Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

Vytvořeno:
11. 5. 2016, 13:04

Zdenda-3-3-3-3-3-3 napsal/a:

Mischel:
Bylo to od nekoho, komu jsem veril, spoustu veci delam na duveru, vetsinou se mi to v zivote vyplatilo. Je to odlepeny hodne dobre.

Sbíral jsem také za totáče samolepky, které mám dodnes. Psal jsem si o ně do různých firem po světě(Michelin, Adidas, Total Oil, Shell atd.). Dnes už to jsou některé jen obrázky, protože lepidlo za x let vyschlo a voskový papír sám odpadnul, ale ne u všech...tím chci říci, že to asi časem čeká všechny moje samolepky, asi jsou špatně uložené, v krabici(dříve v albech).

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
11. 5. 2016, 13:06

Původní příspěvek už nejde editovat, takže doplnění:

Abych zabránil dohadům, ta stovka na obrázku je naprosto běžná série G a pokud jsem ji bral od obchodníka, tak určitě bez fleku (a cena byla mizivá a bankovek byly tuny).

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
11. 5. 2016, 15:33

Ano, tak jsem to myslel, ten voskovaný papír mě zajímá a jestli lze poznat, zda to na něj bylo dolepeno nebo jestli je to původní podklad, na kterém se kolky distribuovaly. Stejně jako kolegové jsem nikdy neviděl žádný arch či nic podobného, takže je to alespoň nějaký materiál k přemýšlení;, přijde mi celkem reálná představa, že to byl aršík s nálepkami, kdy pak po odlepení zůstala na tom podkladovém papíře jen ta obvodová mřížka. To by dávalo celkem logiku (i když třeba u toho kolku 100 mi přijde, že by ta mřížka měla fakt hodně přebytečnej okraj).

Ten širší okraj mohl klidně vzniknout tak, že někdo odlepil okolní kolky (třeba aby je nalepil na bankovky - v roce 1993 nebo klidně 2010), sundal mřížku (protože byla k ničemu - možná už tam ani žádná nebyla) a pak jeden kolek prostě vystřihnul. Těch možností je celá řada - a budu si vyčítat, pokud jsem nějakou neopatrnou poznámkou nebo třeba včasným nezareagováním na tento acmeho postřeh způsobil zničení té sady, kterou tady Zdenda zveřejnil.

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
11. 5. 2016, 15:37

Ja si par kolku (primo od "vyrobce") dokoupim a pak to nafotim...

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
11. 5. 2016, 17:36

V tom případě doporučuji, aby je "výrobce" před tvýma očima stříhal z podkladového archu / voskového podkladového papíru / co já vím čeho, o kterém ti ČNB potvrdí, že je originální, a to poté, co si ověříš, že od doby posouzení ČNB do doby stříhání nebylo s archem manipulováno a že kolky na podkladu jsou identické. Mimochodem, když je to tak jednoduché, zajímavé, že to za tu dobu ještě nikdo neudělal a nepochlubil se.

Jakkoli byla tato debata pro mě nepříjemná, považoval jsem za nutné se vyjádřit. Ani ne tak na svoji obhajobu, ale abych vysvětlil, že některé věci se tváří jednoduše, ale na druhý pohled po troše přemýšlení už tak zřejmé nejsou. Další debata už plodná asi nebude, proto se k této věci už nebudu vyjadřovat - snad jen pokud by někdo přinesl nějaké nové věcné poznatky.

Mimochodem, kromě článku o bílém kolku v Mince a bankovky (počin členů zdejšího fóra) jsem v literatuře nezaznamenal o kolkování 1993 nic kromě obecných oficiálních informací ČNB nebo krátkých přehledových a základně informativních článků. V onom článku o bílém kolku je mj. zajímavá informace, že všechny věci z té doby v archívu ČNB podléhají až do roku 2023 utajení. Tedy vše v této souvislosti (mj. i to, co ti sdělí "výrobce" jako zaručenou pravdu) bude ještě nějakou dobu v rovině neověřitelných spekulací.

Co se týče zdroje, od kterého jsem ty dvě sady pořizoval: Mám s ním mnoho let korektní vztahy, jsem mu vděčný za mnohé hezké věci ve své sbírce a nemám nejmenší důvod pochybovat o tom, že to, co jsem od něj pořídil (a z toho jeden kus předal dál), je neodlepovaný originál.

