Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

blacknotes

Uživatel

Zaregistrován
27. 5. 2011

#1801 - 16. 9. 2020, 08:53

Ahoj, podle nejnovějších informací z veletrhu Sběratel, nás prý podobný "chaos" v sériování českých bankovek čeká postupně i u dalších nominálů - nejenom tedy u 500 a 2000 Kč! Máme se na co těšit!

jirka72

Uživatel

Zaregistrován
14. 9. 2008

#1802 - 16. 9. 2020, 12:15

Kaslat na ne, pak to nasypou do obehu ve velkem a z "rarit" budou bezne bankovky ... viz ted ta petikila serie I a serie R ... Zamyslete se logicky - kdyby od kazde nove petistovky daly do obehu jen treba 10000ks, tak jim za chvili ta abeceda dojde ... To budou jako pak extra tisknout treba serie Aa, Ab a to jen kvuli tomu, ze maji v zaloze miliony bankovek se serii I nebo R? tak tomu snad nikdo neveri ...

MMER3

Uživatel

Zaregistrován
31. 8. 2008

#1803 - 16. 9. 2020, 12:59
Kaslat na ne, pak to nasypou do obehu ve velkem a z "rarit" budou bezne bankovky ... viz ted ta petikila serie I a serie R ... Zamyslete se logicky - kdyby od kazde nove petistovky daly do obehu jen treba 10000ks, tak jim za chvili ta abeceda dojde ... To budou jako pak extra tisknout treba serie Aa, Ab a to jen kvuli tomu, ze maji v zaloze miliony bankovek se serii I nebo R? tak tomu snad nikdo neveri ...

Přesně, z toho vycházím, proto bych za 2000 Kč s. E určitě nedal násobky její hodnoty (alespoň tedy určitě ne pro svoji sbírku), třeba za pár let vyjdou všechny. A když ne, tak jedno písmenko oželím, konečně teď mi také chybí ty nové a 100 Kč. s D.

Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován
1. 1. 2009

#1804 - 16. 9. 2020, 14:42

Abych si trošku zakonspiroval, může se jednat o výdělečnou činnost ČNB a jejích obchodních partnerů.
Nejde jen o nelogický a zbytečný nový "systém" číslování bankovek, ale vůbec souvisí to i se začátkem vydávání všech těch pamětních bankovek, Rašín v osmi sériích a dokonce ve dvou anulátech, proboha proč?
Ivančice, Kremnica, pamětní tisk, výroční tisk a všechno se prodává za tisíce a desetitisíce.

Docela by mě zajímalo, jaký objem peněz se točil na trhu bankovek před pár lety než se začalo objevovat tohle smetí ve srovnání s dneškem.

blacknotes

Uživatel

Zaregistrován
27. 5. 2011

#1805 - 17. 9. 2020, 09:27

Ahoj Petře, asi si obchodní partneři ČNB nemůžou objednat tisk konkrétní série v STC... Je v tom myslím něco jinýho, nám doposud neznámého... Říkal Klim na Sběrateli, že to ČNB vůbec neřeší, prý je jim to doslova putna jaký série aktuálně jedou... A bude prý "hůř"...

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován
1. 1. 2009

#1806 - 17. 9. 2020, 11:33

Objednat tisk konkrétní série si samozřejmě nemůžou, to jsem neřekl.
ČNB to prý neřeší, ale kdo je objednavatelem bankovek? A kdo to tedy řeší? A jak může Klim vědět, kdo co řeší nebo ne, když to jsou neveřejné informace.
Systém číslování se znepřehlednil a nemyslím si, že je to důsledek nějakého nového tajného zdokonaleného systému ochrany bankovek. Píšeš je to nám něco doposud neznámého a já bych v tom hledal peníze.🙂
Trh se podstatně změnil během pár let, kvalita ustoupila kvantitě a převažují faksimile a vyložené smetí.
To jsem měl na mysli především tou výdělečnou činností, pamětní bankovky, pamětní mince, nepřijaté návrhy čehokoli.

Max76

Uživatel

Zaregistrován
13. 9. 2018

#1807 - 17. 9. 2020, 12:18

Pamětní bankovky, pamětní tisky, gábriš byznys, 0 Eura atd. to je kapitola sama o sobě, když je někdo ochotný za to platit, je to čistě jeho věc. Sbírat se dá všechno. Pro mne to není...
Sbírkově se zajímám jen o oficiální tisky. / Nyní ČNB / Osm sérií u Rašína, to mne taky celkem překvapilo... O anulátu v prodeji nic nevím. Když nepočítám anuláty z nevydaných návrhů - tj. pamětní tisky, což už je čistě něčí kšeft. Jinak celkově ten Rašín 100 Kč, by klidně mohl kandidovat na nejhnusnější bankovku, mne se tedy vůbec nelíbí....
Za tu 2000 Kč v sérii E bych klidně několika násobek její ceny dal🙂)) N
O tom jak se jednou objeví ve velkém se tu párkrát spekulovalo, ale tomu už asi nikdo nevěří.
U těch pětistovek je zatím brzo na nějaké závěry. A dvoupísmenkovým sériím bych se vůbec nedivil, na tom Rašínovi to už bylo odzkoušeno... To je jen otázka času.

jirka72

Uživatel

Zaregistrován
14. 9. 2008

#1808 - 17. 9. 2020, 15:30

Tak jako jestli ted od kazdeho nominalu ocekavat v nove serii jen par tisic kusu, tak budiz, ale neco do tech bankomatu davat musi, tak to v kazdem pripade dostupne bude ... v nejhorsim bude treba v Praze bude chvili N, v Brne P, v Ostrave S ... a budeme si to menit navzajem :-)
Ovsem klasicka otazka se tu nabizi (jako ve vsem) - kdo z toho profituje nejvic?

majkl

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2010

#1809 - 17. 9. 2020, 18:42

Pokud v Brně vybírám pětistovky (a teď vybírám jen po pětistovkách), pak jsou to skoro bez výjimky série G 01-24 v UNC.

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#1810 - 17. 9. 2020, 20:08

chybotisky napsal/a:

Abych si trošku zakonspiroval, může se jednat o výdělečnou činnost ČNB a jejích obchodních partnerů.

Národná banka nie je podnikateľský subjekt. Jej cieľom nie je zisk, ale menová stabilita, stabilita finančného sektora, riadenie peňažného obehu a platobný styk.

chybotisky napsal/a:

Nejde jen o nelogický a zbytečný nový "systém" číslování bankovek, ale vůbec souvisí to i se začátkem vydávání všech těch pamětních bankovek, Rašín v osmi sériích a dokonce ve dvou anulátech, proboha proč?

To čo my vnímame ako nelogické, pravdepodobne nejakú logiku má. Len ju nepoznáme a národná banka ju odmieta prezradiť.

chybotisky napsal/a:

Ivančice, Kremnica a všechno se prodává za tisíce a desetitisíce.

Súkromné tlače za súkromné peniaze. Národná banka tieto tlače neobjednáva, nedistribuuje a ani neurčuje ich cenu. Tá je priamoúmerná hlúposti kupujúcich. Aj keď Ivančice som si kúpil aj ja. A pri 500 Kč 1919 som prešiel autom 150 km, aby mi oznámili, že pred hodinou vypredali.😞

Zberatelia nie sú partnermi národnej banky a pre banku sú skôr na smiech, keď si medzi sebou predávajú platné obehové bankovky nad nominálnu hodnotu... Taká je realita. 😉

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.