Zaregistrován
14. 9. 2008
coz vubec neni jiste, mohli jich natisknout mnohem vice, treba slo do obehu prave tech 12000ks a se zbytkem se pracuje porad na tech testech, a az se dotestuje, tak ... ale treba je to uplne jinak ..
Zaregistrován
1. 7. 2008
Pár postřehů s ohledem na předchozí vývoj:
u 200 Kč se pouští do oběhu nový vzor, zde tedy důvod k ukončení současného vzoru (do série G72) je na místě - podobně byl ukončen tisk sérií 500 Kč/D
u 500 Kč jsou současně vypouštěny série F a G - myslíte tedy, že vyšší než F28 už nebude nikdy v oběhu?
pararelně byly v průběhu času zachycney u 1000 Kč série G a H s postupným překryvem I a následně J ... a průběžně se u všech začaly objevovat vyšší série... proč by to mělo být u 500 Kč / 2000 Kč jinak?
V souvislosti s výše uvedenými příklady vztahuji k 2000 Kč - je rozdím mezi sériemi D, E, F, aby se u série E nepokračovalo v tisku? Pokud není, proč by to nemohlo dopadnout jako v případě 1000 Kč (G, H, I, J)?
Upozorňuji, že s ČR bankovkami neobchoduji, ani je nesbírám, jen se snažím pomoci ostatním co to sbírají při mapování stavu, takže moje úvahy nejsou o tom, zda svými myšlenkami ovlivňovat mínění kolem tohoto tématu, spíše se snažit oddělovat spekulace a fakta. A osobně jsem vděčný za každý příspěvek, který oživí diskusi. :-)
Zaregistrován
1. 1. 2009
Zpráva z ČNB je obecná, nekonkrétní, nic nepotvrzuje a nic nevyvrací.
Mne stále zajímá, i když to není pro sběratelské účely tak podstatné, co bylo na sérii E testováno a především jaká část nákladu a zda byla později zničena?
Nejpravděpodobnější se z dosavadního sledování výskytu bankovek této série zdá teorie Mojmírova, tedy první deska do čísla 500. V oběhu se ale objevují čísla velmi nízká z prvního archu i z posledního. Nejvyšší série podle poutnika E20. Prostor tedy zbývá pouze pro série E21-E24.
Našel již někdo vyšší sérii než E20?
Zaregistrován
14. 9. 2008
chybotisky napsal/a:
Zpráva z ČNB je obecná, nekonkrétní, nic nepotvrzuje a nic nevyvrací.
Mne stále zajímá, i když to není pro sběratelské účely tak podstatné, co bylo na sérii E testováno a především jaká část nákladu a zda byla později zničena?
Nejpravděpodobnější se z dosavadního sledování výskytu bankovek této série zdá teorie Mojmírova, tedy první deska do čísla 500. V oběhu se ale objevují čísla velmi nízká z prvního archu i z posledního. Nejvyšší série podle poutnika E20. Prostor tedy zbývá pouze pro série E21-E24.
Našel již někdo vyšší sérii než E20?
me se nezda, ze by mela byt cast nakladu znicena - proc? Neustale se mluvi o tom, kolik stoji tisk bankovek, o kolik vydrzi dele v obehu mince, kolik vydrzi polymer a tim neni treba tolik tisknout nove bankovky. Tohle by mi nedavalo zadny smysl ...
Zaregistrován
26. 4. 2018
Každé série se vždy v oběhu nějakým způsobem překrývají, ale co se týče tisku, tak se mi nechce věřit, že tisknou jeden týden sérii G, druhý týden třeba H a další týden se vrátí ke G. V tom by byl hroznej zmatek a ČNB moc dobře ví, jaké série a jaká kontrolní čísla bankovek jsou v oběhu a to kvůli padělání. Proto se taky netiskne celé spektrum kontrolních čísel. To je samozřejmě bankovní tajemství a k tomu se asi nikdo z nás nikdy nedostane.
Dle logiky věci prostě ČNB zadá k tisku bankovky například série D v určitém rozsahu sérií a kontrolních čísel a dále následuje tisk série E a tak to jde dál a dál. Rozhodně si myslím, že se k tisku předešlých sérií nevrací. Takže představa, že se ČNB rozhodne dotisknout sérii E u 2000 Kč nebo sérii G u 1000 Kč, či F u 500 Kč je mylná. Buď už je mají natisklé v trezorech nebo prostě neexitují.
A teď samozřejmě záleží, co je v trezorech... tolik ke komentáři acme2000
Zaregistrován
26. 4. 2018
Ke komentáři uživatele chybotisky: tu sérii E20 sem dával hned ze začátku, jak se éčka objevila uživatel Filkat. Vzhledem k dosavadnímu výskytu kontrolních čísel se opravdu jeví Mojmírova teorie jako zcela správná a teď je opravdu otázka, kolik z již natištěných bankovek šlo opravdu na ty zkoušky a kolik jich bylo při oněch zkouškách zničeno... ale to je opět bankovní tajemství a to se asi taky bohužel nedozvíme...
Ke komentáři uživatele jirka72: na těch testech se už určitě nepracuje, což víme, protože to sám Rusnok řekl při představování nových vzorů 100 Kč a 200 Kč. Jak už jsem psal dříve, část té série E se použila na ty testy, při nich byla určitě část bankovek zničena a část posloužila jako důkaz, že nové stroje fungují neboli etalon. No a zbytek dali do oběhu. Z natištěných papírků určených pro zkoušky jednoduše udělali zákonné platidlo... a jelikož víme, že je v oběhu série F a pravděpodobně bude zcela plnohodnotná, tak není ani důvod sérii E dotisknout...
Zaregistrován
24. 2. 2009
Dnes v novinkách u Klima 2000 Kč s. E 02 s. 000377 - takže opět nízké číslo a z oběhu ! Stav 1/2.
Zaregistrován
26. 4. 2018
Zaregistrován
24. 2. 2009
Cena 35.000,- Kč.
Obrázky:
Zaregistrován
24. 2. 2009
A už mi to ukazuje - prodáno !
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.