Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

Zdenda-Kubik

Uživatel
#2681 - 11. 5. 2016, 09:42

Takze zahada vyresena - jedna se o kolky SLEPENE z novych bankovek (z tech, co prodava CN😎. 100% potvrzeno. Jedine prave, co se daji sehnat, jsou ty Slovenske, asi tam nemeli tak prisnou evidenci jako u nas. Jdu si kolky nalepit na ptaka, abych priste nebyl tak naivni.

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

Zdenda-Kubik

Uživatel
#2682 - 11. 5. 2016, 09:48

Fidzi

Uživatel
#2683 - 11. 5. 2016, 10:41

Zdenda-3-3-3-3-3-3 napsal/a:

Cena kolku je nula (rozdil mezi cenou kolkovanych a nekolkovanych) + prace se slepovanim

Cena kolku nie je nula. Príklad: chcem kolkovanú 500 Kčs 1973 sériu W01, ktorú nemajú v ČNB. Musím si kúpiť dve bankovky - 500 Kčs 1973 sériu W01 + bankovku z ČNB s novým kolkom. Takže obstarávacie náklady na jednu kolkovanú bankovku sú dvojnásobné... pokiaľ sa mi nepodarí bankovku s odlepeným kolkom predať.
V tomto majú jednoduchšiu situáciu obchodníci, ktorý hodia odkolkovanú bankovku späť do obchodu.

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

mischel13

Uživatel
#2684 - 11. 5. 2016, 10:43

Když zkusíš ten kolek sundat z bankovky, tak se kolek kroutí a vůbec ho nenalepíš na připravený voskový papír a když ho přeci jenom nalepíš na papír, tak je to vidět pouhým okem, že byl sundaný z bankovky, stačí dobré oči, nebo lupa, to je případ slovenských kolků....

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

jirka72

Uživatel
#2685 - 11. 5. 2016, 11:15

Takze zahada vyresena - jedna se o kolky SLEPENE z novych bankovek (z tech, co prodava CN😎. 100% potvrzeno. Jedine prave, co se daji sehnat, jsou ty Slovenske, asi tam nemeli tak prisnou evidenci jako u nas. Jdu si kolky nalepit na ptaka, abych priste nebyl tak naivni.

Nejak nechapu, v cem je takovy problem - stejnak to bylo nalepene na tom voskovem papiru a v predchozim prispevku jsi psal, ze to nejde odlepit (aniz by to jednoduse slo prilepit zpet). Pokud by se jednalo o originalni kolek (bez dalsi manipulace), bylo by to stejne jako u znamky - musel by mit puvodni lep a nebyt na nicem prichyceny.
Jakmile je to na necem nalepene, uz mi prijde dost nepodstatne, jestli to predtim bylo nalepene na bankovce nebo nebylo ...
A prodejce to nutne ani vedet nemusel.

jirka72

Uživatel
#2686 - 11. 5. 2016, 11:18

A jeste ohledne tech kolku - nebylo to nahodou tak, ze to tiskli v nejakem archu a pak ho narezali na jednotlive kusy? A protoze slo o kolkovani bankovek, mohla byt docela prisna evidence, aneb - tady mas 100ks stovek a 100ks kolku, az nalepis, vyfasujes dalsi takovou dvojici. Tedy o nejakem "nejaky ten kolek si odlozim" nemohla byt rec ...

Zdenda-Kubik

Uživatel
#2687 - 11. 5. 2016, 11:32

Jirka:
Original kolek, nikdy nenalepeny - velka rarita. Pro me cenna.
Slepeny kolek - tuctova vec za par stovek, pro me bezcenna.

Fidzi:
Ja ti rozumim, beru to jen ciste matematicky.

Mischel:
Bylo to od nekoho, komu jsem veril, spoustu veci delam na duveru, vetsinou se mi to v zivote vyplatilo. Je to odlepeny hodne dobre.

jirka72

Uživatel
#2688 - 11. 5. 2016, 11:41

Bylo to od nekoho, komu jsem veril, spoustu veci delam na duveru, vetsinou se mi to v zivote vyplatilo. Je to odlepeny hodne dobre.

To ale vubec nemusi znamenat, ze aktualni prodejce byl ten "odlepovac" ... naopak mohl predpokladat to, co tady v poslednich prispevcich resime - tedy ze byl arch na voskovem papiru, zda tam byla nejaka mrizka, kolek samolepici nebo ne ... mohl si klidne myslet, ze vlastni kousek origo archu ..

Podle me byl asi arch jako znamky, s lepem, ovsem bez perforace, pak to nejaky stroj narezal a naledne to lepili jak znamky na dopis (ty taky nebyly v te dobe jeste samolepkove).

majkl

Uživatel
#2689 - 11. 5. 2016, 12:52

Sice nejsem filatelista, ale jakousi solidní sbírku bankovkových kolků vlastním. To, čím se tu Zdenda chlubil - a co tak krásně zničil (čímž mě naštval tak, jako už dlouho nikdo) - má, resp. měl, ode mne. Měl jsem dva kusy této sady a tiše doufal, že tu druhou jednou vyměním za sadu slovenských kolků. Bohužel - 5 let a marně....

