Moderátoři: smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
Jestli jsi zkousel zubni pastu a "nejake cistidla na kovy", tak uz jsi ji dal bohuzel nejspis hodne zabrat. Zubni pasta obsahuje brusivo, je mozne, ze uz jsi ji dost poskrabal (nemusi to byt viditelne ani pri mensim zvetseni). Ze stejneho duvodu se nedoporucuje ani stary znamy postup lesteni kasi z jedle sody, je to blbost. Stejne jako gumovani obycejnou gumou (taky funguje skvele, ale poskrabe). Myslel jsem, ze kyselinu citronovou jsi uz zkousel, kdyz jsi psal, ze jsi zkousel kde co. Prinejmensim koncentrat citronove stavy ma doma temer kazdy, mel jsi to zkusit rozhodne jako prvni. Je to bezpecna alternativa (ale vzdy jen jednu minci v lazni!!!). Ten postup, co navrhuji ja je dost agresivni a je mimochodem skutecne totozny s tim, co pise Pavel. Jen jsem nemel poruce alobal, tak sem tam hodil padesatak. Hlinik jako hlinik, po chemicke strance to je jedno. Pokud se to nevari a pouzije se vlazna voda, je proces pomalejsi a lze lepe kontrolovat (mozna je duvodem i to, ze to pri vareni snadno vykypi, musi se to trochu michat). Chelaton je svymi ucinky v podstate obdoba kys. citronove, zatim jsem nezkousel, zda je ucinnejsi. Chystam se to teprve testovat.
Zaregistrován
16. 2. 2007
jj...citronka je docela brutální... jen si zkuste v potravinách koupit Citronový roztok (taková žlutá plastová lahvička) a ponořit do ní současnou 20 Kč v lepším stavu🙂 stačí jen chvilička a je čistá... působí prakticky okamžitě během 5 - 10 sekund. Vyndat a hned otřít... Je to zajímavé sledovat/testovat co jak na mince působí. Člověk si pak udělá přehled.
Se stříbrem si člověk tak lámat hlavu nemusí... tam stačí ocet, zmíněný citronový koncentrát, atd...
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Zaregistrován
6. 4. 2007
Robbie: s tím octem nevim... zkoušel jsem v něm čistit 1 korunu (nad 1916 nebo tak něco, prostě běžná mince) a udělal se náí takovej černej povkla (na části) - pokud bude zájem mohu naskenovat.
Jinak já osobně čistím stříbrné mince tak, že je zabalím do jemného hadříku a potom cca 8-10 minut jí povařim v roztoku kyseliny citronové.... teď nevim do ajkého objemu (mam už to vyhcytaný s jednou skleničkou), asi 2 - 3 dcl dám 2 lžičky... Mince to většinou vyčistí docela hezky....ale stejně R-U třeba nečistím vůbec chemií... jen opláchnout vodou...
Zaregistrován
29. 8. 2007
tak skusim citron.... a s tym octom je to pravda, tiez som kedysi skúšal na striebornú mincu a tak nejak očernela. A to som nevedel, že zubná pasta môže mincu poškriabať, nejaké výrazné škrabance som na nej nenašiel
Zaregistrován
16. 2. 2007
Jo ?🙂 No jo... Rakousko Uhersko... já s tím čistil nacistické stříbro a pohodička...
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Zaregistrován
7. 10. 2006
no pochybuji, že zubní pasta poškrábe minci, to je blbost, své nálezy dost často čistím kartáčkem a velmi jemným tekutým čistícím krémem (Real) a nikdy není žádné poškození vidět, ani pod lupou. a přitom se mince perfektně vyčistí, i mezi zoubky.
jinak na Ag nepoužívám citronku, ale velmi slabý 5-10% roztok louhu, pak stačí minci promnout mezi prsty, umýt mýdlem a krátce povařit v destilce. pak jí ještě krátce vykoupu v olivovém oleji, páč louh vysušuje a otřu.
Zaregistrován
15. 7. 2007
kacuro: blbost to neni. jde o jemne vlasove skrabance, ktere jsou videt treba az pod mikroskopem. ale jsou tam. jde o mechanicke poskozeni. na jakem principu asi funguje zubni pasta? je to stejne jako brousit minci velmi jemnym praskem. hadat se ale nebudu, za to mi to nestoji. zubni pasta je na cisteni nevhodna, doporucuji nepouzivat, tot muj nazor.
a neda mi to, abych sve tvrzeni nepodlozil timhle linkem:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Zubní_pasta
Predevsim pasaz: Složení zubní pasty
Zaregistrován
7. 10. 2006
tak předpokládám, že se nepoužije bělící pasta s brusivem, ale klasická a že s ní nikdo nebude čistit jednu minci 1/2 hodiny a k tomu ještě proofku atd.😃 ale u mincí třeba 1/1 problém nevidím, kdo z nás kontroluje mince, které pořizuje např. přes aukro nebo klas. aukci mikroskopem??? kort když si jí můžu prohlédnout pod mikroskopem až po aukci ....
Zaregistrován
4. 6. 2007
ja strieborne mince cistim tak,ze si zoberiem obycajnu skolsku gumu na ceruzky,a tu spinu vygumujem...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.