Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

jirka72

Uživatel

Zaregistrován
14. 9. 2008

#1321 - 5. 12. 2018, 19:39
Zrovna jsem si všiml, že na aukru je další éčko v aukci, konkrétně E12 000433, opět nízké kontrolní číslo, opět první deska... to už prostě není náhoda. Natiskli jich cca 12000 ks a teď jde jen o to, kolik jich šlo na testovací účely....

coz vubec neni jiste, mohli jich natisknout mnohem vice, treba slo do obehu prave tech 12000ks a se zbytkem se pracuje porad na tech testech, a az se dotestuje, tak ... ale treba je to uplne jinak ..

acme2000

Moderátor

Zaregistrován
1. 7. 2008

#1322 - 6. 12. 2018, 11:33
Tak ještě jednou, jak jsem psal dříve, v žádné pobočce ČNB v České republice 2000 Kč, série E není. Bavil jsem se o tom s Klimem (který mi mimo jiné prozradil, že 100 Kč s přetiskem bude série K a tato série K bude určena pouze pro tento přetisk, pamětní bankovka s Rašínem bude mít dvoupísmenkové série) a ten to jasně potvrdil. A zrovna Klim je člověk, který je schopen sehnat z bankovek téměř cokoliv. Za druhé vyjádření ČNB, co sem dal Fidzi, je naprosto nic neříkající (jak zmínil Trava). Podobnou informaci jsem sem dával cca 2 měsíce zpět. Kdyby skutečně byla vytištěna celá tisková deska, bylo by tedy neskutečná náhoda, že se objevila maximální série E20 a nejvyšší kontrolní číslo 000491 (dle mého seznamu éček, co jsem posbíral, je na něm celkem 18ks). Jednotlivé pobočky ČNB samozřejmě na nějaké série nehledí, hodí do oběhu, co je zrovna po ruce, právě proto by to byla neskutečná náhoda, že někde na pobočce leží éčka s vyššími kontrolními čísly zcela zapomenuty. Tak takovej nepořádek snad na ČNB nemají. Dalším argumentem, proč si myslím, že éčka prostě už nebudou dotištěny a ani se nikde nenacházejí je existence série F. Zrovna minulý týden jsem se ptal Klima, jestli neviděl 200 Kč, sérii G, čtvrtou desku. Potvrdil mi moji domněnku, že čtvrtá deska pravděpodobně neexistuje, resp. nebyla vytištěna. A rovněž potvrdil, že pokud je již v oběhu nová série, tak předešlé série se nikdy, nikdy nedotisknou. Což konec konců potvrzuje i existence sérií Z u 50, 100, 500 Kč , což byly náhradní tisky za sérii A. Samozřejmě to nevyvrací rizikovost investice. Někdo z ČNB mohl odnést balíček éček v UNC a postupně tím zaplaví trh, anebo prostě se už éčka neobjeví a ceny půjdou jen nahoru. Když jsem viděl poslední aukci Aurea, za kolik se prodaly dříve relativně běžné bankovky, tak se možná majitelé éček mají na co těšit. A kdyby ne, tak člověk v životě prohospodaří víc peněz než 30.000... Takže uvidíme, nechme se překvapit, jak to vlastně bude..

Pár postřehů s ohledem na předchozí vývoj:

• u 200 Kč se pouští do oběhu nový vzor, zde tedy důvod k ukončení současného vzoru (do série G72) je na místě - podobně byl ukončen tisk sérií 500 Kč/D

• u 500 Kč jsou současně vypouštěny série F a G - myslíte tedy, že vyšší než F28 už nebude nikdy v oběhu?

• pararelně byly v průběhu času zachycney u 1000 Kč série G a H s postupným překryvem I a následně J ... a průběžně se u všech začaly objevovat vyšší série... proč by to mělo být u 500 Kč / 2000 Kč jinak?

V souvislosti s výše uvedenými příklady vztahuji k 2000 Kč - je rozdím mezi sériemi D, E, F, aby se u série E nepokračovalo v tisku? Pokud není, proč by to nemohlo dopadnout jako v případě 1000 Kč (G, H, I, J)?

Upozorňuji, že s ČR bankovkami neobchoduji, ani je nesbírám, jen se snažím pomoci ostatním co to sbírají při mapování stavu, takže moje úvahy nejsou o tom, zda svými myšlenkami ovlivňovat mínění kolem tohoto tématu, spíše se snažit oddělovat spekulace a fakta. A osobně jsem vděčný za každý příspěvek, který oživí diskusi. :-)

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován
1. 1. 2009

#1323 - 6. 12. 2018, 13:12

Zpráva z ČNB je obecná, nekonkrétní, nic nepotvrzuje a nic nevyvrací.

