Na úplném začátku uvádění do oběhu nového vzoru 2000 Kč (série C a nyní D) prý některé bankomaty v Praze vydávaly sérii I tohoto vzoru. Minimálně 1 člověk odtud ji dostal, ale pustil do oběhu (lze dohledat příspěvek). Série I je nafocená v první sérii propagačních materiálů ČNB o tomto vzoru.
Fotografie nebo sken (= prokázání v oběhu) ale chybí. Ve sbírce ji nikdo nemáme. Je to takový místní Yetti. Nikdo neví, co to je zač - jestli je "jenom" v trezoru a čeká na vydání, nebo je to např. nějaká testovacá série (tehdy se zaváděly nové ochranné prvky).
Taky bych řekl. Jde jenom o to, kdy se dostane do oběhu. O "vzácnosti" nelze nic říct, protože nikdo nezná obsah trezorů ČNB a nemá nejmenší tušení, kolik sérií "dopředu" se tiskne. Prostě teď v oběhu není, ale je reálné, že bude. A pokud se do oběhu dostat nestihne, tak jí pravděpodobně stejně budou tuny v trezorech.
To že to tu někdo po letech od údajného obdržení tvrdil neznamená, že nešlo po letech o omyl pod dojmem dalších informací. To se stává a jsme jen lidé. Co se propagace týká, nejednou jde pouze o fotomontáže grafiků, zejména ve fázi přípravy informací o nové bankovce do oběhu. Prostě v její existenci z více důvodů nevěřím...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Tolik sérií se dopředu netiskne z důvodu pravděpodobných postupných změn ochranných prvků a mělo se to vyskytnout v počátcích. Ostatně byla i úvaha o brzkém přechodu ČR na euro a tedy se tuplem zásoby dělaly v jiném rozsahu.
Tady máš příspěvek od neboštíka "Bohouše K" pod č.9 a nemám důvod mu nevěřit!😉
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/cr-serie_post_-87577#post87577
Je mi to celkem jedno, jestli je to uměle vyvolaná propagace, třeba v budoucnu dojde na s.I, třeba ne, mě osobně to nechává v klidu!😉 Grafici umějí kouzla s bankovkama!😉
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
S tímto tvrzením bych byl opatrnější. 100 Kč 1997 s. C, která byla dáná do oběhu právě v roce 1997 má už s. G a stále je to rok 1997 !!!! Což už je 15 let nazpátek. A kdoví kolik sérii ještě je ze 100 Kč vytištěno.
drobné a vysoké nominály je trochu jiná situace...
Doufám, že to, co napíšu, nebude pochopeno tak, jako že se má svět zbláznit, hledat sérii I a platit za ni nesmyslné sumy:
- Jaký je rozdíl mezi ZAIRE a 2000 Kč série I?
- ZAIRE dávali na Nově.
Kdyby dávali na Nově i sérii I, dopadlo by to stejně, protože mj. i okolnosti výskytu jsou stejné. Jedna paní povídala, že v Brně jsou dvoustovky ZAIRE a kdosi to nafotil. Tady někdo povídal, že v Praze dostal z bankomatu sérii I - a ta je nafocená na propagačních materiálech ČNB. Počty kusů v oběhu budou určitě cca odpovídat.
Rozdíl je mezi nima velký v tom, že Zaire je skutečné a potvrzené, ale naopak I u 2000Kč je stále pouhé sci-fi vyprávěné zde na foru na dobrou noc. Jak tu padlo, Yettiho také prý někdo viděl... 😁
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.