Moderátoři: smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
s tim jsem se jeste nesetkal... vim, ze se to pouziva(lo) napr. na zinkovy mince. co bych zkusil a cim urcite minci neposkodis, tak nejake organicke rozpoustedlo, intuitivne bych zkusil aceton, ten sezenes snadno, prip. toluen ci nejake chlorovane rozpoustedlo ci redidlo... i tady vzdycky radeji opatrne, pokud to nic nedela, nechat pusobit delsi dobu... kdyby to neslo, dej vedet, zamyslim se vic... pokud to nebude nutny, zahrivani nad plamenem bych se spis vyhnul...
co se tyce patiny, pokud drzi dobre na kovu a rozpustis lak, mohla by zustat... je ale mozny, ze se pri zasychani laku "odtrhla" od kovu a po odstraneni laku muze castecne nebo uplne zmizet...
pokud bys to zadokumentoval fotkama a zapsal postup, casem bych to hodil k sobe na web, zadari-li se
Zaregistrován
15. 7. 2007
stribro? no tak radsi vynech ty chlorovany, i kdyz pokud to bude jen organika, nic by to delat nemelo...
Zaregistrován
26. 7. 2007
tym zahrievanim sa vrati minci patina po cisteni. videl som to na youtube ked som si pozeral cistenie minci ...
tych videi ako sa cistia mince je tam kopa ked sa vyhladava podla vhodnych slov...😉
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zaregistrován
15. 7. 2007
Jano, to ano, ale urcite souhlasis s tim, ze patina, vznikajici desetileti ci stoleti nelze vytvorit protazenim mince plamenem... ze tam naka patina vznikne, to ne ze ne... ale...
jinak jsem se dival jeste na ten lak... nasel sem redidlo C6000 (coz je v podstate smes acetonu a toluenu a dalsich prisad - alespon dle bezpecnostniho listu - viz zde). Od veci by mozna nebylo ani redidlo C6500 (neco malo napr. zde)...
Starsi zaponove laky jsou nitrocelulozove (zloutnou), jinac je jich vic druhu, chemii vas zatezovat nebudu, ale koho to zajima, na tr. 55](http://qwertzuiop.wbl.sk/knihy/technika_v_malirske_tvorbe_web.pdf) je zajimavy cteni
Zaregistrován
12. 8. 2006
To oliver: díky moc - jinak je Ag dost stabilní na čištění jakýmkoli ředidlem případně benzínem ? - resp. hlavně co se potenciální reaktivity týče. Jo a co patina - nesleze i s tím ?
Zaregistrován
15. 7. 2007
nz. co se tyce stribra, myslim, ze ano. s patinou si clovek 100% jistej bejt nemuze nikdy - plati totez, co jsem psal, kdyz jsem myslel, ze mluvime o zinkovych mincich... pokud je kompaktni, mela by zustat... co se me tyce, osobne bych to riziko podstoupil, za sebe se ale musis rozhodnout sam...
Zaregistrován
12. 8. 2006
To oliver: ještě upřesnění - ten lak asi bude nitrocelulózový - zežloutnul ;-) - podle složení a postupu výroby by měl být rozpustný v nitroředidlech a acetonu - co tedy myslíš, že je z hlediska poškození (kovu a případně i patiny) bezpečnější ? Díky
Zaregistrován
15. 7. 2007
no... pokud chces hodne jemne... zkus vzit koncentrovanejsi mydlovou vodu a nech to v tom par hodin az dni... mohlo by to zabrat, zmydelnit a sloupnout se... ale kontroluj to casto... co se patiny tyce - je to proste sazka do loterie - mohla byt uz poskozena v okamziku, kdy to bylo nalakovane...
Zaregistrován
18. 2. 2011
Nevíte někdo, jak dostat ten hnusný bílý povlak ze zinkových mincí? Mám tu várku druhoválečných feniků, a jsou z větší části tím svinstvem potažený skoro všechny... Na netu jsem našel doporučení, že se to dá odstranit namočením do roztoku sody, vyzkoušel jsem to, a je to pěkně nanic... Další varianta je kyselina fosforečná, tu samozřejmě nemám 🙄
Carpe diem, sed memento mori!
Zaregistrován
26. 7. 2007
to je zinkovy mor. zabudni
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.