to Senfi :
neboj , ja to nekoupil , ja chtel jenom info ohledne techto bankovek.ty penize bych tedy utratil radeji za neco lepsiho
spíše jestli to nekoupil nekdo odsud
Já jsem také laik přes R-U, protože ho nesbírám. Dobře jsi postřehl a také jsi si sám správně odpověděl na svou otázku. Čteš to tady dnes a denně, jak je to něco nového na bankovkách, tak to smrdí domácí výrobou! U většiny těchto prodejů, jde o peníze a ne o sběratelství! Budeš se s tím setkávat stále častěji, bohužel i v zahraničím sběratelství! Místní sběratelé dírkovaných bankovek už to poznávají na vlastní kůži! Bůh ví, s čím se ještě setkáme z domácí výroby?!
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
To poznáš za pár dnů, jestli se to neobjeví na aukru!😁
oh mein Got, to jsou ale blázni 😲 🙄
mike: důvod, proč jsem ti neodpověděl já:
V životě jsem nic takového neviděl a nenapadalo mně racionální vysvětlení, proč by na platidlech z roku cca 1919 měla být protižidovská propaganda, resp. zrovna tato nálepka (jasně, protižidovské nálady mezi Němci po válce byly). Je evidentní, že nic oficiálního ty nálepky rozhodně nejsou (nikde není podchyceno), maximálně nějaké soukromé tisky. Jednokorun bylo jako smetí, hrát si s tím mohl kdokoliv a nestálo ho to nic. Na posuzování toho, jestli jsou ty nálepky dobové nebo novodobé, nemám zkušenosti. (Teoreticky by dobové být mohly, proč ne, ale nemám nastudováno, jestli se už někde dřív objevily.)
Suma sumárum - odpovědí ses moc nedočkal, protože k tomu jednak většina z nás nemá co říct (Deutschoesterreich tu nikdo moc nesbírá). Pokud "známá jména" dostávají odpovědi na svoje dotazy, je to často ne proto, že jsou to známá jména, ale proto, že je řeč o věcech, které jsou "mainstream" (i když "ptákovina").
Mimochodem, mrkni em](https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/rentenmarky-a-rm-v-protektorate-9412): bez odpovědi... 😉 Sám jsem byl líný si to přeložit, resp dohledat v nějakém katalogu Německa.
no tak pánové, nekamenujte mikea🙂 já osobně jsem rád, že vidím zas další "nápad" na vydělávání peněz na lidí, co se namlsají a naletí. na jeho obranu musím říct, že je tohle obdobná kravina jako např. různé perforace, které home-made výrobou bijí do očí (naposledy ta perforace 1000/34, ke které se vyjadřoval numpszi) - nicméně ať je to u perforací kravina bijící sebevětší, tak tu vždy proběhne dvoustránková bouřlivá diskuse, jestli by to mohlo být pravé nebo ne
(já si držím fazónu, nevyjadřoval jsem se k tomuhle, ale ani k těm perforacím)
pravdepodobnost, ze by tyto nalepky nekdo lepil na prave tyto bankovky BEHEM 2.sv. valky je vcelku miziva. Je otazka, zda jsou ty samotne nalepky vubec z te doby a nikoliv soucasny vytvor ...
Ovsem, kdyz k tomu prodejce treba doda, ze nalepky byly lepeny na tyto bankovky, protoze byl za valky treba nedostatek papiru a totohle byly v trezorech tuny, tak uz to publikum ziska. A kdyz jeste doda, ze vetsina byla znicena jako letacky a toto je posledni zachovaly zbytek, tak uz se zajemci (bohuzel) najdou.
Stále tady čekám, na tu malou radost?😉 A stále nic!😞
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.