Moderátoři: numismat, smith

Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

Vytvořeno:
9. 1. 2010, 13:27

Zdravím, na nekolika stribrnych mincich se mi objevily takove jakoby cerne tecky. Chtel bych se zeptat, jestli s tim mate nekdo taky problem a jestli je zpusob jak to odstranit.Je to docela demotivujici kdyz se ty mince takto znehodnoti.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

milstr

Uživatel

Zaregistrován:
14. 10. 2008

Vytvořeno:
9. 1. 2010, 13:46

Doporučuji roztok kyseliny citronové nebo amoniaku, amoniak mohu doporučit jen u mincí s dostatečným obsahem stříbra, jinak je nebezpečí poškození mince (vlastní zkušenost). Jinak najdete více na webu u Olivera.
http://www.richtera.cz/numismatics/interest/cleaning_ag.html

"NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE"

Slater

Uživatel

Zaregistrován:
23. 7. 2008

Vytvořeno:
19. 1. 2010, 19:28

no roztok kyseliny citronové zničí také minci s nižším obsahem stříbra, pozor na to

pepiak

Uživatel

Zaregistrován:
10. 10. 2009

Vytvořeno:
22. 1. 2010, 11:46

Tie cierne bodky sa mozu vyskytovat pri striebornych minciach, ktorych zliatina nie je homogenna.Mam na mysli konkretne Cu, ktora sa pridava vacsinou do stirebra.
Zriedeny roztok amoniaku je fajn, vyrobi zo AgS rozpustnejsiu zluceninu, ktora ide setrnejsie zotriet bez fyzickeho skriabania.
Vacsinou v kvapalnych cisticoch byvaju zriedeny amoniak a zriedna H2SO4+ tenzidy.
Mne sa osvedcil najviac cistenie pomocou ultrazvuku.Ked mate znameho v nejakom labaku,tak je to fajn vacsina lab. ultrazvukov ma regulovatelny vykon oproti tym malym krabickam, ktore predavaju.Za velke sumy.

Rozalia

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2018

Vytvořeno:
26. 4. 2018, 12:56

Dobrý den,
Na většině mých stříbrných pamětních mincích, které jsem nakoupila v bance před cca 20 až 30 lety a nikdy nebyly vytaženy z kapsle, se po okrajích za ty roky vytvořil takový rezavý povlak (viz. obr. 1 a 2). Jednu minci, která byla nejhorší, jsem se pokusila vyčistit v přípravku na stříbro Leuchtturm. Minci jsem tam nechala pár minut, déle už jsem se bála ji tam nechat, ale na minci zůstaly po okrajích ještě nějaké skvrny (obr. 3).
Nechci mince znehodnotit, chci je mít ale v pořádku. Tak se chci zeptat, jestli mám vyčistit i ty ostatní? Nerada bych, aby ten rezavý povlak zasáhl mince nějak do hloubky.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Rozalia

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2018

Vytvořeno:
28. 4. 2018, 10:23

Opravdu mi nikdo neporadí, jestli je pro ty pamětní mince „větší zlo“ vyndat je z kapslí a vyčistit, nebo je v kapslích nechat a riskovat, že je ta oxidace poškodí do hloubky?

A jak odstranit ty skvrny u té vyčištěné mince, jestli ji mám nechat v tom roztoku déle, nebo jak a čím je z mince šetrně odstranit, abych ji nepoškodila?

Děkuji za případné odpovědi.

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
28. 4. 2018, 12:08

Odporúčam nečistiť, časom by sa to aj tak opakovalo. Je to prirodzený jav a dokonca si dovolím tvrdiť,že ak je patina rovnomerná, tak to pôsobí celkom esteticky.

Rozalia

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2018

Vytvořeno:
30. 4. 2018, 22:46

Děkuji Sigurovi za odpověď. No zatím jsem to z těch kapslí ještě nevyndala, kromě té vyčištěné 50 Kčs Piešťany. Ale obávám se, že to není patina. Je to takový rezavý kroužek po okraji mince a esteticky to moc dobře nepůsobí, na tom scanu to nevypadá tak hrozně, ale ve skutečnosti je to horší. Nejlíp je to vidět na té 500 Kčs Komenský a 100 Kčs Lidice Ležáky. Nejspíš ale bude pravdou, že i kdybych to vyčistila, tak se to tam udělá znovu.

numismat

Moderátor

Zaregistrován:
25. 7. 2006

Vytvořeno:
30. 4. 2018, 23:46

Je to patina a mincim to neskodi. Naopak kazde cisteni je rizikove a muze minci poskodit a snizit jeji cenu.
Ja bych tedy mince v tomto stavu nechal v kapslich a necistil. Kdysi jsem navstivil kabinet platidel v ČNB a tam meli stribrne mince v kapslich stare 20 let uplně černé (znečistěný vzduch v centru Prahy?), tak osklive mince jsem nikde jinde nevidel - v takovem pripade bych vycisteni pripustil, jinak ne.

numismat@seznam.cz

Numizmatik09

Uživatel

Zaregistrován:
10. 4. 2019

Vytvořeno:
11. 4. 2019, 20:16

Ahoj a čo poviete na čistenie mincí obyčajnou zubnou pastou? Ta tiež môže mince poškodiť? Niekde som čítal že chlapík čisti mince z obehu zubnou pastou. Vy ako odborníci odporúčate alebo ani nie?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.