Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
27. 2. 2013, 10:37

dakujem, ja som na Slovensku😃

numpszi: Aniž bych se Tě chtěl nějak dotknout(opravdu), něco podobného jsem trochu čekal. Můžeš mi prozradit dle čeho jsi to tedy srovnával a ověřoval (materiál, literatura,...) rád bych se v tomto poučil. Pokud je to jen ale dle popisu co uvádí v knize Barac, pak je to pro mne na stanovení pravosti v tomto případě málo. 😐
Hledám kontakt na slušného znalce na oblast bankovek ex.Jugo již déle, nějaké materiály chci kupovat a bez ověření(nebo rady jak odlišit dodatečné tisky) to nechci riskovat ač nejsou drahé, jejich padělků je na trhu více jak 99%. 😕

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

prasohroch

Uživatel

Zaregistrován:
27. 7. 2009

Vytvořeno:
27. 2. 2013, 15:25

Rád bych zde uvedl pouze můj názor na tuto problematiku, který mám sice ověřen s několika sběrateli, ale nebyl jsem u toho
a) jednoduchá kulatá razítka se již masivně padělala v průběhu platnosti tak, že u některých nebylo možné rozeznat pravost už tehdy. Proto tyto bankovky beru jen jako ukázku, jak to tenkrát vypadalo. Otázka pravosti ve smyslu, zda to validoval opravdu pověřený úředník je zcela irelevantní.
b) velké razítko - co je falešné? Je falešné pouze to, kde byl zfalšován zdroj otištění? Nebo je to i přetisk, při kterém byl použit původní materiál (myšleno nosič otisku), ale "úředník" se s otiskem konkrétní bankovky opozdil o mnoho desetiletí?

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
27. 2. 2013, 16:34

prasohroch:
a/ o té situaci vím, ale jde spíše o to, že těmito kulatými razítky se razítkuje o 106 dodnes(nechat si udělat tohle jednoduché razítko není nic těžké), pravidelná nabídka na ebay i jinde to jen potvrzuje. V jednom starém Money trendu cca 20 let nazpět psal o Fiume bankovkách jeden autor a již tehdy psal něco v tom smyslu, že trh je tak zaplaven padělky těchto razítek, že šance sehnat prvé je téměř nulová! A od té doby se razítkuje stále dále...(ze zničené oběhové bankovky za 10 centů je rázem bankovka za cca 10 USD a více)
b/ obě varianty jsou falešné, otázka je zda všechny tisky tím druhým způsobem půjdou odlišit?!

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
27. 2. 2013, 16:36

Po dlouhém jednání také jeden nedávný přírůstek do sbírky co hoóódně potěšil 😃

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

mike-p74

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2011

Vytvořeno:
27. 2. 2013, 16:46

to Dracek : pekny 😲 🙂

prasohroch

Uživatel

Zaregistrován:
27. 7. 2009

Vytvořeno:
27. 2. 2013, 17:04

prasohroch: a/ o té situaci vím, ale jde spíše o to, že těmito kulatými razítky se razítkuje o 106 dodnes(nechat si udělat tohle jednoduché razítko není nic těžké), pravidelná nabídka na ebay i jinde to jen potvrzuje. V jednom starém Money trendu cca 20 let nazpět psal o Fiume bankovkách jeden autor a již tehdy psal něco v tom smyslu, že trh je tak zaplaven padělky těchto razítek, že šance sehnat prvé je téměř nulová! A od té doby se razítkuje stále dále...(ze zničené oběhové bankovky za 10 centů je rázem bankovka za cca 10 USD a více) b/ obě varianty jsou falešné, otázka je zda všechny tisky tím druhým způsobem půjdou odlišit?!

To byla řečnická otázka, co je falešné, samozřejmě. A nechal jsem na každém, aby si to uvážil. Asi by se v nějaké chemické laboratoři dal udělat test stáří inkoustu, ale možná by to dovedli jen v CSI Miami....

helichrysum

Uživatel

Zaregistrován:
10. 10. 2010

Vytvořeno:
27. 2. 2013, 18:18

Po dlouhém jednání také jeden nedávný přírůstek do sbírky co hoóódně potěšil 😃 Obrázky: ...

nádhera a gratulace 🙂 🙂 🙂

také už asi přes rok sháním a stále bez úspěchu

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
27. 2. 2013, 18:39

Díky, má sice jeden lehký přehyb středem, ale i tak trvalo ji najít dlouho a rozjednanou jsem koupi měl někdy od konce listopadu a až začátkem února se konečně zadařilo.
Na ebay je už dlouho jedna ošklivá za vysokou cenu... (tak 2-3 roky zpátky se ukazovala častěji, ale pak nabídka ustala, asi se vyčerpal nevelký zdroj a nyní cena řekl bych roste)
http://www.ebay.de/itm/YUGOSLAVIA-SERBIA-1000-DINARA-1935-G-RARE-/150973466542?pt=Paper_Money&hash=item2326b847ae

tartan

Uživatel

Zaregistrován:
15. 10. 2012

Vytvořeno:
27. 2. 2013, 19:46

Prekrásny kúsok, gratulujem 🙂
Bankovky královstva SHS resp. Juhoslávie považujem osobne za jedny z najkrajších ...

babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

Vytvořeno:
27. 2. 2013, 19:48

krasna bankovka! musim povedat, ze Jugosi maju krasne bankovky to sa musi uznat

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.