Tenzor: ano, je to "dobová" zkouška ražby razidla do slitku stíbra tl. cca 7mm...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
..zkouška? To je zajímavé. Kdysi se drahý kov i puncoval, takže jsem to považovala za punc, tedy záruku, že je to stříbro pravé, ale je fakt, že to by mělo nejspíš jiný tvar, než takto kulatý. Zajímavé...
..jinak zítra čekám dvě mnou zmiňované mincičky. Až dorazí, tak je sem dám. Jsou velmi běžné, tak snad i pravé :-))
korunka: tak vypada to, ze dneska bych se k tomu nafoceni i dostal, ale jak rikam, jen mikroskop (kde neni moc dobra kvalita) nebo zrcadlovka (kde je min. ohnisko 45 cm, coz mluvi za vse). Kvalitni (relativne) fotky muzu poslat az v nedeli vecer. Tak dej vedet, jestli chces poslat aspon nejake s cenami hned nebo jestli pockas🙂
Galliena jsem viděla v billonové podobě, kde měl skoro vzhled stříbra. Váhala jsem mezi ním a téměř měděným antonianem, který se mi líbil více motivem- měl na reversu letícího Pegasa. Takže po dlouhém rozhodování vyhrál ten s Pegasem. Chci si sezbírat denáry a antoniany. Je jasné, že u těch pozdějších panovníků to bude nejspím měď.
Ten Aurelianus, pokud jsem ho určila dobře, je zde ve třetí řadě. Dám sem pak větší fotku společně s těmi co čekám..
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/antika-1209x18
Pegas byl urcite dobra volba, to je cast "Gallienovy ZOO", kde je skupina minci s ruznymi zviraty a mytologickymi potvorami na reversu🙂
Tak dobre, denary a antoniniany, i kdyby nebyly stribrne🙂 Bohuzel nejakych levnych (treba za 150 Kc) antoninianu uz jsem se zbavil v poslednich mesicich. Ale neco se snad jeste najde.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.