to věřím, že se musel pěkně rochňat😃 Já teda prohlížel jen 100 tis v 500 Kč, a nebylo tam vůbec nic, jen série G a F a v poměru velmi podobném, co uvádíš ty. Zajímalo by mě, jestli 500 R bude pokračovat nebo se zase dočkáme jiného sériového písmene... 500 I už asi nebude, což z ní činí velmi zajímavý kousek, pokud je v UNC...
Inspirován kolegou jsem udělal podobnou analýzu byť na o něco menším počtu (řádově nižší stovky), ovšem v tomto případě i u 200 Kč.
A výsledek:
500 Kč
Vyskytovaly se pouze série E, F a G a to v poměru 12:16:72 v tomto pořadí.
Čísla jsem na rozdíl od kolegy nesledoval.
U 200 Kč se vyskytovaly série E, F, G, H P a X.
E: 0,4 %
F: 3,2 %
G: 14,2 %
H: 78,4 %
P: 3,2 %
X: 0,6 %
(K mému překvapení bylo X tedy častější než E, ale v mezích statistické chyby.)
U X šlo o série 77, 86 a 93 s nejvyšším číslem 043xxx.
Zaznamenal jsem (kdyby to tu někdo sbíral) jeden "radar" (ne UNC), rád případně nabídnu k výměně či prodeji, jinak ale nic zajímavějšího. Stavy UNC byly pouze u série H, u G spíše max. VF (o F a E nemluvě). Bohužel jsem zatím neměl štěstí ani na P ve stavu UNC, byť se zdají být výrazně běžnější. P a X patrně postupně mizí z oběhu, protože zhruba před měsícem jsem měl možnost projít menší množství bankovek a zaznamenal jsem jich více.
Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
Zdravím,
dnes se ke mě jedna dostala v oběhu. R53 002003. Bohužel ne úplně v bezchybném stavu.
Zajímal by mne Váš názor v tom směru, jestli bankovky typu 500Kč série R,I nebo 200Kč série X má smysl uchovávat ve sbírce i v těchto horších stavech. Vím, že jednoznačnou odpověď nikdo nemá a záleží jestli ČNB bude pouštět do oběhu další bankovky těchto sérií (pokud existují), ale zajímá mne pouze Váš názor. Děkuji za něj.
Obrázky:
Já je uchovávám. Zatím jsem jich moc neviděl. Kdybyste se ji rozhodl pustit do oběhu, rád bych se jí ujal. Samozřejmě rizika, která uvádíte, tu jsou, ale u držení 500 Kč mě tak netíží, utratit ji pak mohu vždy.
Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.