S rizikem, že budu pro všechny za blázna, říkám, že jsem přesvědčený o tom, že ten Zdendův "experiment" byla hloupost. Opravdu nevím, jak vypadal původní arch kolků ČR, ale dává mi smysl mřížka, voskový papír apod. Pokud vím (a je to i tady a mám pocit i na webu ČN😎 dohledatelné, kolky se lepily ručně (nikoli strojově) a manipulace s nimi tedy musela být snadná, protože šlo o rychlost. Evidence byla velmi přísná - proto ty kolky nejsou. Samozřejmě něco zmizet muselo, protože některé bankovky ČSSR s nalepenými českými kolky v hezkých stavech se prostě nemohou vyskytovat (a ony se vyskytují). Na webu Poslanecké sněmovny lze dohledat stenozáznam schůze, kde se jeden poslanec za KSČM ptá, jak je možné, že se "prý" kšeftuje s kolky v arších. (Co je na tom pravdy naprosto netuším.) Vycházím z toho, že sada, kterou mám já (a měl Zdenda), je sada původních neodlepených kolků (možná kolků přelepených z jednoho voskového papíru na druhý). Přijde mi jako hloupost si myslet, že jde o kolky odlepené z bankovek. A jako naprostá pitomost mi přijde snaha se o tom paranoidně přesvědčovat destruktivními metodami. Zdenda to udělal - já to rozhodně dělat nebudu.

Otázce přelepování kolků je nutné rozumět v širším kontextu. Kolkování byla na našem území celkem tři. V roce 1919, v roce 1945 a v roce 1993. Každé probíhalo za jiných podmínek s jinými technologiemi.

Kolkování v roce 1919 probíhalo za válečných podmínek. Kolky byly tištěné nekvalitně a jejich lep byl úděsný. V jednom vlákně jsem tu dával odkaz na paměti dr. Leopolda o kolkování 1919. Tam si lze přečíst, že i v dobovém tisku se radilo lepit kolky na bankovky pomocí mouky, škrobu a co já vím čeho všeho. Tedy kolky 1919 není naprosto nejmenší problém z bankovek odlepit a přelepit na jiné. Vlastním kolky s původním lepem (lepivé) a vlastním kolek, který možná byl odlepený, možná má původní lep. Navíc, filatelisté vědí, že lep lze dodatečně vyrobit.

Kolkování 1945 sice probíhalo za podivných podmínek, ale kolky měly podobu kvalitních známek vyrobených sice v nouzových podmínkách ale naprosto standardní technologií. Jistě, většina kolkovaných poukázek 1944 má kolky přelepované, ale co s tím kdo nadělá? Poznat kolek 1945 s původním lepem ovšem není moc obtížné (aspoň si to myslím).

O kolkování 1993 se neví skoro nic. Nicméně, technologie roku 1993 jsou trochu někde jinde a opravdu nevím, jak je to s ochranou proti přelepování - viz krabacení, o kterém píše mischel. Zkoušet to nebudu. Přelepovat kolky 1993 rozhodně nebude taková jednoduchá sranda jako kolky 1919. Navíc, teď je rok 2016 a jestli byl v roce 1993 plán, aby si kolky zachovaly původní lepivost (viz Zdendův "experiment") po dobu 23 let, to nedokážu posoudit. Možná ano, možná je to otázka nesmyslná, protože se lepivost té vrstvy v čase nemění. Nejsem expert, nevím.

Každopádně - ať si o mně myslí, kdo chce a ať se odborně zesměšním - považuji sadu kolků 1993 za ozdobu své sbírky a myslím si, že Zdenda zničil dost vzácnou věc. Každopádně další nemám a sehnat neumím. Jestli se za rok / měsíc / deset let na trhu objeví sady ČR kolků, to je ve hvězdách. Možná se objeví tisíce kusů nevydaných bankovek 1951-3...

K obrázkům:
1) Kolek 50 hal, 1919, rub. Jaksi trošku lepí. Původní lep? Slepený z bankovky? Nevím, mám čtyřblok, u něj je jasné, že slepovaný není, u toho kolku na obrázku to neřeším.
2) Kolkovaná bankovka, to co je vidět, je "mastný flek" na rubu. Buď mnou tehdy odložená nebo koupeno od obchodníka určitě před rokem 1996 - a myslím si, že tehdy tam ten flek nebyl. Dolepovaný kolek? Přelepovaný kolek? Původně nalepovaný kolek, kde někdo olíznul samolepku? Jeden z prvních pokusů přelepovat kolky? Vím já....

Ohledně kolkování je mnoho věcí stále nejasných. Poznat falza kolků 1919 (dobová i novodobá, protože se běžně vyskytují oba typy), bílý a "skoro bílý" kolek 100/1993 atd.

Otázka na Fidziho: ty máš celou SK sadu kolků? Z roku 2012 jsem tu v chlubírně od tebe našel kolky jen dvou nominálních hodnot.

majkl

Uživatel
#2690 - 11. 5. 2016, 12:57

Málem bych zapomněl na ty obrázky... 😳

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.