Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

Vytvořeno:
13. 12. 2013, 21:59

U této dražší bankovky bych určitě z mého pohledu bankovku vytáhl z obalu a pořádně překontroloval. Je rozdíl mít aUNC anebo třeba 2+, už jen vzhedem k ceně. Natož když jde do sbírky. A kdyby náhodou / což doufám , že není / o moc byla horší než avisovaný stav, dala by se možná i reklamovat.

trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

Vytvořeno:
13. 12. 2013, 22:09

A taky by to chtělo ověřit pravost a bez vyndání z obalu to nelze. Jinak gratuluji k pěknému kousku.

prasohroch

Uživatel

Zaregistrován:
27. 7. 2009

Vytvořeno:
13. 12. 2013, 22:31

Jakmile se bankovka vyndá z obalu, tak ihned ztratí "ochranu" PMG. Takže pak se již nic nedá reklamovat. Dá se pouze reklamovat přímo u PMG, aby ji vyndali a překontrolovali, pokud se něco přes obal nezdá. (Pro ty, co nemají zkušenost, je obal zavařený)
Jinak někdo se tu podivoval, že bankovka je aUNC se všemi chybami. Vždy se musí dát pozor na označení "NET". Jakmile tam je, tak to vlastně znamená "vypadá jako stupeň, který jsme určili, ale je tam nějaká další chyba, takže ten stupeň vlastně negarantujeme".
Na jejich obranu bych řekl, že je to jedna z mála společností, jejichž popis stupně kvality mi vždy přišel správný v porovnání s bankovkou. Ale musí se pořádně přečíst jejich definice jednotlivých stupňů. Jenom jejich UNC má cca 10 stupňů a hnidopichové by za UNC považovali třeba jen první tři. Ale znovu připomínám - pozor na slovo "NET", které relativizuje ten stupeň.

prasohroch

Uživatel

Zaregistrován:
27. 7. 2009

Vytvořeno:
13. 12. 2013, 22:34

A ještě jsem zapomněl - gratuluji ke krásnému kousku.

Hanes159

Uživatel

Zaregistrován:
1. 3. 2009

Vytvořeno:
13. 12. 2013, 23:16

Já bych ji nerozbaloval, takhle je 0 za cca 80.000,00 a při rozbalení by to mohla být klidně i 2+ za 80.000,00

Hanes159

Uživatel

Zaregistrován:
1. 3. 2009

Vytvořeno:
13. 12. 2013, 23:26

Tady jsou stupně zachovalosti podle PMG

http://www.pmgnotes.com/grading/grading-scale.asp

55 Tento stupeň je běžným způsobem přiřazen k bankovce s jedním nebo dvěma přehyby, může být i lisovaná.

prasohroch

Uživatel

Zaregistrován:
27. 7. 2009

Vytvořeno:
13. 12. 2013, 23:54

A ještě bych upřesnil to "NET". Teď jsem si přečetl, že jenom pravost bankovky je garantována, pokud je přiřazeno "Net" hodnocení od PMG. Takže v tomto případě není možná ani reklamace stavu (jenom kdyby bylo podezření na padělek).

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
14. 12. 2013, 10:53

Opravdu moc hezká bankovka (ať je to 0 nebo klidně i 2+).

Co se týče toho hodnocení, byl bych velice opatrný. Vybavuje se mi zkušenost z Austrálie: jeli jsme na jakýsi výlet, kde bylo v ceně i jídlo a mj. bylo inzerováno "plenty of bread" (spousta chleba). A dával se plátek toustového chleba na osobu. 😆

Z tohoto pohledu např. definice stupně 50, který je stále aUNC (!), říká:

pmg napsal/a:
Two heavier folds, or a light horizontal and vertical fold. Handling can be significant.

tedy "dva silnější přehyby nebo jeden nevýrazný přehyb ve svislém a jeden nevýrazný přehyb ve vodorovném směru. Opotřebení bankovky může být výrazné." Přičemž u toho "výrazné" bych pro jistotu počítal se "spoustou chleba", tedy pro jistotu bych čekal dost velkou hrůzu.

Osobně s PMG nemám žádné zkušenosti, ale zato zase mám relativně slušné zkušenosti s americkým stylem jazyka. PMG má v definici 19 stupňů UNC+aUNC (body 50-70), 3 stupně extremely fine, 4 stupně very fine, 2 stupně fine, 2 stupně very good a 2 stupně good. A to na 70 bodové škále - přičemž těchto 3+4+2+2+2 stupně se nacházejí v rozmezí 0-50 bodů. Zkrátka, jako obvykle, z pohledu Američana je všechno super a skoro nic není úplně špatné...

Hanes159

Uživatel

Zaregistrován:
1. 3. 2009

Vytvořeno:
14. 12. 2013, 14:41

Opravdu moc hezká bankovka (ať je to 0 nebo klidně i 2+). Co se týče toho hodnocení, byl bych velice opatrný. Vybavuje se mi zkušenost z Austrálie: jeli jsme na jakýsi výlet, kde bylo v ceně i jídlo a mj. bylo inzerováno "plenty of bread" (spousta chleba). A dával se plátek toustového chleba na osobu. 😆 Z tohoto pohledu např. definice stupně 50, který je stále aUNC (!), říká: ...

Nezbývá než souhlasit, lépe to snad ani nejde napsat.

Jumbo

Uživatel

Zaregistrován:
12. 7. 2009

Vytvořeno:
14. 12. 2013, 14:44

Gratulace k peknemu kousku. Osobne si myslim ze tam prehyb nebude, dle meho v PMG nejsou zvykli na "kvalitu" papiru u 100K 1919🙂 a hodnoceni je za ty natrzeni .....

Ja pridavam muj vanocni darecek🙂

Na kolik by jste jej ohodnotili?? Nebo kolik by jste za ni byli ochotni dat?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.