Zaregistrován
1. 1. 2009
Netušil jsem.🙂
Ale zaměstnává jen a jen lidi a má spoustu obchodních partnerů a víš jak to v životě chodí.
A s měnovou stabilitou a vůbec rolí národních bank a vůbec tím, jak moc jsou "národní", to by bylo na jinou dlouhou debatu.
Co se týče logiky, třeba číslování Rašína, já ji nerozlousknul a ani jsem se nepokoušel. Jestli jako každý poctivý sběratel sbíráš "na série", tak nezapomeň, že ke kompletní sestavě osmi sérií ještě STC vydala dva anuláty.
A u Klima patří celá čtvrtá stránka nabídky ČR pamětnímu tisku STC oceněného nepřijatého návrhu 100 Kč 2019, ve čtyřech sériích, tentokrát číslování vypadá logičtěji.
To není žádný soukromý tisk na domácí tiskárně.
Rozhodně se neposmívám těm, kteří bez rozmyslu všechny tyhle novoty a (pro mě) pozlátka kupují, každý má sbírat to, co mu přináší radost, ať je to cokoli, ale možná by stálo zato se občas zamyslet nad tím, za co těžce vydělané peníze utrácím.
Zaregistrován
10. 12. 2014
No ono to s tím Rašínem tak nevýdělečné pro STC a NB nebude - za kolik jí prodávalo autorizovaným prodejcům v předrezervacích ?
Pokud mi je známo, tak min. za 1000,- Kč asi 1/2 roku předem...
(pořád je to jen "nominál" 100,- Kč ne ?) 😈
P.S. vím že vytisknout to něco stojí, ale 30tis x 1tis.....😎
Zaregistrován
14. 9. 2008
STC je neco jineho, ta prijima sposuty soukromych zakazek .... A Rasin pravda, 20000ks x 1000,-, to mame 20mil Kc. A techto 20mil si jiste nejak podelila STC a CNB ... nebo treba zustalo jen v STC s tim, ze treba 1000ks dostala CNB jako bonus zdarma ... netusim.
A ty 500K - ano, zatim z bankomatu lezou vsude vetsinou jen G, ale tech je vsude plno. Mame tu uz I+R. Pokud se budou objevovat dalsi pismena v nizkonakladech, tak se v tech bankomatech nakonec objevi taky (az dojdou G)
Zaregistrován
26. 11. 2019
Ahoj Jirko, nesouhlasím s teorií, že by ČNB číslování bankovek, Rašína apod. dělala za účelem zisku. Těch pár milionů jsou pro ČNB drobné při miliardových objemech, které se tam přelévají. U těch 500 Kč R a I asi došlo k chybě při distribuci ven, omylem pustili několik buntů, které měly přijít později. Jak si jinak vysvětlit serie R, které jsou v oběhu z druhé desky s vyššími čísly. Otázka je samozřejmě proč tištěno písmeno R. Ale jak již bylo řečeno, ČNB nezajímá seriové písmeno, ani čísla. Pro ně je podstatný pouze nominál. Myslím, že časem uvedené serie budou v oběhu v plném rozsahu. A to co je okolo 2000 E se již nebude opakovat.
Zaregistrován
10. 12. 2018
Zdravím ma otázku. Dnes jsem našel tuto 200 korunovou bankovkou. A sériová číslo je špatně viditelné jako by dochazela barva viz foto
Obrázky:
Zaregistrován
10. 12. 2018
Zdravím dnes jsem vytáhl tu bankovku z bankomatu. Chybí pravý růžek. Jak taková bankovka vznikne. Děkuji za odpověď.
Obrázky:
Zaregistrován
24. 2. 2009
A aby těch zmatků kolem sérii nebylo málo, tak přikládám další obrázek k zamyšlení !!
Obrázky:
Zaregistrován
31. 8. 2008
Krásné číslo. Být o tři nižší, tak by to byl velice pěkný "nález".
Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
Zaregistrován
26. 11. 2019
Tady se samozřejmě nejedná o číslo. Jenom nám bylo jemně naznačeno, jaký je chaos v seriích našich bankovek.
Serie P je samozřejmě úplně jiné písmeno, než které mělo následovat po serii H. Vzhledem k vysokému kontrolnímu číslu se bude pravděpodobně jednat o tisk v plném rozsahu. Aspoň doufám, že se nebude opakovat situace jako u 2000 E. Gratuluji k nálezu.
Zaregistrován
31. 8. 2008
To mi došlo, nicméně nemohl jsem si nevšimnout i toho čísla. ;-) Ano, bude v tom chaos. Nevím, jestli to budu chtít dál sbírat na série, když to jde takhle náhodně. Asi to nechám kolegům a spokojím se s kompletní sbírkou A - H.
Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.