Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
9. 5. 2016, 20:58

Kdysi se na Aukru prodával voskový papír, na kterém ty kolky byly nalepené. U českých kolků předpokládám, že kolem nich byla vždycky nějaká mřížka neznámé šíře, která po odlepení kolků zůstala na papíře. Tedy předpokládám, že to ostřižení na obrázku vzniklo ostřižením papíru po odstranění té mřížky. Ale nevím - archy jsem nikdy neviděl a nic bližšího o nich nevím. Nějaký papír také musel být v bednách mezi archy jako prokladový (např. u kolků "kubánské krize" mám arch i s prokladovým papírem). Je možné, že ten prokladový papír českých kolků byl také voskový a sada na obrázku vznikla tak, že kolky někdo přelepil z původního papíru na ten prokladový - ale to je vše věštění z křišťálové koule.

Slovenské kolky byly v kotoučcích (aspoň pokud vím).

Kdy a jak se dozvíme více, čert ví. Mám všechny aukční katalogy ČNS PPP. Kolky 1945 se poprvé dražily na 45. aukci v prosinci 1992 (a byla to událost, o které stálo za to se zmínit v Notafilii). Dosažená cena za sadu dvojpásek (kdyby se sada prodávala, ale ony se neprodávaly všechny hodnoty) by byla cca 2.100 Kčs. Pak dlouho nic a najednou se objevily archy. Ovšem bez jakýchkoli dalších informací - alespoň já jsem nic nezaznamenal, a to se snažím literaturu dohledávat dost poctivě. Každý odkáže obecně na Mixu, ale informace o tom, kolik těch archů bylo, odkud se vzaly, kdy přesně - nula. Obchodníci sady vyprodali - v nabídce už nejsou. Nejen já se snažím už dlouhou dobu sehnat celý arch od jakékoli nominální hodnoty - a snaha je to naprosto marná. (Kdyby někdo měl, můj mail je známý - mnovak55@volny.cz) Navíc - ani ty sady, co prodávali obchodníci, nebyly kompletní, protože v nich chyběly přetiskované hodnoty E. Tyto archy se holt nikde zatím neobjevily...

Tož asi tak.

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

Vytvořeno:
9. 5. 2016, 23:02

Prečo by vám obchodníci mali predávať kolky, na ktorých dokážu zarobiť omnoho-omnoho viac ich nalepením na bežne dostupné bankovky ? Veď sa všetci idete pozabíjať za kolkovanými bankovkami v stave UNC...
Ja som za slovenské kolky zaplatil rozdiel v cene kolkovanej a nekolkovanej bankovky. Iná cena nebola.🙄

Teraz sa pozerám na ponuku jedného nemenovaného eshopu. V ponuke sú 500 Kčs 1973 s českým kolkom v stave UNC série od W01 až po W27... Podobne 1000 Kčs 1985 série od U25 až po U45. Tam by som hľadal odpovede na otázky ako vyzerá kompletný arch českých kolkov... 😉

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
10. 5. 2016, 06:31

Prečo by vám obchodníci mali predávať kolky, na ktorých dokážu zarobiť omnoho-omnoho viac ich nalepením na bežne dostupné bankovky ? Veď sa všetci idete pozabíjať za kolkovanými bankovkami v stave UNC... Ja som za slovenské kolky zaplatil rozdiel v cene kolkovanej a nekolkovanej bankovky. Iná cena nebola.🙄 Teraz sa pozerám na ponuku jedného nemenovaného eshopu. V ponuke sú 500 Kčs 1973 s českým kolkom v stave UNC série od W01 až po W27... Podobne 1000 Kčs 1985 série od U25 až po U45. Tam by som hľadal odpovede na otázky ako vyzerá kompletný arch českých kolkov... 😉

Treba u CZ kolku ten rozdil prave neni tak velky, aspon podle papirovaplatidla.cz (nevim nakolik to odpovida realite). Myslim, ze by nekdo, pokud ma kolky ulite, mohl vydelat vic dat aspon par kolku do aukce. Vychazi mi to na 200,- za kolky 100 a 500 a 700,- za kolek 1000. A to by prodal nekdo za vic v aukci za jednu sadu, imho.

