Zdeněk, skúsime takto:
Aa: Vezmi si tú Tvoju R23_217820, ktorá je podľa mňa s číslovačom 1a (Ty tvrdíš, že 1c) a k nej si vezmi nejakú bankovku s číslovačom 1a. Napríklad: 10/1960 s. H, F, L, M, J, alebo 5/1961, alebo 100/1961 s. C. B, D. Z, T, prípadne 50/1964 s. K, A, N.
Ab: Potom si ju znova vezmi a porovnaj jej číslovač s nejakým 1c. Napríklad: 10/1961 s. S, E (sériu X k porovnávaniu redšej nepoužívaj, lebo tá nie je prebádaná), alebo 100/1961 s. P, M, prípadne 50/1964 s. J.
Porovnanie preveď pohľadom proti silnému zdroju svetla, tak že si bankovky preložíš tak aby číslovače boli tesne nad/pod sebou a zarovnáš si buď prvé, alebo posledné číslo v číslovači. Ak je dostatočne silný zdroj svetla tak sa rozdiely dajú krásne vidieť. Doporučujem Ti takto k tej Tvojej R23_217820 postupne prikladať vyššie zmienené bankovky a rozdiely uvidíš sám ... Chce to si nájsť trochu času a "pohrať " sa s tým.
Je tu síce nejaká zanedbateľná teoretická možnosť, že by mohla mať číslovač 1c, ale to by potom bola naozaj vzácnosť minimálne 10x R :-)
Vieme, že sa minulosti počas zavedenej tlače v STC používali rôzne skúšobné tlače na pár kusov hárkoch. Napríklad skúška tlače vodoznakovej výstuže na rub bankovky u 10/1961 s. F 01-40 500001-555000, alebo málo známa skúška tlače vodoznakovej výstuže na lícnej strane bankovky u 50/1964 s. G19.
V týchto prípadoch je to ale predsa len niečo iné a ja osobne nepredpokladám, že čílovač 1c zavedený do praxe cca v roku 1975 by boli v STC skúšali už v roku 1970, kedy bola tá Tvoja R23 vytlačená.
Nakoniec prikladám scan toho článku o 50/1964 s. G19. Už tu niekedy v minulosti bol, ale pravdepodobne bude zapadnutý prachom v hĺbke niektorého vlákna. Len tak mimochodom, mám také "kacírske" podozrenie, že autor toho článku nemal najdôkladnejšie informácie o spôsobe tlače a číslovania v STC v tom období. Čo Ty na to Acme ??? Počet kusov na archu a úvahy ohľadom číslovania ... V každom prípade mu patrí veľká vďaka za objavenie tejto varianty.
PS: trava, ak by si stále aj po hore navrhnutých pokusoch (pohľady proti svetlu) stále trval na tom, že to je číslovač 1c, tak skusim porovnanie vo fotoeditore.
Brett díky za vysvětlení. Je mi jasné, jak je možno si číslovače prosvětlit a porovnat, právě proto jsem Ti ho zaslal, protože se mi nepozdával. Když mrkneš zvětšeně na obázek přidán dnes v 1,03 hodin a zvětšíš si více levou linku omezující číslovač na mé bankovec, zjistíš, že číslo 9 vyčuhuje skrze linku, kterou jsi vytvořil, takže je třeba celý číslovač oproti lince posunout mírně vpravo a výsledek je ???
nevim, mně prostě přijde, že už ten 1a poznám tak "globálně" - ty čísla jsou taková víc nahňácaný k sobě; trochu mi i přijde, jako kdyby byl ten tisk takový silnější ... už intuitivně bez přeměřování (aniž bych mrknul na série) mi přišlo, že tamta od mischela je 1c a ta trávova 1a (jak jsou ty fotky pod sebou). ale to jen takovej postřeh na první pohled
trava - oscanoval som si moju R86_081238 ktorá má číslovač 1c na 300dpi (presne ako tá čo si mi poslal) následne som ju len mierne upravil v editore aby sa čo najpresnejšie zhodovali v tlačovom obrazci (tzn. aby číslovač nebol "deformovaný") a tu je výsledok. Tá Tvoja je určite 1a.
PS: Ten spodný obrázok som musel zmenšiť pre účely tohto fóra. Original má 1930x625 pixelov
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.