Moderátoři: smith
bodejt Greggy, ja bych Te tak taky nevzal, vsechny penizky bys jim vyzobal😃😃😃
ale vazne - nejde je kontaktovat nejak oklikou? nepises na nejaky nefunkcni (stary) mail?
taho, ano, ten odkaz jsem tam take daval. jinak apriori ja osobne nic proti rozesilani katalogu nemam, naopak tato myslenka mi nevadi, vadi mi pouze zpusob provedeni a nedostatek informaci (ktery tu evidentne je). a neekonomicnost celeho pocinani (klidne bych rozeslal pouze pristupovy kod na web, kde bych novemu clenovi na ukazku zpristupnil nejakou aukci - napr.). ty katalogy jsou pri cenach dnesnich alternativnich informacnich medii proste alespon pro nektere pobocky neadekvatnim luxusem.
Jestli píšete na ten mail co je na numismatici.cz tak ten je k ničemu. Stejný problém jsem řešil s nimi cca před 2 roky. Napsal jsem dopis p.Novákovi a katalogy začaly chodit.
Už několik let je jasné, že vše poběží přes net. Můžeme si myslet, co chceme.
Maily a další je možno aktualizovat. Např. nume.cz mi vyhovělo obratem při změně údajů: http://www.nume.cz/zpravodaj/post/show/58
ano, navic pri rozumnem nastaveni a promysleni musi alespon cast protivne administrativy a agendy odpadnout. nemluvim zde o nejake hura akci, ale trosku vice vizionarsky pristup by nezaskodil.
napr. zadosti o zmenu kontaktnich udaju (bydliste, dorucovaci adresa, zajem o odber periodik etc.) mohou sice na strane CNS prochazet schvalenim fyzickou osobou, ale vse muze velmi snadno probihat pres webove rozhrani s inteligentni databazi. nestane se tak, ze nejruznejsi pozadavky jsou opomenty, nevyrizeny ci nepochopeny. nic nebrani tomu, aby byl cely system prubezne zalohovan i tistenou formou, chapu, ze vira v elektronicka media by nemela byt neomezena.
navic pri rozumne spolupraci alespon s vetsimi pobockami by se dal "odladit" i spolecny system, ktery by pomohl jak jejich administrative, tak jejich prezentaci navenek - a ziskani vetsiho mnozstvi clenu a odberatelu pobockovych periodik (ukazkova pdf - periodika, katalogy z aukci). a nektere pobocky to tak jiz alespon nejak delaji (viz napr. program HK 2014). vsichni dobre vime, ze o numismatiku je zajem ohromny a to nejen mezi 80+, ale i mladymi, o clenstvi v CNS uz mensi a to je skoda - je treba umet oslovit i mladsi a dat jim duvod se temi cleny stat (jenze uprimne, par tajuplnych huhlajicich a spyklenecky pomrkavajicich shrbenych panu nejakeho cerstveho postpubescenta spis vydesi a jde radeji nakupovat na aukro a otrkava se na vlastni pest). driv mozna slo agitovat na schuzi SSM ci v zajmovem krouzku, dneska to proste muze byt napr. FB CNS. ma CNS FB? asi ne😃 Pokud jsem dobre patral, ma tuto moznost akorat pobocka olomoucka.
pritom CNS web ma (http://www.numismatici.cz/), i jej aktualizuje a nektere prispevky jsou i dobre vtipne ci doplnene ruznymi bonmoty (viz napr. bankovka s Havlem), ale mam pocit, ze v tomto je konani CNS nedostatecne progresivni. vim, radi se dobre. ale take vim, ze takoveto "propagacni a manazerske" problematiky bezne zracovavaji zdarma v ramci diplomovych praci studenti i pomerne slusnych VS a kdyz si takove studie mohou zadavat pomerne dobre zname pivovary ci lihovary, tak proc ne CNS?
zatimco napr. na zasilani katalogu se Vas nikdo nezepta, zpravy z CNS webu mi nechodi a uprimne az ted, kdyz jsem se nad tim zamyslel proc vlastne ne, tak jsem nasel moznost odberu a hned jsem se prihlasil:
http://www.numismatici.cz/cs/dynamic/mailing_list
pritom toto je v dnesni dobe spise nepochopitelne. zde bych za naprosto legitimni povazoval postup trochu vice drzy, bud bych klidne vsech "2200 clenu" prihlasil k odberu newslettru (no tech s mailem bude mozna stezi polovina 😁 😁 😁 ), pricemz slusny nevyzadny mail ma na konci viditelne: preji si byt odhlasen z odberu. toto nic nestoji a to neudelaji. ale katalog bez vyzadani poslou. v dobe, kdy cloveku chodi do mailu denne rada nevyzadanych nabidek, by toto nebylo nijak "hrozne a odsouzeni hodne" a rozeslani takoveho mailu (resp. prihlaseni k odberu) clenum CNS za spamovani ani v pravem smyslu pozadovat nejde (neni to jako nabizet farari viagru). samozrejme by to slo udelat i trosku mene razantne. a mozna se o to pokusili, nevim. moje malickost nic takoveho nezaznamenala. opet - netvrdim, ze jsem nekdy nekde neco neopomenul. beru, moje hloupost. ale kdyz ja, kolik jinych? ciste pasivni pristup zde neni na miste.
na strane druhe je jasne, ze to jsou veci, co stoji penize a cas. a to je mozna jadro pudla. napady mozna jsou, ale to ostatni ne. i kdyz z toho vyse jasne vyplyva, ze rada veci neni vyuzivana na 100 %.
