Zaregistrován
10. 3. 2009
Stanovisko Českej národnej banky k bankovkám 2000 Kč séria E
Poučné čítanie najmä pre hlupákov čo sadajú priekupníkom na lep...😉
Česká národní banka k uvedenému dotazu sděluje, že sériování a číslování českých bankovek je součástí systému jejich ochrany, proto o něm může informovat jen omezeně. Na tom nic nemění ani skutečnost, že série a čísla obíhajících bankovek jsou vysoce specializovanými badateli a sběrateli sledována a různou formou i publikována. Přesto věříme, že Vás odpověď uspokojí a poskytne Vám základní orientaci v problematice.
Jak uvádí Česká národní banka i v odpovědích na běžné dotazy doručené na infolinku, bankovky 2000 Kč vzor 2007 série E tištěny byly, a to běžným způsobem, i když zatím nebylo docíleno celé číselné řady. Část bankovek byla určena pro testovací účely, množství vhodné pro další oběh bylo v souladu se zákonným mandátem péče o hospodárnost peněžního oběhu použito jako oběživa, nešlo tedy o žádný nekontrolovaný únik. V tento okamžik Česká národní banka nedokáže predikovat, zda, kdy a v jakém množství bude v sérii ještě pokračováno.
Série a čísla bankovek jsou evidenčně podchycena ve výrobě, avšak dodané bankovky jsou ukládány do zásob České národní banky, teritoriálně rozmísťovány do uschovacích míst na území České republiky a tudíž i vydávány do oběhu, přijímány z oběhu, zpracovávány a znovu ukládány do zásob pouze podle nominálních hodnot a částečně i vzorů. Česká národní banka tedy nemá přehled, na jakém místě a v jakou dobu se nacházejí bankovky určitých sérií a čísel, a tudíž ani nemůže predikovat, zda, kdy a odkud se bankovky určitých sérií a čísel dostanou či nedostanou do peněžního oběhu.
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
14. 9. 2008
Tak jedine, co z tech drahych nakupu nakonec bude, tak to je nizke kontrolni cislo bankovky🙂
Zaregistrován
24. 2. 2009
V každém případě zajímavá zpráva - nicméně nic říkajic. Proč nenapsali bylo vytištěno xy sérii, z toho xy % použito pro zkoušku, zbytek předpokládaný oběh ?
Zaregistrován
10. 3. 2009
sériování a číslování českých bankovek je součástí systému jejich ochrany, proto o něm může informovat jen omezeně... 😉
Podstatne je, že
- nebola to skúšobná séria, ale plnohodnotná tlač;
- je v určitom rozsahu vytlačená (podľa mňa jedna tlačová doska);
- je uskladnená na pobočkách ČNB a v prípade potreby bude distribuovaná do obehu.
😉
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
2. 11. 2008
Nekaž někomu Ježíška, čas teprve ukáže, zda to byla dobrá investice, nebo ne?😉
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Zaregistrován
24. 2. 2009
Souhlasím, že je tato investice vysoce riziková, ale bohužel to k našemu oboru někdy patří. Jak Píše Mischel, čas ukáže.
Nedovedu si totiž představit situaci, kdy by banka odpověděla v tom smyslu, že bankovek 2000 Kč s. E bude nedostatek, protože .... To snad ani nesmí. Protože by se začalo pátrat, odkud jsou ty kousky, co se objevily.
Zaregistrován
12. 6. 2012
To je právě ten test!! 😁
Zaregistrován
10. 3. 2009
Tráva, v ČNB sa musia váľať smiechom, keď sledujú, že niekto vyhodí za bankovku v nominálnej hodnote 2.000 Kč sumu 25-50.000 Kč. Ako píšu vo svojom stanovisku, pre nich nie je dôležité akú sériu ich pobočky uvoľňujú do obehu, vlastne to ani sami nevedia. Rovnako pre nich nie je dôležité či sú to nové alebo už použité bankovky. Pre nich je dôležité len množstvo obeživa v obehu (celková nominálna hodnota).
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
26. 4. 2018
Tak ještě jednou, jak jsem psal dříve, v žádné pobočce ČNB v České republice 2000 Kč, série E není. Bavil jsem se o tom s Klimem (který mi mimo jiné prozradil, že 100 Kč s přetiskem bude série K a tato série K bude určena pouze pro tento přetisk, pamětní bankovka s Rašínem bude mít dvoupísmenkové série) a ten to jasně potvrdil. A zrovna Klim je člověk, který je schopen sehnat z bankovek téměř cokoliv.
Za druhé vyjádření ČNB, co sem dal Fidzi, je naprosto nic neříkající (jak zmínil Trava). Podobnou informaci jsem sem dával cca 2 měsíce zpět. Kdyby skutečně byla vytištěna celá tisková deska, bylo by tedy neskutečná náhoda, že se objevila maximální série E20 a nejvyšší kontrolní číslo 000491 (dle mého seznamu éček, co jsem posbíral, je na něm celkem 18ks). Jednotlivé pobočky ČNB samozřejmě na nějaké série nehledí, hodí do oběhu, co je zrovna po ruce, právě proto by to byla neskutečná náhoda, že někde na pobočce leží éčka s vyššími kontrolními čísly zcela zapomenuty. Tak takovej nepořádek snad na ČNB nemají.
Dalším argumentem, proč si myslím, že éčka prostě už nebudou dotištěny a ani se nikde nenacházejí je existence série F. Zrovna minulý týden jsem se ptal Klima, jestli neviděl 200 Kč, sérii G, čtvrtou desku. Potvrdil mi moji domněnku, že čtvrtá deska pravděpodobně neexistuje, resp. nebyla vytištěna. A rovněž potvrdil, že pokud je již v oběhu nová série, tak předešlé série se nikdy, nikdy nedotisknou. Což konec konců potvrzuje i existence sérií Z u 50, 100, 500 Kč , což byly náhradní tisky za sérii A.
Samozřejmě to nevyvrací rizikovost investice. Někdo z ČNB mohl odnést balíček éček v UNC a postupně tím zaplaví trh, anebo prostě se už éčka neobjeví a ceny půjdou jen nahoru. Když jsem viděl poslední aukci Aurea, za kolik se prodaly dříve relativně běžné bankovky, tak se možná majitelé éček mají na co těšit. A kdyby ne, tak člověk v životě prohospodaří víc peněz než 30.000... Takže uvidíme, nechme se překvapit, jak to vlastně bude..
Zaregistrován
26. 4. 2018
Zrovna jsem si všiml, že na aukru je další éčko v aukci, konkrétně E12 000433, opět nízké kontrolní číslo, opět první deska... to už prostě není náhoda. Natiskli jich cca 12000 ks a teď jde jen o to, kolik jich šlo na testovací účely....
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.