Moderátoři: smith
Zaregistrován
29. 8. 2007
tak neviem ako vy, ale ja na prezeranie minci mikroskop nepouzivam
Zaregistrován
15. 7. 2007
No je videt, ze nema smysl slovickarit s odborniky. Cistete si dale sve mince zubni pastou (btw. brusivo je i v te vasi klasicke, je totiz v kazde), ja to nikomu neberu, ale rovnez to nikomu nedoporucuju. Pokud je ale neco "blbost", je to prave toto a ne to, co tvrdim ja. Duvod je jasny. Je to mechanicka VS chemicka cesta. Nechci se tady na nikoho vytahovat, ale az me ukazete doktorat z chemie, budu vas brat vazne. Mozna nejsem profik numismatik, ale blbej samouk. Mozna prave diky tomu neverim vsemu, co se povida. Pokud odstranujete oxidaci z mince, vzdy z te mince kus vezmete (ten "bordel" co je na minci vznikl castecne z kovu, z nehoz je mince slozena - laicky receno). Nejsou to zaschly mysi hovinka nebo tak neco. Nebavim se tady o "spine", ale o oxidaci. Je to proste kus te mince. Pri mechanickem odstranovani nemate nikdy takovy cit, aby jste odebrali jen zoxidovane a cisty kov nechali (vrstva nemusi byt vsude stejna a aby jste mechanicky vylestili celou plochu mince, leckde uz musite otirat i kov - predevsim v mistech, kde je relief vystouply - logicky). Totez plati i o gume na tuzku. Pokud nemate specialni pryzovou, je v ni opet brusivo. A mozna neuvidite nic ani pod mikroskopem, kdyz budete dobre lestit a brusivo bude velmi jemne. Pokud ale pouzijete VHODNOU chemickou cestu, odstranite chemicky jen ten "bordel" na vrchu, protoze s cistym kovem vam to proste nebude reagovat. A to je to kouzlo. Je mi jasny, ze to tou pastou asi nedrete dve hodiny, ale presto tim tu minci "brousite". A to se treba stavejte na hlavu, ze ne, ale kazdy odbornik vam rekne ze ano. A jestli se minite bavit o tom, co jsou blbosti, muzem zacit rozebirat po chemicke strance treba to vysusovani louhem...
Btw. ani ja bezne mince mikroskopem nesleduju. Nechapu, co s tim ma tento argument spolecneho. Priznavam, ze pri lesteni jemnym brusivem vam mozna ani ten bezny mikroskop stejne nic neukaze. Jenze kdyz to dozenem do krajnosti - kdyz budete tou pastou nebo nedejboze Realem tu minci lestit treba 3 hodiny, jiste uznate, ze ji "osoupete". Proto to taky samozrejme tak dlouho nedelate. Jenze mate patent na to, kdy presne prestat? Chemie to vyresi za vas. Ja tam tu minci necham treba tyden a vim, ze to neprezenu, protoze se me to stribro nerozpusti...
Zaregistrován
10. 6. 2006
Zdravím vás všetkých.
Dlhší čas sledujem túto diskusiu a pôvodne som ani nemal chuť reagovať. Je to samozrejme téma ku ktorej má každý z nás čo povedať, mňa až tak veľmi neberie. Ja svoje groše v podstate nečistím vôbec (vo výnimočných prípadoch, ale nie je čas, ani priestor na rozoberanie...). Samozrejme som predtým mal aj moderné mince, R-U koruny, ríšske marky.. jednoducho mince, o ktorých tu je reč. Nebudem hovoriť o metódach čistenia a konzervácie, návodov, lepších či horších, tu bolo spomenutých dosť. Každopádne kus pravdy nachádzam asi v každom príspevku.
Ako hovorí jedna strana, nemá zmysel mincu sledovať pod mikroskopom, hlavne keď sa jedná o bežné obehové mince z počiatku 20. storočia. Je jedno či ide o cárske kopejky, alebo R-U koruny. Toto sú (azda budete so mnou súhlasiť) bežné mince, ktoré majú zberateľovi prinášať radosť. A aby mal zberateľ z mincí radosť (hovoríme stále o síce krásnych, ale predsa len bežných minciach), tak ich čas od času aj vezme do ruky, vytiahne z obalu či albumu a pokochá sa na ich kráse. Nejde o proof mince, takže podľa môjho názoru sú tieto milé praktiky zberateľov mincí prípustné. (Aj keď "veľkí" numizmatici "s velým knírem a monoklem", by asi umreli od pobúrenia.) Dúfam, že je jasné, že stále hovorím sám za seba a za nikoho iného.