abych to shrnul: moznost administrativni komunikace s CNS a moznosti editace pripadnych zmen udaju formou weboveho rozhrani bych v dnesni dobe povazoval za nejdustojnejsi, nejadekvatnejsi a nejpristupnejsi formu. bylo by fajn, kdyby se tak jednou (brzy) stalo.
pro oliver:
Velmi dobře napsáno. V tomto případě lze stránky jen plnit a reagovat přes nějaký program poskytovatele a možná znát html. Myslím, že ČNS by to finančně unesla. Bez mladých to nepůjde. Sbírání není o hromadění, ale i vědění (všichni víme). Už se tady dělaly různé statistiky atd.. Zjistěme věk našich nejčastějších poradců a kdo vychovává nějakého nástupce. Za mě: lehce přes 50, poradil jsem zde asi tak 3x a nikomu nepředávám a ani nevím jak. Možná nějaká numipedie či medalpedie. I když by nebyly úplně vědecké, ale hromadu informací by přinesly. Když něco zjišťuji z historie či politiky mrknu doma do knih, pak na wiki a pokračuji dále.
ta vychova, to je myslim vec, ktera by mela byt predevsim presunuta na pobocky a mela by pro ne byt dulezitejsi, nez hamouneni na aukcich (ostatne, pokud ma pobocka prezit, musi si ve sve lokalite zajistit kontinuitu a tu v domovech duchodcu nenajde - bez urazky kohokoliv). proto jsou dulezite napr. ty prednasky konane pobockami (ale tech akci by melo byt vic). clen tohoto fora (archypov) tusim nekde vedl (vede) numismaticky krouzek (jenze to mluvime o SR). minimalne ve vetsich mestech pro to podminky jsou - ja jsem jeste v dobe, kdy jsem byval vetsim optimistou (a maje i jiste zkusenosti), tuto alternativu zalozit numismaticky krouzek nadhodil v Brne - zapadla zcela bez zajmu a pochopeni. dnes bych do toho uz asi nesel - frustrace z procesu vzdelavani je prilis silna (stary priklad - pry je to vtip - vysvetlujici vse je napr. zde a upraveno do realu zde). samozrejme kdo ma tu moznost, trpelivost a ochotu, muze sam vychovavat "nastupce".
bohuzel naprosto chapu, ze me nazory a predstavy o tom, jak by to mohlo a melo fungovat jsou utopicke a naprosto mimo ducha dnesni doby a potreby vlivnych. jinak me je trochu mene, pokud dobre pocitam tak 37 - takze jeste jsem trochu "mladej, iniciativni a blbej". do roka dvou to myslim prejde😃
Oli, naprostý souhlas. Já problém vidím hlavně v členské základně, která je zpohodlnělá a pasivní. Např. naše pobočka, která je jedna z nejaktivnějších (každoročně vydáváme medaile, každou schůzi přednáška, 2 aukce do roka...) je držena nad vodou v podstatě jen díky předsedovi a 4 - 5 lidem kolem něj, ostatní se vezou a nejsou schopní pomoc ani s odnosem beden po aukci. O tom, že by si někdo aktivně udělal alespoň jeden referát a něco přednesl ani nemluvě.
Co mám zkušenost s lidmi z ústředí tak dělají co mohou, ale komunikace uvnitř ČNS je zkostnatělá a nepružná. Propagace ústředí je minimální a o nějaké sebereprezentaci poboček už ani nemluvě. Pro mě jako člena nemá ústředí absolutně žádný význam a nebýt domovské pobočky neměl bych sebemenší důvod v téhle organizaci setrvávat.
btw. k webový stránkám ústředí
Je chválihodné, že něco podobného vzniklo, ale na druhou stranu vůbec nevyužívají potenciál, který by mohly mít. koncem léta jsem se přihlásil k odběru aktualit... samozřejmě ani po více jak čtvrt roce nepřišlo jediné upozornění, že se na stránky přidalo x nových zpráv. Jak zde čtu, tak kontakty na pobočky jsou neaktuální, čili ani ústředí nic neví o svých pobočkách. Naopak mi na stránkách chybí třeba nějaký kalendář s akcemi ze světa numismatiky nebo i programem činnosti poboček, jejich přednášek apod. Líbila by se mi například i sekce kde by si jednotlivé pobočky mohli vkládat své pdf s aukčními katalogy apod. O nějaké provázanosti s facebookem nebo twitrem už ani nemluvím.
oliver napsal/a:
... jeste jsem trochu "mladej, iniciativni a blbej"...😃
Šenfi napsal/a:
Oli, naprostý souhlas ....
To je opravdu zajímavá diskuze 😆 😆 (Sorry, nemohl jsem si to odpustit) 😁
Ale teď vážně. Už jsem tu o tom kdysi psal, ale neškodí to zopakovat, protože to jen potvrzuje již zde řečené. Někdy v roce 2005 jsem začal docházet do pobočky ČNS v Teplicích, kde se mě sice předseda mile ujal, řekl něco ve smyslu "Tak tě tu vítáme, jaké období sbíráš?" a tím to skončilo. Připadal jsem si tam jak blbec, protože jsem cítil, že mezi ty hloučky důchodců sedících se založenýma rukama u stolu nad pamětními mincemi nějak nezapadám. Neměl jsem se tam s kým bavit, postával jsem někde v koutě a čekal na přednášku. To jsem vydržel pár schůzek a pak jsem přestal chodit ... V podstatě mi ani nenabídli členství v ČNS, jen se zmínili, že časem bych se třeba mohl stát členem ...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.