Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

Vytvořeno:
29. 5. 2016, 19:33

To si snad děláte " Prdel " ne ? Kdybych věděl, že ten vzor máte na prodej , určitě bych měl taky zájem.

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
29. 5. 2016, 20:16

To si snad děláte " Prdel " ne ? Kdybych věděl, že ten vzor máte na prodej , určitě bych měl taky zájem.

Nebyl na prodej, ja neprodavam, jen jsem otevreny pro barter. Ja ti to pak vysvetlim jak to presne bylo, snad se nekdy potkame. A ano, ted si nadavam, ale kazda zkusenost neco stoji, respektive ted uz jsem to hodil za hlavu, shit happens, to se obcas stava🙂

Jinak ja mam tyhle vzory jeste dva v lepsim stavu, kdybych mel jen tenhle, tak ho nedam ani za nic, to zas jako ne...

Mimochodem v Brne nikdo neprisel rict ani ahoj, coz me docela mrzelo, mohli jste treba poznat ze nejsem zadna kunda nebo magor....tak snad priste. Z fora vas tam bylo dost, akorat ja nevim, kdo jste kdo, tak jsem nemohl ja prijit pozdravit, jinak bych prisel ja pozdravit...

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

Vytvořeno:
29. 5. 2016, 21:48

Myslím, že ještě bude hodně příležitosti se setkat na nějaké aukci. U Klima jsme spíš jen vyčkávali, co se bude dít s prodejem. A jak jsme záhy zjistili, tak jste to měl pěkně pojištěné i 2 lidma dražicích v sále. Takže nebyla moc nálada na diskusi, spíš nás to pěkně " nasr..o" aspoň mě. Měl jsem několik položek vyhlídnutých, ale pro mě skončily často hodně za hranou.

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
30. 5. 2016, 07:09

Myslím, že ještě bude hodně příležitosti se setkat na nějaké aukci. U Klima jsme spíš jen vyčkávali, co se bude dít s prodejem. A jak jsme záhy zjistili, tak jste to měl pěkně pojištěné i 2 lidma dražicích v sále. Takže nebyla moc nálada na diskusi, spíš nás to pěkně " nasr..o" aspoň mě. Měl jsem několik položek vyhlídnutých, ale pro mě skončily často hodně za hranou.

Ha, dobry postreh🙂 Ale ty 2 lidi (tchyne se svym pritelem) nebyl zadny trik, ale to bylo, aby jeden clovek nedrazil moc polozek najednou a abych nemusel furt davat pozor, ze jsem neco nepropas. Pro me bylo uzitecnejsi stat vedle pana Kohouta a porad se ho na neco ptat, protoze on je takova studnice znalosti.

Jo a kdybyste prisel a rek "hele, Zdenku, tuhle polozku bych fakt chtel" a byla by na mym seznamu, tak bych ji klidne vyskrt. Krome tech kolku 1919, ktery jsem hodne chtel tam myslim nebylo nic, co bych pripadne neozelel...

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

elle

Uživatel

Zaregistrován:
9. 11. 2006

Vytvořeno:
30. 5. 2016, 11:01

Zdenda-3-3-3-3-3-3 napsal/a:

Spis je zajimavy, ze se zrejme fakt nikde nedochovaly nenalepeny examplare kolku. Asi se vedla velmi dobra evidence. Je fakt, ze defakto ten kolek mel po ukonceni vymeny hodnotu v podstate cele bankovky, protoze spousta bankovek se nachazela az po ukonceni vymeny. Ja delal na stanku v te dobe, dostal jsem spousty neokolkovanych stovek zadarmo, mel jsem jich stos. Lidi meli spousty petikil atd.

Souhlas. Podle mne se cisty kolky taky nejspis nedochovaly (pokud teda nema CNB jeste nejaky zbytky ve skladech) .. Ta kontrola pri nalepovani byla nejspis opravdu prisna - stejna jako pri pocitani bankovek v bankach nebo treba na poste = chybi ti bankovka 500Kc? OK, strhneme ti tech 500Kc z platu.. Chybi ti 1000Kc kolek? Ok, zaplatis tech 1000Kc ze svyho.. navic by onomu zamestnanci (pri vetsim mnozstvi chybejicich)ú jeste navic mozna hrozil i vyhazov.

Taky jsem se v ty dobe (rozdeleni CSSR/kolkovani) nikde nesetkal s prazdnyma kolkama..
Ja jsem od onoho cca 90/91 kdy zacal mezi Nemeckem a Ceskoslovenskem bezvyzovej styk (prvni kam se dalo cestovat bez viza bylo hned par dni po 11. listopadu Rakousko a Zapadni Berlin = byl jsem tam hned v zime 1989), z Nemecka (norimberk, mnichov, stuttgart) s par kamaradama do Cech dovazel elektroniku,.. taktze jsme v CR neustale nakupovali marky - jak od znamejch ceskejch vekslaku kteri sedavali v tom non-stop baru u Slovanskyho domu nebo od arabu co v ty dobe postavali primo na Vaclavaku a meli hnizdo v baru u franc. prodejny v Jindrissky.. nebo od stankaru z Holesovicky trznice atd.. V ony dobe - tesne pred vymenou nikdo z nich marky neprodaval - vsichni vekslaci co meli vetsi hotovost v ceskejch za veskery cesky koruny nakoupili marky a cekali, az je budou moct za par dni opet prodavat uz za okolkovany cesky penize.

