Také jedna dnešní "drobnůstka" 😁 😁
Pro neznalé, jediný dochovaný nominál z celé lll. emise tuzexových poukazů 1959 - 60 😉
Jeden poukaz a je sesbíraná celá lll. emise!!🙂
Tyto poukazy po prošlé platnosti, bylo možno vyměnit u SBČS za dvojnásobnou nominální hodnotu v Kčs!!!
Proto se jich dochoval minimální počet!
Obrázky:
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Gratuluji!!! Sledoval jsem aukci, myslel jsem že jste to Vy :-) jestli se tedy nepletu a je to ten z Aukra
Děkuji, ano je z aukra. Dostal jsem to "befelem", že ho musím vyhrát, tak jsem se snažil! 🙂
Za 17 let mého sledování, je to teprve 5. poukaz v aukci z této lll. emise!!! Asi nejvyšší meta, pro sběratele tuzexových poukázek.😉
Hezky, kolik stal v te dobe bon na cernem trhu? Nebo to fungovalo jinak nez pozdeji? Protoze tam je "neprodejne v CR". Pamatuji, ze v 80. letech slo vymenit marky (nebo jinou cizi menu) na bony normalne v bance, mam dojem ze za marku bylo neco pres 3 bony.
Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.
Kolik stál bon na černém trhu v prvních letech Tuzexu, odhaduji kolem 3,50 - 4,-Kčs. Ono šlo platit i markama (nejen DEM) u pokladny. Šlo dokonce získat oficiálně bony i za ruble, vých.marky atd.😃 Stačila služební cesta do těchto "bratrských" zemí a potom ušetřené diety šly vyměnit za bony!😉 Už jsem tady jednou psal, že šlo dokonce v Tuzexu za bony koupit i uhlí!!!
Kurs dolar/bon byl pevný mnoho let 100USD = 715,-bonů, ale tvá 80.leta se kurs snížil na 100USD = 620,-bonů.
Z té doby tohoto mého poukazu, se mi vybaví film natočený v r.1959 "Konec cesty", kde je ukázán Tuzex a prvního "veksláka" hrál herec Homola, který postával u Tuzexu a koupil falešné Libry, které mu potom pokladník Tuzexu(Fr. Hanus) zadržel.😉
Jistě jsi četl, jak po revoluci stanovili oficiální kurs koruny díky černému trhu, kde převzali "vekslácké" kursy koruna/USD,DEM atd.
Vim, ze po revoluci se marka prodavala od vekslaku az za 27 korun. A ze byly aukce volnych valut poradane CNB, kde se prodavaly "prebytky", tam nevim jak se vysplhaly kurzy, ale vsichni importeri potrebovali, tak kdo mel lepe prodejne zbozi, ten dal nejvic.
Co jsou vlastne ty tuzexove poukazky za naftu? Pro kamionaky ze zahranici?
Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.
Tyto poukázky používali cizinci, hlavně kamioňáci, ale sám jsi viděl "Pumpaře od Zlaté podkovy" kde tankovali za valuty!😉 Sám jsem jezdil za totáče s Multikárou a spotřeba byla udělaná tak, že za rok jsem byl v mínusu 240l nafty. Za flašku jsem dostal celý blok poukázek na naftu (1000litrů) a bylo mi řečeno, ať si to dorovnám a se zbytkem poukázek si klidně vytřu(víš co?)!😃 Nelenil jsem a 500l jsem prodal za 250,-kčs u pumpy!😉 Ale tyto poukázky byly pro podniky, ne pro cizince, ale těma pupmaři kryli odběr nafty cizinců! Ještě jsem kupoval tzv. "zelenou za zelenou", to byl zelený poukaz na 20l benzínu za 100,-kčs, takže já měl litr benzínu za 5,-kčs, ale u pumpy bylo 8,-kčs, takže i na záchod jsem jezdil autem!😃
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.