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
10. 5. 2016, 08:19

Zdenda-3-3-3-3-3-3 napsal/a: Jen takova malickost, kolik toho vlastne zustalo dochovano? Me zarazi, ze to vypada, ze se techle kolku uchovalo tak malo... ...

Ted nevim, co presne myslis, ale kolky jsou na podkladu, jako byvaji samolepky (voskovany papir) a je to zasunute v listu z alba na znamky (jako by to byly znamky - lze vyjmout)

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
10. 5. 2016, 13:57

Ano, tak jsem to myslel, ten voskovaný papír mě zajímá a jestli lze poznat, zda to na něj bylo dolepeno nebo jestli je to původní podklad, na kterém se kolky distribuovaly. Stejně jako kolegové jsem nikdy neviděl žádný arch či nic podobného, takže je to alespoň nějaký materiál k přemýšlení;, přijde mi celkem reálná představa, že to byl aršík s nálepkami, kdy pak po odlepení zůstala na tom podkladovém papíře jen ta obvodová mřížka. To by dávalo celkem logiku (i když třeba u toho kolku 100 mi přijde, že by ta mřížka měla fakt hodně přebytečnej okraj).

numpszi

Moderátor

Zaregistrován:
16. 8. 2008

Vytvořeno:
10. 5. 2016, 14:52

10 kronen 1904 + rumunska pretlac, stav 0
(platna na "nasom uzemi")

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
10. 5. 2016, 15:54

Moc hezké! Sice naprosto neumím poznat pravý a falešný přetisk, ale vypadá to opravdu hezky.

numpszi

Moderátor

Zaregistrován:
16. 8. 2008

Vytvořeno:
10. 5. 2016, 16:37

dal som 50 EUR za tuto bankovku, asi je to jedno..

trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

Vytvořeno:
10. 5. 2016, 18:32

Prečo by vám obchodníci mali predávať kolky, na ktorých dokážu zarobiť omnoho-omnoho viac ich nalepením na bežne dostupné bankovky ? Veď sa všetci idete pozabíjať za kolkovanými bankovkami v stave UNC... Ja som za slovenské kolky zaplatil rozdiel v cene kolkovanej a nekolkovanej bankovky. Iná cena nebola.🙄 Teraz sa pozerám na ponuku jedného nemenovaného eshopu. V ponuke sú 500 Kčs 1973 s českým kolkom v stave UNC série od W01 až po W27... Podobne 1000 Kčs 1985 série od U25 až po U45. Tam by som hľadal odpovede na otázky ako vyzerá kompletný arch českých kolkov... 😉

Něco takového jsem měl na mysli.

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
11. 5. 2016, 07:45

Ano, tak jsem to myslel, ten voskovaný papír mě zajímá a jestli lze poznat, zda to na něj bylo dolepeno nebo jestli je to původní podklad, na kterém se kolky distribuovaly. Stejně jako kolegové jsem nikdy neviděl žádný arch či nic podobného, takže je to alespoň nějaký materiál k přemýšlení;, přijde mi celkem reálná představa, že to byl aršík s nálepkami, kdy pak po odlepení zůstala na tom podkladovém papíře jen ta obvodová mřížka. To by dávalo celkem logiku (i když třeba u toho kolku 100 mi přijde, že by ta mřížka měla fakt hodně přebytečnej okraj).

Ten kolek 500 ma jeste vetsi okraj (vlevo). Zkousel jsem si predstavit, jak mohl vypadat original. A imho to musely byt archy. Jake okraje ale? Jak to bylo strezene? Proc se zachovalo tak malo kusu? Treba to co mam je take jen "vyrobene" odlepenim z bankovky? Nevim, jak to zjistit, ale jak to bylo by melo vedet spousta lidi, treba ti, co se toho nalepovani zucastnili.

A odlepil jsem barbarsky kousek toho 100 kolku, uz se zpatky neprilepi. Tzn. neni to klasicka samolepka. Pri prilozeni na papir se to neprilepi, ale cim vetsi tlak se vyvine, tim vetsi to ma tendenci lepit (vyzkouseno na papire mensim tlakem a pak mezi prsty vetsim tlakem).

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.