Sme tu celkom chutná rodinka ľudí s podobnými záujmami z Čiech a Slovenska. Všetci sa "hráme" na ujov numizmatikov, všetci všetkým vieme poradiť, to je veľmi dobre. Myslím, že niektorí sa tu už aj celkom dobre poznáme, niektorí máme také a niektorí onaké názory, pomaly sa stáva, že vieme čo jeden od druhého môžme očakávať. Čo tak niečo málo na odľahčenie; každý z nás asi niečo zbiera, veľmi by ma zaujímalo kto aké obdobie, štát... Ja som sa preorientoval (vyprofiloval) výhradne na pražské groše a ich diely. Ako je to s Vami? Čo zbierate priatelia?😲

Ja som sa po prvotnom detskom osiali "zbierat vsetko co sa trochu podoba na mince" postupne preorientoval na CSR/CSSR/CSFR a SR, teda vsetko Ceskoslovenske, Cesko-slovenske atd.🙂 Tak ako obehove mince, tak aj pamätne - tieto v UNC kvalite, ku proof siaham iba vtedy, ked UNC neexistuje (napr. zlate mince). A iba korunovu menu, teda dukaty ma nezaujimaju.
Druha cast mojej zbierky je "svetova"🙂 - z kazdej krajiny 1 minca, reprezentujuca zakladnu menovu jednotku (1 dolar, 1 rubel, 1 peso, ...). Mozem povedat, ze mam vyzbierane vsetky krajiny, ktore svoju menovu jednotku maju vo forme mince. A tie, ktore by mi chybali, som s prizmurenymi ocami a zatatymi zubami doplnil bankovkou😉
A sucastou tejto druhej casti je "subzbierka" 1€ minci... zatial vsetkych 16 krajin 😎

No já zase sbírám všechno okolo WWII, především jen stříbrné mince. Hlavně německé říšské marky a předválečné čechy. Mince jsou to prostě krásné na pohled🙂 Není nad to otevřít krabičku a lesk stříbrných koleček na černém sametu pohladí oko i duši.
Moje subsbírka (hezký název absiku🙂 jsou obyčejné krejcárky Františka I./II. a Marušky T., něco málo z ČSR a ČSSR, ale to má asi každý sběratel vždycky "něco navíc".
..::R::..
robert.kurucz@email.cz

Hlavně sbírá mince našeho území (ČR a SR) od roku 1918 do součastnosti. Z obězních mam téměř vše, až na vzácnosti jako 5hal. 1924, 25hal. 1932, 5Kčs 1937 apod. Teď pomalu doplňuju sbírku pamětních mincí před rokem 1993. Jinak moje sbírka obsahuje mince celého světa (od Japonska po USA), ale to jsou jen mince který mam a nechci je prodat - tuhle část sbírka zatím nerozšiřuju...

Já jsem sběratel začátečník sbírám tak jeden rok.V mojí zbírce jsou mince z celé Evropy,kolem 500kusu.každá jiná jiný stát. Ve druhé zbírce jsou mince z Habsburské monarchie.(Ferdinand I,II, Leopold II,Josef I, Marie Ter. ,Josef II, Frant. II, Ferdinand V....) Německé státy( Bavorsko,prusko,Sasko,Hamburk,Slezko...) Rakousko-Uherská monarchie (Frant. Josef, Karel I) v této sbírce mám asi 350 kusu mincí. Dále mám bankovky české kolem70kusu každá jiná a cizina 140kusu. To je zatím vše co jsem za tu dobu stačil koupit nebo sehnat .

Dobrý deň priatelia ja som sa zameral na Balkánsky poloostrov.Konkrétne Juhoslávia,Juhoslovanské kráľovstvo a Srbské kráľovstvo.Podľa mňa sú to nádherné mince.Z rokov 1930 - 1990 mam uz skoro vsetko.Uz len doplňujem 1882 - 1915.UŽ to aj ide do peňazí teraz.Celkovo vlastním okolo 950 kusov celý svet.

Začínal jsem s FJ1 - floreny,mince korunové měny, pak ČR a přes to jsem se dostal na středověké mince českého království a PG. Zajímám se ale také o drobnou středověkou minci moravskou. Pod 1200 nejdu. je to dost jednostranné.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.