Pravdu má samozrejme aj druhá strana. Je neodškriepiteľné, že zubná pasta (aj tá najjemnejšia) má v sebe mikroskopické brúsne čiastočky, ktoré tej minci dobre nerobia. Na druhej strane treba triezvo podotknúť, že tá pasta takej R-U jednokorunáčke veľmi neublíži. Tá minca si už svoje odžila a nech je akokoľvek krásna, zachovalosť 0/0 jednoducho už aj tak mať nemôže. (Aj keď sa môže zdať že ju má, mýlia sa tí, čo sa na takéto zdanie spoliehajú... azda sa nájdu mince ktoré nikdy v obehu neboli, veľmi veľa ich však hádam nebude).
Ja však reagujem kvôli určitým farbám v hlase niekoho konkrétneho, čo sa mi na týchto fórach neveľmi páči. Je jasné, že málokto z nás tu má doktorát z chémie. Možno tak jeden užívateľ. A ten samozrejme na "svoju" chémiu nedá dopustiť. To je v poriadku, asi má pravdu. Ale taktiež je tu veľa ľudí ktorí tento konkrétny doktorát nemajú, ale ja ich osobne za amatérov (či sarkasticky mienených odborníkov) nepovažujem. Je jasné že nie každý s každým tu súhlasí (to by asi bolo blbé...😉) a určite nikomu nevyčítam netaktnosť. Je to v poriadku, pokiaľ sa neskĺzne do hlúpych osočovaní. Veľmi dobre viem, že na tejto diskusii sa účastnia iba rozumní ľuďia a tak to nehrozí. Každopádne všetkým prajem veľa zdaru a niektorým trochu pokory.
P.S. Bolo to trochu dlhé, ale uznáte že to musím ako jeden z moderátorov trochu korigovať. Za čo by mi inak pán Jindra platil také veľké čiastky? 😉
Zaregistrován
6. 4. 2007
oliver: S tím, že machanické čištění minci níčí naprosto souhlasím.... Ale s tou chemií je to občas taky takové rozpačité....
Zaregistrován
15. 7. 2007
Archypov: S tim pitomym doktoratem tu sermuju proto, ze jsem byl osocen ze muj prispevek resp. nazor je blbost. Za svym nazorem si stojim a myslet si o me muze kazdy co chce. Prijmu adekvatni kritiku sveho nazoru, ale to ze je to dle nekoho blbost neni argument do diskuse. Je taky pravda, ze VS vzdelani samotne v realu neznamena, ze mam patent na rozum a uz vubec ne na zkusenosti. Je spoustu veci, o kterych nic nevim, nestydim se to priznat a o nich se hadat nebudu. Kdyz se tu ale uvadeji postupy, ktere v rukou nekoho neznaleho (a ktery si je tady klidne precte) mohou skutecne minci poskodit, tak si myslim, ze je povinnosti se ozvat. Pochybuji, ze by nekdo z vas, kdo sbirate ve velkem treba grose nebo denary psychicky vydrzel pohled na nekoho, kdo prave nasel nejaky zajimavy gros a cidi ho zubni pastou. Pochybuju, fakt pochybuju. Pritom z fotek z aukci a zrejme i ze zkusenosti vite, ze se to stava. Souhlasim s tim, ze ta zubni pasta treba te zminovane korune viditelne neublizi, ale proste je to cisteni, ktere ji urcite poznamena vic nez treba roztok kyseliny citronove. Co se delo s minci predtim, nez jsem ji dostal do ruk ovlivnim tezko. Ale kdyz muzu minci vycistit setrnejc, proc bych ji cistil nesetrne? me je jedno jestli ta mince nestala nic nebo dve stovky. pro me jsou obe stejny.
opelomega36: ano, ani chemie neni zarukou na uspech. proti tomu nemam sebemensich namitek. vzdy je treba vedet, co clovek dela. staci treba jen spatne odhadnout kov, udelat nejakou chybu muze kazdy. koneckoncu tu padlo, ze se nektere mince necisti vubec. pro me chemie konci u rakousko-uherske korunove meny. starsi mince cistim vyhradne pouze teplou vodou a mydlem.
omlouvam se, jestli jsem se nekoho svym vyhranenym postojem dotkl, ale ja branim mince...
