Moderátoři: smith
Zaregistrován
3. 8. 2007
Zdravím vás tu. 😉
Potřeboval bych poradit jak nejlépe vyčistit Říšské dvou a pěti marky? Máte někdo zkušenost? Předem díky.
Zaregistrován
1. 10. 2008
Le Corbusier: „Buď tím, kým jsi“
Zaregistrován
12. 2. 2011
zdravim ve spolek
mam malej dotaz , mam nejake 2kc,3kc,5kc a 50hal , muzete mi poradit cim je vycistit? staci treba jen mydlova voda?
dekuji za info
Zaregistrován
9. 3. 2010
Mike, čo to ja za mince ... napríklad 3kc ... Asi 3 Kčs ... nie?
Na webe je veľa stránok, ktoré sa venujú tejto problematike, ale niektoré ...
Doporučoval by som tieto dve:
http://www.sberatel.com/mince/cisteni
Tu si vľavo v menu vyber - ZAJIMAVOSTI / Čištění mincí - a zvoľ materiál
http://www.richtera.cz/numismatics/
Zaregistrován
12. 2. 2011
jojo sorry mysllel jsem 3kčs ....., je tady toho strasne moc,proto jsem myslel ze nekdo treba rekne svuj nazor
ale jinak dekuji za odkazy :-)
Zaregistrován
1. 6. 2010
ja to robim systemom:
- oplati sa cistit, ked mas hrany obyte, vrypy, zazrata hrdza ? - nie, ale pouzit ich na skusku v roznych cistidlach
- oplati sa ak je minca este zachovala, ale je ich vsade kopa ? - nie, ale pouzit ich na skusku v roznych cistidlach
-oplati sa ,ak je to mince zriedkavejsia ? najprv sa poucim na chybe, alebo uspechu na bezcennych minciach, nenarobim si skodu
-oplati sa ak je minca neposkodena a je aj zriedkava ? - necham tak, niekomu sa pacia take ake su, niekto ma rad patinu
najosvedcenejsie u mna je bud solvina, ale len ta co obsahuje drevene piliny, dalej soda bicarbona s troskou vody a triet medzi prstami
joeolahfamily@azet.sk
Zaregistrován
23. 11. 2011
Prosím vás, jak nejlépe vyčistit 5 Kčs roky 28-29-30-31-32 ? Tak abych ji samozřejmě nepoškodil, ale aby byly pěkně čisťounké ?
Zaregistrován
12. 2. 2010
Odpovím.....na tříbro já používám Chelaton III. dle návodu......Ale každé čištění by měl provádět odborník, co s tím už má nějaké zkušenosti, ono totiž hrozí, že se může mince nezvratně poškodit......Než minci zpackat, to ji raději nechat tak.....vždyť znalec, co se bude koukat a chtít koupit vaše mince pochopí, že je mince nečištěna a bude s tím počítat....
Zaregistrován
23. 11. 2011
Ano ale lépe se ta mince prodá, když bude pěkně vyčištěná, jelikož s tím pak sběratel nebude mít tu práci. ;-) Hm ale Chelaton.... není něco jednoduššího ? Četl jsem tu například tu pastu na zuby, nebo kyselina citronová ?!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.