Tim chci jen rict, ze zadny pravy kolky v ty dobe urcite v obehu na cernym trhu nebyly, ponevadz pokud by byly, tak je na ony bankovky tihle sizunkove rozhodne sami dolepovali, protoze marka se behem tehle par kritickejch dni prodavala i o 30% vic. Jen my jsme v ty dobe nakupovali kazdej tejden marky za cca nekolik set tisic kcs, a to tam byli treba autari (ti co sem dovazeli auta) a ti v ty dobe kupovali marky treba za 5 mio kcs tydne (ti vekslaci meli vy ty dobe zisk treba jen 50hal na marce..

V jednom clanku jsem se dozvedel, ze to slo v ty dobe lehce ochcat treba tak, ze jste neokolkovany cesky penize poslali ceskou postou = den pred kolkovanom jste je odeslali sami sobe a druhej den vam postou prisly ty samy penize uz okolkovany. No my v ty dobe takovy problemy nemeli, v ty kriticky dobe jsme veskery veskery prachy ulozeny ve zbozi.

elle34 (zavináč) upcmail.cz

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

Vytvořeno:
30. 5. 2016, 11:11

Možno by bolo zaujímavé vedieť či kolkované bankovky v stave UNC, ktoré predáva ČNB, sú skladované ako kolkované od roku 1993, alebo sú tam tie kolky dolepované v súčasnosti podľa dopytu po bankovkách. Pravdepodobnejšia bude tá prvá možnosť.

Množstvo nepoužitých kolkov sa dochovalo z predchádzajúcich kolkovaní, takže si myslím, že ČNB nepoužité kolky deponuje v nejakom sklade nepotrebných papierov, tak ako bankovky z roku 1953.

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

Vytvořeno:
30. 5. 2016, 11:19

Zdenda-3-3-3-3-3-3, pre teba je tento citát ako vyšitý:
Vystríhajte sa falošných prorokov, ktorí k vám prichádzajú v ovčom rúchu, ale vnútri sú dravými vlkmi. (Matúš 7:15)

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

Vytvořeno:
30. 5. 2016, 12:29

A já si právě myslím, že tam mřížka není a jen tam tu pomyslnou mřížku vytvářejí zlomy na papíře, tam kde byl ten kolem. Trochu jsem obrázek ztmavil, myslím, že ta červenorůžová je poměrně intenzivní, takže by to tam bylo jasně vidět, stejně jako na tom okraji. Navíc, když vezmeme v úvahu, že kolem sám má růžový okraj a když se podíváme na to, jaké rozestupy jsou mezi jednotlivými kolky, není tam moc na mřížku místo. Zkusím schematicky načrtnout, jak si to představuju (obrázek č. 2) - kompaktní arch s okrajem 10x10. Z archu lze odlepovat nálepky a zůstává pod nimi prázdné bílé místo, které má "otlačený" (nebo jak to lépe napsat) čtvereček o velikosti kolku. Obrázky: ...

ok, asi to tak bude ... s ohledem na ty okraje kolku by tam uz nebylo misto, jak pises.

mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

Vytvořeno:
30. 5. 2016, 14:07

Vždyť už se to tady psalo před mnoha lety, že kolkování bylo hlídané dost ostře vůči "lepičům kolků". O žádné mřížce nikdy nikdo nic nepsal a ani neříkal. To by myslím zdržovalo od odlepování kolků, "nalepovač" potřeboval co nejméně překážek k lepení, takže těch pár milimetrů mezery mezi kolky muselo stačit na odlepení kolku, tak byl udělán "výsek" v tiskárně na archu. Musel to být ale "hukot", v průměru necelých 6 vteřin okolkovat jednu bankovku. V pobočkách to kolkoval každý, kdo měl ruce a nohy, muselo se okolkovat nevím přesně 33 miliard v Kčs za několik dnů?

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

Vytvořeno:
30. 5. 2016, 15:36

Vždyť už se to tady psalo před mnoha lety, že kolkování bylo hlídané dost ostře vůči "lepičům kolků". O žádné mřížce nikdy nikdo nic nepsal a ani neříkal. To by myslím zdržovalo od odlepování kolků, "nalepovač" potřeboval co nejméně překážek k lepení, takže těch pár milimetrů mezery mezi kolky muselo stačit na odlepení kolku, tak byl udělán "výsek" v tiskárně na archu. Musel to být ale "hukot", v průměru necelých 6 vteřin okolkovat jednu bankovku. V pobočkách to kolkoval každý, kdo měl ruce a nohy, muselo se okolkovat nevím přesně 33 miliard v Kčs za několik dnů?

To je pravda, taky nikdo z debatujicich ten arch nazivo ani nevidel ...
Na druhou stranu, kdyby ty samolepky byly v kotoucku, zdrzovalo by to jeste mene.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.