Moderátoři: smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
pokud se da usoudit z fotky, povrch je porovity cely, tj. mince uz je dost citelne poskozena a zasazena. mne se - uprimne - nelibi. cisteni, pokud ma clovek to stesti a dostane do ruky minci nesprasenou totalnimi amatery - by melo probihat tak, ze nejdrive je identifikovan typ koroze a nasledne se voli co nejsetrnejsi postup. kdo toho neni schopen, cistit by nemel. vystaveni mince chemikalii, ktera k cisteni nepomuze, rapidne zhorsuje celkovy stav mince, predevsim s ohledem na mikroskopicke urovni (povrch). jak pise (a spravne rozpoznal) Petr, mince pod temito skvrnami muze byt pomerne pravdepodobne dost poskozena. potiz je, ze tento typ koroze je pomerne casto "zivy", tj. koroze sice pomalu ale jiste pronika hloubeji do materialu. tudiz nechat to jak je je bez blizsiho prozkoumani otazka.
Zaregistrován
16. 2. 2008
Ty tmavé skvrny by mi rozhodně vadily méně než ten nepřirozeně vybělený zbytek mince.🙄
Jeden majitel minci napatinuje, příští majitel vybělí, další zase napatinuje... a tak stále dokola až do úplného zničení mince.👿
Zaregistrován
15. 7. 2007
jo, to je bohuzel klasicky scenar. cele je to prave o tom tam ty diry nepridelavat, odstranit to citlive a zamezit jejich dalsimu prohlubovani. na to ale klasicke "machani" nikdy nestaci, coz ale lidi stejne nikdy nepochopi a stale hledaji kouzelnejsi a kouzelnejsi vodicky v tupe vire, ze o tom to je - at uz na cisteni nebo patinovani 😁
Zaregistrován
1. 8. 2010
Ďakujem za cenné rady/určite povzniesli úroveň tohoto fóra, myslím posledné tri/, budem teda ďalej pokračovať v tých tupých pokusoch.
blasko.juraj.ml@gmail.com
Zaregistrován
15. 7. 2007
ale co se dalo cekat jineho? ze se tu bude zdarma a verejne vypisovat to, co si jini museli nastudovat, vyzkouset apod.? co pripadne nekteri mene opatrni i "zaplatili" poskozenim nejake mince? ze si to tu precte dalsich tisic lidi, vetsinou hrube neznalych (a vsak ve svych ocich schopnych chemiku), kteri nepochopi podstatu a kvuli jedne minci zde znici tisice dalsich - protoze to budou prave oni, kdo objevi novy a zaruceny postup?
kdyz budu dnes chtit napr. po pravnikovi pomoc, da mi ji zadarmo (a jeste - ad absurdum - bude rucit za to, ze je ta rada spravna)?
moje chyba byla, ze jsem vubec reagoval - tyto veci resit verejne je chyba (coz mi driv, priznavam, nedochazelo).
zde je dobre resit urceni, diskutovat co je a neni na mincich a proc, diskutovat historicke a odborne problemy. mene dobre uz je diskutovat ceny (hlavne aukci probihajicich, coz se stejne neustale deje) a tez nedobre je diskutovat verejne cisteni, patinace apod. ne mozna kvuli tazateli samotnemu, ktery si muze odpovedi brat zbytecne osobne, ale hlavne kvuli tem, kteri nedokazi vzit do ruky cokoliv, co vyzaduje 2-3 hodiny soustredeneho cteni a radeji ze sebe udelaji mistra po petiminutovam googlovani. to je ten zasadni duvod sem davat max. tak cenne rady, jake dany byly a ne vic.
prispevek vyse vyjadruje pouze muj nazor. kazdej si delejte co chcete. pokud nekdo chcete napsat, co ma s tou minci delat, napiste to, ja si to na triko neberu.
Zaregistrován
25. 3. 2009
nedávno som zakúpil malú partiu Uhorských denárov a potreboval by som poradiť ako ich vyčistím. Niektoré sú od hliny, skúšal som ich odmočiť vo vode, ale skoro žiadny výsledok....ako na tú hlinu??
....za každú radu ďakujem🙂
Zaregistrován
1. 8. 2010
Treba byť trpezlivý a nechať odmocit aj mesiac. Inak by asi prospela fotka.
blasko.juraj.ml@gmail.com
Zaregistrován
23. 6. 2007
Já měl minci v destilce téměř půl roku, než se odmočila hlína. Chce to opravdu trpělivost. Hlavně žádnou chemii!!! Voda a případně měkké párátko udělá své.
Zaregistrován
25. 3. 2009
vďaka za rady, tej trpezlivosti sa obávam...no nič budem musieť vydržať
Zaregistrován
7. 2. 2011
Dají se vyčistit z Au proof medaile či mince otisky prstů bez následků?
Kolega by chtěl koupit medaili, která byla vyjmuta a opět uložena, ale s otisky prstů.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.