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
11. 5. 2016, 17:43

Zase už nemůžu editovat: chtěl jsem ještě upravit větu "Mimochodem, když je to tak jednoduché, zajímavé, že to za tu dobu ještě nikdo neudělal a nepochlubil se." na

Mimochodem, když nakoupit kolky je tak jednoduché, je zajímavé, že to za tu dobu ještě nikdo neudělal a nepochlubil se.

jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

Vytvořeno:
11. 5. 2016, 20:41

Zdenda-3-3-3-3-3-3 napsal/a: Mischel: Bylo to od nekoho, komu jsem veril, spoustu veci delam na duveru, vetsinou se mi to v zivote vyplatilo. Je to odlepeny hodne dobre. ...

to je naprosto presne, taky jsem mel nejake samolepky, dnes jsou to vetsinou papirky bez lepu ...

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

Vytvořeno:
12. 5. 2016, 00:42

majkl napsal/a:

ty máš celou SK sadu kolků? Z roku 2012 jsem tu v chlubírně od tebe našel kolky jen dvou nominálních hodnot.

Mám len tieto dve nominálne hodnoty, ktoré pre predajcu už neboli dostatočne "atraktívne", tak mi ich predal. Ešte mal aj 500 Sk a 1000 Sk kolky. Bohužiaľ jeho cenové predstavy boli odtrhnuté od reality.😞

Zdenda-3-3-3-3-3-3 napsal/a:

Bylo to od nekoho, komu jsem veril, spoustu veci delam na duveru, vetsinou se mi to v zivote vyplatilo. Je to odlepeny hodne dobre.

Si asi dieťa šťasteny. Snáď ti to šťastie vydrží čím najdlhšie😎
Tie kolky si odlepoval celkom zbytočne. Keby si lepil s deckami tie novodobé knižky s nálepkami, tak by si vedel, že nálepku z voskového papiera odlepíš, ale späť ju už nikdy nenalepíš. Tie tvoje na podklade krásne držia, takže neboli dodatočne odlepované a nalepované.

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
12. 5. 2016, 06:53

majkl napsal/a: ty máš celou SK sadu kolků? Z roku 2012 jsem tu v chlubírně od tebe našel kolky jen dvou nominálních hodnot. ...

Ja jsem odlepil jen kousek 100 kolku, to ze si je nalepim vsechny na pero byla jen takova mluvnicka "hyperbola"🙂

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
12. 5. 2016, 07:01

V tom případě doporučuji, aby je "výrobce" před tvýma očima stříhal z podkladového archu / voskového podkladového papíru / co já vím čeho, o kterém ti ČNB potvrdí, že je originální, a to poté, co si ověříš, že od doby posouzení ČNB do doby stříhání nebylo s archem manipulováno a že kolky na podkladu jsou identické. Mimochodem, když je to tak jednoduché, zajímavé, že to za tu dobu ještě nikdo neudělal a nepochlubil se. Jakkoli byla tato debata pro mě nepříjemná, považoval jsem za nutné se vyjádřit. Ani ne tak na svoji obhajobu, ale abych vysvětlil, že některé věci se tváří jednoduše, ale na druhý pohled po troše přemýšlení už tak zřejmé nejsou. Další debata už plodná asi nebude, proto se k této věci už nebudu vyjadřovat - snad jen pokud by někdo přinesl nějaké nové věcné poznatky. Mimochodem, kromě článku o bílém kolku v Mince a bankovky (počin členů zdejšího fóra) jsem v literatuře nezaznamenal o kolkování 1993 nic kromě obecných oficiálních informací ČNB nebo krátkých přehledových a základně informativních článků. V onom článku o bílém kolku je mj. zajímavá informace, že všechny věci z té doby v archívu ČNB podléhají až do roku 2023 utajení. Tedy vše v této souvislosti (mj. i to, co ti sdělí "výrobce" jako zaručenou pravdu) bude ještě nějakou dobu v rovině neověřitelných spekulací. ...

Ale on ti nikdy nerikal, ze to jsou nikdy nenapalepene originaly, chtel jsi kolky - dostal jsi kolky, za par stovek. A ani jednou jsem ti tady nic nevycetl, ba jsem te dokonce ani nejmenoval. Pravda, bylo mi podezrely, jak jsi tlacil, aby k tomu barteru doslo co nejdriv, ale rikal jsem si - clovek s takovou povesti. No nic, mam objednano 5 sad kolku, budou vypadat uplne stejne, uvidime 😈

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.