Pokud si dobře pamatuju, tak se tu už perforačky porovnávaly (česká, malá slovenská, moderní od 1960 ...), stačí jen dohledat vlákno.
BTW - touto "kauzou" se opět utvrzuji v dojmu, že taje perforovaných bankovek obcházím obloukem a jakékoliv nestandardní otvory mě nechávají chladným😃
Tak nejlepší z dnešních přírůstků do sbírky co opravdu hodně potěšil 😃
Obrázky:
P.S. Nemátě někdo na prodej bankovky Jugoslávie z období 1918-1919, dost mi toho tam schází... 🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Kukni sa na tvar písmena "I" - je krivé, jedna ihla dokonca velmi odskakuje a písmeno "N" - 3 bodová čiarka medzi nožičkami je divne položená. Na Trávových scanoch je skoro v priamke s koncovými bodmi t.j. dá sa vytvoriť 5 bodová priamka vedúca z horného bodu prvej nožičky na spodný bod druhej.
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Dnes som dohladal zoznam. Bankovka bala kupena, zadovazena v roku 1983. V tejto dobe sa este nikto nezapodieval falsovanim perforacie. Tak teraz je uz len otazka, ci sa jedna o iny perforacny stroj, alebo len odchylku, opotrebovanie perforacnych ihiel pri perforovani celeho balicka. Tazko povedat. Lebo v tomto smere mi to uz pride ako hon na carodejnice, kde jedno znamieko identifikuje carodejnicu ktora v podstate je neviine upalena. To berte len ako prirovnanie, nic osobne 😁 😁
mike-p74: O vydání z roku 1920 jsem nic nepsal, vydanou bankovku mám obě varianty číslovače ve slušných stavech a tento specimen je jen o penězích (ostatně řekl bych, že tu bankovku z obrázku stejně asi nemáš). Potřebuji doplnit kolkované bankovky i v oběhových stavech a černý přetisk ministerstva financí SHS.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.