Zaregistrován
17. 9. 2005
Po mojich skusenostiach s cistenim, teraz zastavam nazor, ze cistit len co je nevyhnutne. Samozrejme nemam rad na minci spinu, ale to sa da (vascinou) odstranit jednoduchym oplachnutim vo vode (pripadne pouzit mydlo) a potom mincu jemne osusit. Co sa tyka odstranenia flakov, skvrn zo striebornych minci suhlasim s oliverom, ak tu mincu triete silichromom, realom, sodou a podobne, tak to na nej zanecha stopy a nemyslim len take ktore su vidno pod mikroskopom. Ako pisal Archy je to na zberatelovi, ak mu to neprekaza, tak nech cisti. Zalezi aj co cisti, iny vplyv bude mat jemna pasta na nikel a iny na hlinik...
Co este vzdy odstranujem (vascinou s malym uspechom) su tie "agresivne" korozie. Vtedy je ale uz spravidla naruseny aj kov takze minca vyzera rovnako zle ako pred cistenim. Tu nepomaha ani chemia.
Skusal som aj ultrazvuk a elektrolyzu a tie dokazu tiez narobit z mincou riadnu paseku.
Juraj.
Zaregistrován
29. 8. 2007
no pozeram ze zaujimava diskusia sa tu rozbehla, to som si dal 🙂 vazne som nechcel olivera urazit, len som chcel povedat ze pokial je to viditelne len pod mikroskopom, tak mi to nevadi, hlavne ked uz na nej drobne skrabance tak ci tak su
Zaregistrován
4. 6. 2007
ani mne to nevadi,ked tie mikroskopicke skrabanceky volnim okom nevidim,
Zaregistrován
10. 6. 2006
Ale veď je všetko v poriadku. Niktu predsa nikoho neuráža a ani neurážal. Len som chcel aby niekto (nie Oliver, myslím niekto, ako hocikto) nestratil nervy. Všetko je v poriadku.
To Oliver: Ja si Vaše názory naozaj veľmi vážim a Vaše príspevky čítam rád. Taktiež som sa Vás nechcel dotknúť, mnohí čo ma tu poznajú to azda dobre vedia. Vy tu veľmi dlho nie ste a preto asi neviete, že niektoré naše poznámky sú naozaj neškodné. Keď tu chalani hovoria, že je niečo blbosť, tak tým nemajú na mysli znevažovanie Vašich názorov, je to akoby povedali: mám iný názor, ale téma je otvorená. Ja túto bandu poznám dlhšie a každého z nich si vážim nielen pre ich znalosti a ochotu pomôcť, ale aj pre humor ktorý dnes všetci tak veľmi potrebujeme. Nikto sa nechcel dotknúť Vás, ani Vašich metód. Ale myslím že to všetci (vrátane Vás dobre vedia).
Ani som Vás pred časom nestihol privítať; tak vitajte a cíťte sa tu dobre.
Zaregistrován
15. 7. 2007
Ja na nikoho nastvanej nejsem, to predevsim🙂
A lip zkousnu, kdyz mi nekdo na rovinu rekne, ze sem debil, nez kdyz zpochybnuje vec o ktere neco vim a strcim za ni ruku do ohne. To zas pro zmenu neznate me, jak to beru ja.
Jde o to, ze taky melem kazdej o necem jinym, za coz muzu trochu i ja, ze sem se nepresne vyjadril a zacal s tema blbejma skrabancema. Dobre, zapomente na ty skrabance, kery nekeri nevidite nebo videt nechcete. OK. Pryc s nima. Uz o nich nemluvme. Rekneme, ze tam nejsou, i kdyz tam ve skutecnosti jsou. To podstatny, co jsem mel napsat je, ze pri mechanickem cisteni, i pri tom nejopatrnejsim dochazi VZDY !!! a bez vyjimky k abrazi (obrouseni) mince. Ta zubni pasta je jako kdyz vezmete nejjemnejsi smirkovej prach (neznam technicke oznaceni) a udelate z toho kasicku v olejicku. V gume jsou zas asi kousky skla, nevim co to presne je. Chcete dukaz? Blbej, ale je. Ukousnete si malej kusek gumy a zvejkejte ho mezi zubama, bude to jak kdyz budete mit v ustech pisek. Pokud to nedela, mate kvalitnejsi jemnejsi gumu a tu klidne na mene vzacne mince pouzivejte, pokud musite.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.