Moderátoři: smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
23. 6. 2007
No a jaký máte všichni názor (návod) na odstraňování koroze???(ty zelený skvrnky ) na měděných mincích. Odstraňovat? neodstraňovat? A pokud ano jak. Osobně jsem také spíš názoru, že minci maximálně opláchnout v mýdlové vodě a zbytečně ji nečistit. S mincemi s větší přísadou mědi zatím nemám takové zkušenosti. Dřív jsem sbíral Československo. Na starší mince jsem přesedlal asi před rokem, takže tam zatím tápu.
dík.
Zaregistrován
23. 10. 2006
Patina ušľachtilá je do hneda,zelená má zhubné účinky tú nejak nemám rád,ale to je vec názoru.Mám aj také mince,ale nie veľa.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Zaregistrován
16. 2. 2007
Jak už jsem zde nastínil někde jinde ohledně měděných krejcarů... Mě se osvědčil návod, kdy minci dáte do např. slunečnicového oleje (musí být přítodní olej, nikoliv technický), jednou za den ji vyjmete a otřete do sucha. Opakujete tak dlouho, dokud s jejím stavem nebudete spokojeni (třeba několik dní).
Pozor: Ač se nezdá, čistí to docela dost. Při intenzivním drhnutí mince hadříkem, můžete přijít o patinu. Proto olej jen stírejte, nikoliv drhněte. Ale to hovořím o mincích ve stavu sbírkovém, pouze co potřebují očistit od zelené měděnky, nebo jiných tmavých nečistot (např. je mince příliš tmavá).
Pozor č. 2: Olej na minci nečistí pouze nečistoty (není to kyselina - jako citronka), ale celý povrch mince, někdy mnohdy nerovnoměrně.
Je důležité zvolit, která mince vyčistit potřebuje a které by to více uškodilo, než prospělo. Nutno podotknout, že výsledek po čištění je u každé mince zcela jiný. Je to dáno, především asi složením nečistoty. I když jsem čistil mince naprosto identické v prvotním tmavém zabarvení, výsledek byl, že jedna měla ve finále patinu tmavší a jedna světlejší.
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Zaregistrován
5. 4. 2008
mam skusenosti s sodou bikarbonou navlhčite prsti a sodou triete mincu strieborne mince su ako nove
Zaregistrován
10. 6. 2006
Nevidel si reklamu na Cilit? Ber si odtiaľ príklad: " vyleští a nepoškriabe ". Sóda totiž mince poškriabe, aj keď Ty to nemusíš voľným okom postrehnúť, je to tak. Mrkni na tie mince cez sklo a uvidíš.
Zaregistrován
8. 10. 2006
Zaregistrován
12. 10. 2007
Tak to je něco ,hned jak budu vařit špenát, hned to vyzkouším. 🙂
Zaregistrován
15. 7. 2007
Je to zajimavy zpusob cisteni, i kdyz zahnivajici spenat musi byt skutecnou masazi pro cichove bunky (kor pro me je to silena predstava, smrdi me i cerstvej spenat
Trosku opatrnej bych byl s usudkem, ze se jedna pouze o pusobeni kyseliny stavelove (i kdyz ve spenatu ji je udajne az 12 g / kg). Latek, ktere se mohou ucastnit procesu cisteni je ve spenatu vic.
Jinak pro uplnost je to jed (LD50 375 mg/kg (potkan), pro cloveka je odhadovana smrtelna davka kolem 5 - 15 g). Je to ale nefrotoxicka latka, takze muze poskozovat ledviny, hlavne u slabsich jedincu.
Celkove bych povazoval postup za dobry, nicmene odskouseny ho nemam. Prilezitostne budu muset vyzkouset... Zda se ale, ze je odskousen starou gardou a mohl by fungovat dobre.
Zaregistrován
12. 10. 2007
To Oliver : Co má společného jed a špenát ?😲 Pepek Námořník by Ti asi natrhl triko.😁
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.