Moderátoři: smith
Zaregistrován
7. 6. 2011
To:Mr.Oliver,bajecna Homepage,moc se mi libi....respekt.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Kyselina citrónová sa mi vždy osvedčila, ako som už často spomínal. Treba však podotknúť, že som ju vždy používal na strieborné mince, najviac na pražské groše v nálezových stavoch. Skúsim niekde pohľadať nálezové celky pred čistením (zelený povlak s "rapinami", čitateľnosť mincí skoro nulová), tu ponúkam dve fotky mincí, ktoré boli v tom spomínanom nálezovom stave a takto dopadlo čistenie. Bordel po lázni jemne vykefovaný (naozaj jemnou kefkou na zuby pre maličké deti), zostali krásne mince s krásnou patinou. Uvedené mince sú toho dôkazom, posúďte sami...
[
[
Zaregistrován
7. 2. 2011
Jak vyčistit fleky na:
2000 Kč 2000 - Rok dva tisíce - konec milénia, Au 0,9999 (3,111 g),
Ag 0,999 (31,103 g), průměr 40 mm, etue a certifikát, běžná kvalita
Děkuji za případné rady.
Zaregistrován
15. 7. 2007
no, nejdriv bych chtel asi videt fotky - jedna se o "cervene skvrny"? nejspis ti tu nekdo poradi kyselinu, pripadne experimenty s manganistanem (ostatne vice v clanku Komarka v Num. Sborniku). ja bych asi nic z toho nezkousel, sice se traduje, jak to mince vydrzi etc. a ze ryzimu zlatu nic neudelas apod., ale...
posilal jsem na toto tema clanek do NL, ale vubec netusim, kdy (a jestli vubec) to vyjde. nemam uz radu mesicu zadnou odezvu...
naznacim tedy pouze to, ze lze tyto skvrny cistit nechemicky a je to v tomto pripade lepsi. ovsem neni to levne...
Zaregistrován
7. 2. 2011
Není to na zlatě, ale na stříbře. U těchto mincí je to běžné. Mám možnost jí koupit ve stavu 0/0 za rozumnou cenu, ale mám obavy, že je to kvůli nemožnosti ji vyčistit a stav se bude zhoršovat.
Zaregistrován
15. 7. 2007
stribro je ovsem Ag a ne Au...
pametni mince nesbiram, nemel jsem duvod premyslet ci hledat, co to je dle motivu...
stribro cistit jde mene agresivne, protoze ty skvrny vetsinou nejsou tak slozite podstaty jako u zlata. ja bych ale asi poskozenou pametni minci (pokud bych ji sbiral), nechtel - zalezi-li u ni predevsim na kvalite, protoze jinak je vlastne temer bezcenna)
pokud se nase nazory neshoduji, doporucuji chelaton...
Zaregistrován
7. 2. 2011
Děkuji za radu. Poškozenou minci do sbírky taky nechci (pokud to není skoro nedostupná mince). Měl jsem lépe popsat problém hned na začátku. Tato mince mě láká spíše svým zpracováním.
Zaregistrován
29. 11. 2011
Ahoj,
sice mince nesbírám (sbírá přítelkyně) ale musím říct, že jsem mrknul na Vaše stránky a upřímě klobouk dolů🙂 Moc pěkné ! Nejvíce jsem se zasekl na vypočítávání pravděpodobnosti nalezení mincí 😁 samozřejmě díky .xls tabulce🙄 spoustu užitečných rad opravdu ... už to má v poště😉
díky P.
P.
Zaregistrován
15. 7. 2007
:) dik... mel bych to prepocitat, ale neni cas. jak se objevily nove "silne" rocniky, pravdepodobnost nalezeni se jeste zhorsila...
Zaregistrován
12. 1. 2010
Vic veci by tam chtelo aktualizovat, napr. ten 1/2 sovereign za 2 500 bych taky chtel (bez ohledu na stav)🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.