Mne stále zajímá, i když to není pro sběratelské účely tak podstatné, co bylo na sérii E testováno a především jaká část nákladu a zda byla později zničena?
Nejpravděpodobnější se z dosavadního sledování výskytu bankovek této série zdá teorie Mojmírova, tedy první deska do čísla 500. V oběhu se ale objevují čísla velmi nízká z prvního archu i z posledního. Nejvyšší série podle poutnika E20. Prostor tedy zbývá pouze pro série E21-E24.
Našel již někdo vyšší sérii než E20?

jirka72

Uživatel

Zaregistrován
14. 9. 2008

#1324 - 6. 12. 2018, 15:07

chybotisky napsal/a:

Zpráva z ČNB je obecná, nekonkrétní, nic nepotvrzuje a nic nevyvrací.

Mne stále zajímá, i když to není pro sběratelské účely tak podstatné, co bylo na sérii E testováno a především jaká část nákladu a zda byla později zničena?
Nejpravděpodobnější se z dosavadního sledování výskytu bankovek této série zdá teorie Mojmírova, tedy první deska do čísla 500. V oběhu se ale objevují čísla velmi nízká z prvního archu i z posledního. Nejvyšší série podle poutnika E20. Prostor tedy zbývá pouze pro série E21-E24.
Našel již někdo vyšší sérii než E20?

me se nezda, ze by mela byt cast nakladu znicena - proc? Neustale se mluvi o tom, kolik stoji tisk bankovek, o kolik vydrzi dele v obehu mince, kolik vydrzi polymer a tim neni treba tolik tisknout nove bankovky. Tohle by mi nedavalo zadny smysl ...

Poutnik1552

Uživatel

Zaregistrován
26. 4. 2018

#1325 - 7. 12. 2018, 07:23

Každé série se vždy v oběhu nějakým způsobem překrývají, ale co se týče tisku, tak se mi nechce věřit, že tisknou jeden týden sérii G, druhý týden třeba H a další týden se vrátí ke G. V tom by byl hroznej zmatek a ČNB moc dobře ví, jaké série a jaká kontrolní čísla bankovek jsou v oběhu a to kvůli padělání. Proto se taky netiskne celé spektrum kontrolních čísel. To je samozřejmě bankovní tajemství a k tomu se asi nikdo z nás nikdy nedostane.
Dle logiky věci prostě ČNB zadá k tisku bankovky například série D v určitém rozsahu sérií a kontrolních čísel a dále následuje tisk série E a tak to jde dál a dál. Rozhodně si myslím, že se k tisku předešlých sérií nevrací. Takže představa, že se ČNB rozhodne dotisknout sérii E u 2000 Kč nebo sérii G u 1000 Kč, či F u 500 Kč je mylná. Buď už je mají natisklé v trezorech nebo prostě neexitují.
A teď samozřejmě záleží, co je v trezorech... tolik ke komentáři acme2000

Poutnik1552

Uživatel

Zaregistrován
26. 4. 2018

#1326 - 7. 12. 2018, 07:36

Ke komentáři uživatele chybotisky: tu sérii E20 sem dával hned ze začátku, jak se éčka objevila uživatel Filkat. Vzhledem k dosavadnímu výskytu kontrolních čísel se opravdu jeví Mojmírova teorie jako zcela správná a teď je opravdu otázka, kolik z již natištěných bankovek šlo opravdu na ty zkoušky a kolik jich bylo při oněch zkouškách zničeno... ale to je opět bankovní tajemství a to se asi taky bohužel nedozvíme...

Ke komentáři uživatele jirka72: na těch testech se už určitě nepracuje, což víme, protože to sám Rusnok řekl při představování nových vzorů 100 Kč a 200 Kč. Jak už jsem psal dříve, část té série E se použila na ty testy, při nich byla určitě část bankovek zničena a část posloužila jako důkaz, že nové stroje fungují neboli etalon. No a zbytek dali do oběhu. Z natištěných papírků určených pro zkoušky jednoduše udělali zákonné platidlo... a jelikož víme, že je v oběhu série F a pravděpodobně bude zcela plnohodnotná, tak není ani důvod sérii E dotisknout...

trava

Uživatel

Zaregistrován
24. 2. 2009

#1327 - 7. 12. 2018, 08:40

Dnes v novinkách u Klima 2000 Kč s. E 02 s. 000377 - takže opět nízké číslo a z oběhu ! Stav 1/2.

Poutnik1552

Uživatel

Zaregistrován
26. 4. 2018

#1328 - 7. 12. 2018, 10:02
Dnes v novinkách u Klima 2000 Kč s. E 02 s. 000377 - takže opět nízké číslo a z oběhu ! Stav 1/2.

Takže 20. kus dle mých statistik...Na jeho stránkách v online obchodě ji ale nevidím, ani mě nedošel newsletter. Za kolik ji tam měl?

trava

Uživatel

Zaregistrován
24. 2. 2009

#1329 - 7. 12. 2018, 10:56

Cena 35.000,- Kč.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

trava

Uživatel

Zaregistrován
24. 2. 2009

#1330 - 7. 12. 2018, 11:15

A už mi to ukazuje - prodáno !

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.